Σημεία Κοινού

Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού 45 χρόνια παρουσίας

Τα γενέθλιά της έχει η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού. Συμπληρώνει αισίως 45 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς στους φίλους της 7ης τέχνης.

Η Ιδρυτική της Συνέλευση έγινε στις 12/5/1974, στο οίκημα της τότε λεμεσιανής μπουάτ, ενώ οι τακτικές της προβολές άρχισαν λίγο αργότερα, στις 31/5, στο σινεμά ΑΡΙΕΛ, με την ταινία του Τζίλο Ποντερκόβο «Κουεμάντα». Το πρώτο της Διοικητικό Συμβούλιο απάρτιζαν οι: Κώστας Μακρίδης, Φάνης Σμίλας, Ανδρέας Νεοφυτίδης, Στέλλα Μιχαηλίδου, Χρήστος Μαυρέλλης, Αρτεμάκης Ζαχαρίου και Στέλιος Γεωργιάδης, με πρώτους επιλαχόντες τους Τώνη Σιακαλλή και Ανδρέα Σταυρινό.

Και φυσικά η ιστορία της Λέσχης συμπίπτει με ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του παγκόσμιου κινηματογράφου και του σινεμά των μεγάλων δημιουργών, τους οποίους τίμησε κατάλληλα όλα αυτά τα χρόνια, προβάλλοντας συστηματικά ταινίες τους και φέρνοντας το κοινό σ’ επαφή με μια τέχνη που αδυνατούσαν να του προσφέρουν οι εμπορικές αίθουσες. Η ιστορία της όμως συμπίπτει και με την ιστορία των κινηματογράφων της Λεμεσού, αφού φιλοξενήθηκε από όλες σχεδόν τις αίθουσες της πόλης, που σήμερα αποτελούν παρελθόν, αλλά και από τον συνοικιακό σινέ Βόλος.

Η προσφορά της είναι τεράστια και εύχομαι να βρεθούν νέοι άνθρωποι με όρεξη και όραμα να την συνεχίσουν για άλλα τόσα χρόνια.

Κώστας Μακρίδης