Κινήσεις απελπισίας από τον Ερντογάν σε πολλά μέτωπα

Σε κινήσεις απελπισίας συνεχίζει να οδηγείται ο Ταγίπ Ερντογάν σε πολλά μέτωπα, με την οικονομία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς η διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ συνεχίζεται ακάθεκτη αυξάνοντας τις πιέσεις στην καθημερινότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των Τούρκων πολιτών.

Του ειδικού μας συνεργάτη, Βαγγέλη Αρεταίου

Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, ο Τούρκος Πρόεδρος αποφάσισε να αλλάξει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και να βάλει στη θέση του τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Νατζί Αγμπάλ, έναν σοβαρό οικονομολόγο, ο οποίος, ωστόσο, δεν θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Η κίνηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την αδυναμία των θεσμών στην Τουρκία, αλλά, όπως σχολίασαν από χθες οικονομικοί και πολιτικοί παρατηρητές, και τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το καθεστώς όσον αφορά την οικονομία.

Δημοσκοπήσεις καταγράφουν ήδη ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των Τούρκων θεωρούν ότι η κατάσταση της οικονομίας οφείλεται σε κακή διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ τα ποσοστά του ΑΚΡ αλλά και του ΜΗΡ εξασθενούν διαρκώς.

Σταθερή η πτώση του ΑΚΡ

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της έγκριτης εταιρείας Metropoll για τον Οκτώβριο, καταγράφεται ότι το 60% των Τούρκων πολιτών θεωρεί ότι τα προβλήματα της οικονομίας οφείλονται σε κακές πολιτικές, ενώ το 46% θεωρεί ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίει το προεδρικό σύστημα. Το 78,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομία θα χειροτερεύσει την επόμενη περίοδο και αυτό, σε συνδυασμό με το ότι το 54,7% δεν πιστεύει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τις ικανότητες να διαχειριστούν την οικονομία, συνθέτει μια εικόνα βαθιάς απαισιοδοξίας όσον αφορά την οικονομία.

Σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης θεωρείται ότι είναι το ότι μόνο το 22,7% του πληθυσμού θεωρεί ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίνε τα «ξένα κέντρα εξουσίας», την ώρα που η κυβέρνηση καταβάλει συστηματικές προσπάθειες να πείσει τους πολίτες ότι η Τουρκία απειλείται από ξένες δυνάμεις που εποφθαλμιούν την άνοδο της ισχύος της Άγκυρας.

Το ποσοστό αυτό σχεδόν συμπίπτει με το ποσοστό του ΑΚΡ για τον Οκτώβριο, το οποίο καταγράφεται στο 28,5%, έχοντας πέσει για πρώτη φορά στις μετρήσεις της Metropoll κάτω από 30%.

Το ΜΗΡ βρίσκεται στο 8%, ενώ εντυπωσιακά υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο είναι 25%. Ο αριθμός των αναποφάσιστων εκτιμάται ότι αντικατοπτρίζει ένα πολύ μεγάλο μέρος ψηφοφόρων που μέχρι πρότινος ψήφιζαν υπέρ του ΑΚΡ, αλλά που σήμερα έχουν πάρει αποστάσεις από το κόμμα, χωρίς ωστόσο να έχουν αποφασίσει υπέρ της αντιπολίτευσης.

 

Ελάχιστα περιθώρια

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι σήμερα αν η κυβέρνηση και ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων, όπως απαιτείται από την ορθόδοξη οικονομία, ή αν θα συνεχίσουν να την αποφεύγουν. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στις παρούσες συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί λόγω των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών των τελευταίων ετών, η αύξηση των επιτοκίων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση και στην καθημερινότητα των Τούρκων.

Ουσιαστικά, το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της οικονομίας και τη στάση των ξένων επενδυτών απέναντι στην Τουρκία θα ήταν μια πραγματική στροφή προς την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και η ριζική αλλαγή εξωτερικής πολιτικής, εκτιμούν Τούρκοι και ξένοι οικονομικοί αναλυτές, χωρίς ωστόσο να κρύβουν ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες, καθώς το καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί πλέον να κάνει πίσω σε κανένα από τα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει.

Το παράλογο του Κάφκα

Όπως έγραψε η Pinar Ogunc στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα GazeteDuvar, «Η Δίκη» του Κάφκα είναι το βιβλίο που αντικατοπτρίζει καλύτερα την κατάσταση στην τουρκική δικαιοσύνη.

Και άλλοι παρατηρητές των τουρκικών πραγμάτων έχουν αρχίσει να επιστρατεύουν τον Κάφκα και το παράλογο για να περιγράφουν διάφορες εξελίξεις στην Τουρκία.

Η αίσθηση αυτή του παραλόγου βρίσκει ορισμένες φορές τρόπους σατιρικής έκφρασης, αποκαλύπτοντας ωστόσο το πόσο επίπονη είναι για ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας.

Ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα αυτής της σάτιρας του παραλόγου είναι οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι θα αφήσει την τουρκική λίρα ελεύθερη, δηλαδή ότι δεν θα επέμβει στη διολίσθησή της. Τραγούδια για απελευθέρωση ερωτευμένων και παροιμίες έκαναν το γύρο των ηλεκτρονικών κοινωνικών μέσων την ώρα που το ευρώ ξεπερνούσε τις 10 τουρκικές λίρες οι οποίες έπεφταν στο χαμηλότερο ιστορικό.

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στο κλίμα αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος οδεύει σε πολλαπλά αδιέξοδα και ότι καθώς αυξάνονται όλες οι πιέσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπου η Τουρκία έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, τόσο η Άγκυρα θα ριψοκινδυνεύει.

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.