Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ»: «Βολές» σε ΠτΔ και ΔΗΣΥ για διορισμούς στην ΕΕΥ

«Ο ΠτΔ και η ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν κατόρθωσαν να συνθέσουν μια ΕΕΥ με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Τα κριτήρια που έθεσαν δεν έχουν καμία σχέση με την αποστολή της ΕΕΥ και την Εκπαίδευση»

«Η 40χρονη ιστορία και οι αγώνες της Κίνησης Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» μας επιβάλλει να μη σιωπούμε μπροστά σε λανθασμένες και απαράδεκτες ενέργειες ασχέτως από πού προέρχονται. Η Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» θεωρεί ότι ο διορισμός των μελών της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας από τον Προέδρο της Δημοκρατίας πάσχει από μια σειρά ατοπημάτων και παραδοξοτήτων», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

«Τα κυριότερα των οποίων είναι τα εξής:

α). Ο διορισμός του Κώστα Χαμπιαούρη, του ανθρώπου που για ευνόητους λογούς ο Νίκος Αναστασιάδης έκρινε ότι η παραμονή του στο Υπουργείο Παιδείας ήταν προβληματική και προχώρησε στην απομάκρυνση του από τη θέση του Υπουργού Παιδείας, τον Δεκέμβριο του 2019. Είναι ο Υπουργός που με την συμπεριφορά και τις δηλώσεις του προκάλεσε μια μεγάλη μετωπική σύγκρουση, το καλοκαίρι του 2018, με το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου και που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση της μεγαλύτερης διαδήλωσης που έκαναν ποτέ οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο. Ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, 13.000 διαδηλωτών, κατά την περίοδο της δεκαετούς διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη. Ακατανόητη και προβληματική η επαναφορά του Κώστα Χαμπιαούρη σε θέση στον χώρο της Εκπαίδευσης.

β). Από τους διορισμούς των μελών της ΕΕΥ αποκλείστηκαν παντελώς άτομα που προέρχονται από τη Μέση Εκπαίδευση. Το ίδιο έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά τον διορισμό των μελών της ΕΕΥ και το 2016. Μια ακατανόητη συμπεριφορά του Προέδρου, αλλά και του κυβερνώντος Κόμματος, του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πολύ συχνά και οι δυο επικαλούνται τον Γλαύκο Κληρίδη, τις πολίτικές του και την πολιτική πρακτική του. Ο Γλαύκος Κληρίδης γνώριζε και κατόρθωνε να κρατά ισορροπίες στον διορισμό των μελών της ΕΕΥ, όπως φαίνεται και στους διορισμούς του 1998.

γ). Δυστυχώς είναι εμφανές ότι ένα από τα κριτήρια που τέθηκαν στους διορισμούς των μελών της ΕΕΥ από τους διορίζοντες ήταν η εργασιακή εξασφάλιση κάποιων, οι οποίοι μάλιστα έχουν εξασφαλισμένες δυο και τρεις συντάξεις. Αλλοίμονο αν η ΕΕΥ είναι ένας χώρος επαγγελματικής και μισθολογικής αποκατάστασης.

δ). Ο μη διορισμός γυναίκας στην ΕΕΥ είναι ακατανόητος. Οι διορίζοντες φαίνεται αγνοούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπαιδευτικών είναι γυναίκες και θεώρησαν άσκοπο να διορίσουν γυναίκα.

Κλείνοντας ως Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ», η οποία είναι η μεγαλύτερη παράταξη σε όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης, που εκπροσωπεί το 37% του καθηγητικού κόσμου, θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν κατόρθωσαν να συνθέσουν μια ΕΕΥ με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Τα κριτήρια που έθεσαν δεν έχουν καμία σχέση με την αποστολή της ΕΕΥ και την Εκπαίδευση».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.