Κινητές μονάδες για rapid test στα σχολεία από αύριο-Ποιο είναι το πλάνο του Υπ. Παιδείας

Σε όλα τα σχολεία – λύκεια και γυμνάσια – θα μπορούν να διενεργούνται rapid-test και καλούνται οι γονείς να δίνουν τη συγκατάθεση τους, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο υπεύθυνος υγείας στο υπουργείο Παιδείας  Ηλίας Μαρκάτζης.

Συγκεκριμένα Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή θα διενεργούνται εργαστηριακοί έλεγχοι σε όλα τα Λύκεια, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες τα συνεργεία θα βρίσκονται στα Γυμνάσια, όταν επαναρχίσουν.

Εξήγησε ότι με αυτή τη διευθέτηση λύνονται σημαντικά προβλήματα και ότι το τεστ θα μπορούν να το κάνουν εκπαιδευτικοί, βοηθητικό προσωπικό των σχολείων και μαθητές.


Πρόσθεσε ότι τα τεστ θα γίνονται την ώρα που είναι τα παιδιά στο σχολείο, ότι δεν θα υπάρξει συνωστισμός ή πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων καθώς θα καθορίζονται και ώρες διεξαγωγής των τεστ.

Ο κύριος Μαρκάτζης εξέφρασε την ευχή όλα τα παιδιά να κάνουν ραπιτ τεστ, σημειώνοντας ότι όσοι δεν κάνουν τεστ το μάθημα θα γίνεται εξ αποστάσεως, εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος που θα εξετάζεται.

Κινητές μονάδες για rapid test στα σχολεία ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας


Μετά από ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, 27 κινητές μονάδες δειγματοληψίας θα διενεργούν από την Πέμπτη, 4 Μαρτίου, αντιγονικά τεστ επιτόπου σε σχολεία σε όλες τις Επαρχίες. Ο εβδομαδιαίος έλεγχος για εκπαιδευτικούς/προσωπικό σχολείων είναι υποχρεωτικός, ενώ ο εβδομαδιαίος έλεγχος για μαθητές/μαθήτριες 12 ετών και άνω, θα γίνεται με συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας στόχος είναι η διευκόλυνση, στο μέτρο του δυνατού, των εκπαιδευτικών και των μαθητών και διευκρινίζεται ότι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μπορούν παράλληλα να εξυπηρετούνται και στα διάφορα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν καθημερινά παγκύπρια.

Συγκεκριμένα, οι κινητές μονάδες θα διενεργούν rapid test στο προσωπικό και τους μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών στις 4 και 5 Μαρτίου (Πέμπτη-Παρασκευή), ενώ οι δειγματοληψίες θα επαναληφθούν την περίοδο 10-12 Μαρτίου (Τετάρτη-Παρασκευή). Την εβδομάδα 15-19 Μαρτίου, στους ελέγχους θα ενταχθούν και τα Γυμνάσια. Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί έχει δοθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας για ενημέρωση των σχολείων.


Πέραν των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού των σχολείων, που, σύμφωνα με τις οδηγίες, οφείλουν να υποβάλλονται εβδομαδιαία σε τεστ, καλούνται οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες των μαθητών ηλικίας 12 ετών και άνω να δίνουν τη συγκατάθεσή τους ώστε να υποβάλλονται σε τεστ και τα παιδιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τον τακτικό έλεγχο των εργαζόμενων στις σχολικές μονάδες, αλλά και των μαθητών, εντατικοποιείται ο έλεγχος εντός των σχολείων και περιορίζεται η πιθανότητα δημιουργίας συρροών κρουσμάτων και, κατά συνέπεια του ενδεχόμενου διασποράς του ιού, καθιστώντας τα σχολεία ασφαλέστερα τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτά όσο και για τους μαθητές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.