Κινητοποίηση για προστασία του Ακάμα, Τετάρτη έξω από το Προεδρικό

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, η Οικολογική Κίνηση Κύπρου, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, οι Φίλοι του Ακάμα και οι Φίλοι της Γης Κύπρου απευθύνουν ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που διοργανώνουν για την προστασία του Ακάμα μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015, στις 13:00.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν όλες και όλους να ταχθούν στο πλευρό τους και να απαιτήσουν συλλογικά και δυναμικά τη διαφύλαξη του Ακάμα και την ανακήρυξη ολόκληρης της περιοχής σε Πάρκο Βιόσφαιρας της UNESCO, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας ολόκληρου του Ακάμα, την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων, καθώς επίσης και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των κοινών αγαθών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κινητοποιούνται ενάντια στην πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας πενταμελούς Διυπουργικής Επιτροπής για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, καθώς θεωρούν ότι εάν εγκριθούν οι εισηγήσεις της Διυπουργικής Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση και κατακερματισμό του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, όπως ακριβώς έγινε στο παρελθόν και με τα όρια της Περιοχής Προστασίας της Φύσης Natura 2000. Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής στρέφεται ενάντια στα κοινά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον. Από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 6700 πολίτες έχουν υπογράψει το διαδικτυακό ψήφισμα διαμαρτυρίας για την προστασία και ανακήρυξη του Ακάμα σε Πάρκο Βιοόσφαιρας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, στις 19 Νοεμβρίου 2015, η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο τη συμπερίληψη στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα μόνο της κρατικής δασικής και χαλίτικης γης και την εξαίρεση όλων των ιδιωτικών περιουσιών που βρίσκονται εντός της προτεινόμενης Περιοχής Προστασίας της Φύσης Natura 2000 από αυτό. Παράλληλα, προστίθεται, αποφασίστηκε να υποβληθεί προς ψήφιση από το Υπουργικό Συμβούλιο η αλλαγή των υφιστάμενων πολεοδομικών ζωνών, που θα δρομολογήσει την οικοδόμηση στην περιοχή, μέσα από τον καταρτισμό ενός νέου Τοπικού Σχεδίου που θα αναλάβει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς επίσης και η επαναξιολόγηση όλων των προηγούμενων αποφάσεων των Υπουργικών Συμβουλίων από το 2005 και μετά.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.