Κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό και για κοινωνικά δικαιώματα

Του Νεοκλή Συλικιώτη*

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έλαβε χώρα η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων στη Γερμανία με 240.000 συμμετέχοντες.  Κύριο σύνθημα της διαδήλωσης: „Αλληλεγγύη αντί περιθωριοποίησης- για μια ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία“. Ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον θάνατο των προσφύγων στην Μεσόγειο. Ενάντια στην διάλυση του κοινωνικού κράτους και την μείωση των μισθών και των συντάξεων. Πέραν απο 100 οργανώσεις και συντεχνίες δήλωσαν συμμετοχή, ενώ την ενεργή τους στήριξη στην διοργάνωση έδωσαν το κόμμα της Αριστεράς (die Linke), οι Πράσινοι, και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Οι διαδηλώσεις δείχνουν μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία μεταφέροντας το πολιτικό βάρος στα πραγματικά προβλήματα που δημιουργούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται στα κράτη μέλη. Στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη ψηλή ανεργία που προκαλεί η τυφλή προσήλωση στις δήθεν „επιταγές“ της αγοράς. Η μετατόπιση διαφάνηκε και στις πρόσφατες εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού καταβαραθρώθηκαν, ενώ το κόμμα των πρασίνων βγήκε ο μεγάλος κερδισμένος με άνοδο 10% (17,5%). Παρόλη την αύξηση που είχε το κόμμα της Αριστεράς στη Βαυαρία δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 5% που απαιτείται για να μπεί για πρώτη φορά στο Βαυαρέζικο Κοινοβούλιο. Μεγαλύτερος χαμένος ήταν το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, που πλέον βρίσκεται σε μονοψήφια ποσοστά (9,7%). Συνεχίζει η ελεύθερη πτώση των ποσοστών του μετά την συμμετοχή του ξανά στον μεγάλο συνασπισμό, αλλά και την ανοχή του στην επιβολή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και μνημονίων τόσο στην Γερμανία, όσο και την ΕΕ. Οι Χριστιανοκοινωνιστές έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία που απολάμβαναν τα τελευταία χρόνια και έπεσαν στο 37,2%. Οι ρατσιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία έφτασαν το 10% ενώ οι συντηρητικοί των „ελεύθερων ψηφοφόρων“ το 11%.

Η κοινωνική κρίση που προκάλεσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας δεν φαίνεται να βρίσκει αντίσταση μόνο στη Γερμανία. Στη Γαλλία επίσης γίνονται το τελευταίο διάστημα μεγάλες διαδηλώσεις για στήριξη του κοινωνικού κράτους. Στο Βέλγιο το Κόμμα των Εργατών Βελγίου κατάφερε να αναδείξει θέματα ουσίας όπως η ποιότητα κοινωνικής στέγασης, δωρεάν αστικές συγκοινωνίες και οικολογικά ζητήματα. Έτσι κατάφερε στις τελευταίες τοπικές εκλογές να ενδυναμωθεί τόσο στην Βαλονία (με πάνω από 15% σε Charleroi  και Λιέγη), όσο και στις Βρυξέλλες (όπου αύξησε τους δημοτικούς του συμβούλους από 2 σε 36). Κυρίως όμως ενισχύθηκε σημαντικά στη Φλάνδρα που θεωρείται ως το προπύργιο του εθνικιστικού ρατσιστικού κόμματος N-VA . Το Κόμμα των Εργατών Βελγίου μπήκε στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια (με πιο σημαντικά αποτελέσματα αυτό της Αμβέρσας με 8% και του Λούβεν) και αποτελεί πλέον υπολογίσιμη πολιτική και κοινωνική δύναμη ενάντια στον ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Εκεί λοιπόν που η Αριστερά λειτουργά ριζοσπαστικά, διεκδικητικά, και που αναδεικνύει τα δικαιώματα των εργαζομένων δυναμώνει και έχει τη δυνατότητα να μετατοπίσει την πολιτική συζήτηση στα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά και  ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πλέον την κοινωνική ένδεια που φέρνουν οι πολιτικές αυτές. Η πρόσφατη στατιστική της Eurostat για τον κίνδυνο της φτώχιας το 2017 έδειξε πως ένας στους τέσσερις νέους στην ΕΕ28 απειλείται από τη φτώχια (24,5%), όπως και ένας στους πέντε συνταξιούχους (18,1%). Η Κύπρος συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που οι πολίτες της κινδυνεύουν από φτώχια με 215.000 άτομα (25,2%). Πρωταθλήτριες στον κίνδυνο για τη φτώχια είναι η Βουλγαρία (38,9%) και ακολουθούν μεταξύ άλλων η Ελλάδα 34,8%, η Ιταλία 28,9%, η Ισπανία (26,6%) και η Ουγγαρία (25,6%)

Αυτό που χρειάζεται είναι η συνέχιση της ενεργής συμμετοχής με την Αριστερά και τις δυνάμεις της Προόδου. Η αριστερά τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και το ΑΚΕΛ στην Κύπρο καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολίτικων και υιοθέτηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής στρατηγικής που θα δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία. Ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Για πραγματική αλληλεγγύη, ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για κοινωνική δικαιοσύνη.

*Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ, αντιπροέδρου ΕΕΑ/ΒΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.