Κινητοποιήσεις στα κατεχομενα εναντίον του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και «τδβκ»

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου για οικονομική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και «τδβκ» που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το βράδυ και δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην «επίσημη εφημερίδα» των κατεχομένων, αναμένεται να προκαλέσει νέα αναταραχή στα κατεχόμενα.

Το πρωτόκολλο, το οποίο θα υπογραφεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, περιλαμβάνει σημεία μέσα από τα οποία αυξάνεται η πίεση που ασκεί η Τουρκία εδώ και καιρό στα κατεχόμενα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, αφού περιλαμβάνονται νέες απαγορεύσεις. Γίνονται επίσης αναφορές ότι η Κύπρος ως νησί ήταν και εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Όπως εκτιμούν στα κατεχόμενα, ουσιαστικά γίνεται μια ακόμα προσπάθεια να οριστικοποιηθεί η τουρκοποίηση των κατεχομένων και να μοιάζουν ακόμα περισσότερο με την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωτόκολλο περιλαμβάνει θέματα όπως «απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης ιθαγένειας, θεσμοθέτηση θρησκευτικών υποθέσεων, περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων», αλλά και ιδιωτικοποιήσεις και «διόρθωση» σχολικών βιβλίων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αντίδραση της αντιπολίτευσης

Το πρωτόκολλο και η αναμενόμενη υπογραφή του προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), σε δήλωσή του, ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψουν την εξαθλίωση, τις πιέσεις, τις επιβολές, τις παρεμβάσεις, το σφετερισμό κεκτημένων δικαιωμάτων, «την εγκατάλειψη των θεσμών μας και την απενεργοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος».

Το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) περιέγραψε το πρωτόκολλο ως «πρωτόκολλο κοινωνικής εξάλειψης και υποταγής» και τόνισε ότι «όσοι θέλουν να σφετεριστούν εσωτερικές υποθέσεις, πεποιθήσεις, ελευθερίες και βούληση» πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει αντίσταση.

Δήλωση έκανε και το Κόμμα του Λαού (ΚΛ), αναφέροντας ότι η «κυβέρνηση» που υπέγραψε το «πρωτόκολλο» δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση της κοινωνίας και τονίζοντας προς τον Ερσίν Τατάρ ότι «αυτό το κράτος, οι θεσμοί αυτής της χώρας δεν είναι ιδιοκτησία του πατέρα σου».

Αύξηση στα καύσιμα, νέες κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων

Πέραν αυτών, ανακοινώθηκε ότι από αυτή τη βδομάδα αυξάνεται κι άλλο η τιμή των καυσίμων στα κατεχόμενα. Το ύψος των αυξήσεων θα φτάσει στις 4 τουρκικές λίρες, δηλαδή κατά 25 σεντ το λίτρο.

Την ίδια ώρα, εντείνεται η αγανάκτηση των Τ/κ κτηνοτρόφων οι οποίοι παίρνοντας παράδειγμα από την εκδήλωση των Ε/κ κτηνοτρόφων, έκαψαν την περασμένη βδομάδα σανό έξω από το «προεδρικό» και σήμερα θα πραγματοποιήσουν πιο έντονη εκδήλωση διαμαρτυρίας, με αποκοπή δρόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν επεισοδιακή με τις πορείες και τα επεισόδια ενάντια στην αυξανόμενη παρέμβαση της Άγκυρας στα εσωτερικά της «τδβκ».

Οι «βουλευτές» του ΡΤΚ πραγματοποίησαν πορεία 6 χιλιομέτρων και έφτασαν έξω από το «προεδρικό» όπου παρέδωσαν ένα στεφάνι στον Ερσίν Τατάρ, τον οποίο χαρακτήρισαν ως μαριονέτα της Άγκυρας. Χωρίς τη δική του βοήθεια η Τουρκία δεν θα μπορούσε να επέμβει τόσο πολύ στα τεκταινόμενα στο ψευδοκράτος.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν παρόμοια εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την «πρεσβεία» της Τουρκίας.

Στην εκδήλωση αυτή ήταν αρκετοί που κρατούσαν πλακάτ, τα οποία έγραφαν «Κατοχική Τουρκία έξω από την Κύπρο». Αυτά τα πλακάτ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις της «κυβέρνησης» και της «πρεσβείας» και οι κατοχικές αρχές ξεκίνησαν διώξεις εναντίον όσων κρατούσαν τέτοια πλακάτ.

Μέχρι το Σάββατο δεν έγιναν συλλήψεις, ενώ ο λεγόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν ανακρίσεις. Σύμφωνα με τους «νόμους» δεν είναι παράνομο να ονομάσει κάποιος την Τουρκία ως κατοχική δύναμη, επομένως δεν μπορούν να ληφθούν νομικά μέτρα. Όμως οι κατοχικές αρχές προσπαθούν να τρομοκρατήσουν όσους αντιδρούν.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy