Κινητοποιούνται για την πόλη τους οι Βαρωσιώτες – Ανησυχίες για το θέμα των περιουσιών

Ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους Βαρωσιώτες είναι το θέμα των περιουσιών

Όχι καμπανάκι αλλά καμπάνες κτυπά ο Δήμος Αμμοχώστου για τα Βαρώσια, γιατί όπως τονίζουν αν χαθούν τα Βαρώσια θα χαθεί η Κύπρος.

Αυτή τη φορά ενόψει της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στις 20 Ιουλίου ο Δήμος Αμμοχώστου, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος της πόλης κ. Σίμος Ιωάννου, ζητά από την κυβέρνηση, μαζί με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία, να είναι προμηθέας και όχι επιμηθέας σε ό,τι ήθελε προκύψει από την επίσκεψη Ερντογάν. Να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την όποια πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν.

Προς τούτο έχει ζητήσει επανειλημμένα να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και ανεξάρτητα από τις διαφωνίες στο Κυπριακό να εξετάσουν την περίπτωση του Βαρωσιού για το οποίο η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και επικίνδυνη, για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά. Ο Δήμος Αμμοχώστου ζήτησε και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6 Ιουλίου, ενώ την 1η Ιουλίου θα έχει συναντήσεις με την Αμερικανίδα πρέσβειρα και τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους Βαρωσιώτες είναι το θέμα των περιουσιών για τη διεκδίκηση των οποίων μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων υπάρχουν διφορούμενες απόψεις. Για τούτο το θέμα, όπως μας δήλωσε ο κ. Ιωάννου, θα ζητήσουν συναντήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Κτηματολόγιο και τον Γενικό Εισαγγελέα για να διευκρινιστούν διάφορα νομικο-πολιτικά ζητήματα που θα προκύψουν αν και εφόσον εγερθεί ζήτημα για να διεκδικήσουν οι Βαρωσιώτες την περιουσία τους από την Επιτροπή Αποζημιώσεων ή να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση.

Μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις στην περίκλειστη πόλη αφορούν δημοσίους και δημοτικούς χώρους και ακριβώς αυτό προβάλλεται από το κατοχικό καθεστώς ως μη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ γιατί δεν αγγίζει ιδιωτικές περιουσίες… Τι θα γίνει όμως αν κληθούν οι Βαρωσιώτες να επιστρέψουν στην περιουσία τους υπό τ/κ διοίκηση; Κι αν επιστρέψουν πώς θα μπαινοβγαίνουν, δηλαδή ποιο θα είναι το καθεστώς διοίκησής τους; Πού θα είναι υπόλογοι; Κι αν δεν διεκδικήσουν την περιουσία τους δικαστικά θα την χάσουν;

«Υποδοχή» στον Ερντογάν με εκδήλωση στις 19 Ιουλίου

Οι Βαρωσιώτες με αντικατοχική εκδήλωση στις 19 Ιουλίου στη Δερύνεια επιφυλάσσουν «υποδοχή» στον Τούρκο Πρόεδρο που θα επισκεφθεί και τα Βαρώσια στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψής του στις 20 Ιουλίου. Γι’ αυτό το θέμα η πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο λέγοντας ότι είναι ευαίσθητο και ότι θα το παρακολουθεί. Εκτός από την ομιλία, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και πορεία στο οδόφραγμα της Δερύνειας όπου θα παραδοθεί ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη. Με το ψήφισμα ο Δήμος Αμμοχώστου και η εκδήλωση θα ζητούν επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θέση που στηρίζεται καθολικά από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ίδια την ΕΕ.

Νίκη Κουλέρμου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.