Κοινό μέτωπο ΗΠΑ – Ευρώπης κατά της τρομοκρατίας

Στο πλευρό της Γαλλίας και όλων των ευρωπαίων εταίρων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη Γαλλία να αποδώσει τη δικαιοσύνη που χρειάζεται» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Ξέρω ότι ο Ντέιβιντ (Κάμερον) αισθάνεται όπως εγώ όταν δηλώνω ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τη Γαλλία και ότι οι χώρες μας θα συνεργαστούν για να εμποδίσουν τις επιθέσεις και να διαλύσουν αυτά τα τρομοκρατικά δίκτυα» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Ομπάμα και ο Κάμερον συμφώνησαν να διεξάγουν ασκήσεις ετοιμότητας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και να συγκροτήσουν έναν κοινό «κυβερνοπυρήνα» που θα συγκεντρώνει και θα μοιράζει πληροφορίες για κακόβουλες επιθέσεις από χάκερ.

O Ομπάμα δήλωσε, πάντως, ότι δεν θεωρεί τον βίαιο εξτρεμισμό υπαρξιακή απειλή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί.

«Το φαινόμενο του βίαιου εξτρεμισμού -η ιδεολογία του, τα δίκτυα, η δυνατότητες που έχει να στρατολογεί νέους- όλο αυτό έχει εξαπλωθεί. Και έχει διεισδύσει σε κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο» επισήμανε, αλλά πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μία απειλή που στο τέλος θα την νικήσουμε. Όμως δε μπορούμε να τη κερδίσουμε μόνο με την χρήση όπλων».

Επιπλέον, κάλεσε την Ευρώπη να προσπαθήσει να ενσωματώσει καλύτερα τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας.

«Βασικό πλεονέκτημά μας είναι ότι οι μουσουλμάνοι των ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στο να νιώθουν ότι είναι Αμερικανοί πολίτες [..] Υπάρχουν ορισμένες περιοχές στην Ευρώπη όπου αυτό δε συμβαίνει. Και αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει» τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ρωσίας, ο Ομπάμα είπε ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο συμφώνησαν να διατηρηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της μέχρι να σταματήσει την επιθετικότητά της απέναντι στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι επίσης αναγκαίο «να στηρίξουμε την Ουκρανία στην προσπάθειά της να εφαρμόσει σημαντικές οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα και ο Κάμερον δήλωσαν ότι τάσσονται εναντίον της υιοθέτησης νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, «σε αυτό το στάδιο».

«Δεν υπάρχει κανένα καλό επιχείρημα για να υπονομεύσουμε, να υποσκάψουμε τις διαπραγματεύσεις, μέχρις ότου ολοκληρωθούν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Το Κογκρέσο θα πρέπει να κάνει υπομονή» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενες νέες κυρώσεις «θα θέσουν σε κίνδυνο την πιθανότητα να βρεθεί μια διπλωματική λύση σε ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα εθνικής ασφαλείας που έπρεπε να έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και καιρό».

«Παραμένουμε πλήρως αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα» είπε από την πλευρά του ο Κάμερον.

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και έχουν περιθώριο έως την 1η Ιουλίου για να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία.

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy