Κοινωνική Διαμεσολάβηση… νέο εργαλείο κατά της μισαλλοδοξίας στην Κύπρο

  • Κοινωνική Διαμεσολάβηση… νέο εργαλείο κατά της μισαλλοδοξίας στην Κύπρο
  • Η μεθοδολογία χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο συμφιλίωσης στη Νότια Ιρλανδία και Νότια Αφρική

 

 

Την έναρξη του προγράμματος «Κοινωνική Διαμεσολάβηση στην Πράξη», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον κυπριακό ΜΚΟ ICLAIM (Interdisciplinary Centre for Law, Alternative and Innovative Methods) και το Ινστιτούτο Πολιτότητας, Κοινωνίας και Αλλαγής της Μεγάλης Βρετανίας, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.

Η Κοινωνική Διαμεσολάβηση αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο επαναπροσδιορισμού των σχέσεων μελών της «πλειοψηφίας» και μειονοτήτων και χρησιμοποιείται γι’ αυτό το σκοπό σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Ως μεθοδολογία, αν και έχει χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο συμφιλίωσης σε χώρες όπως είναι η Νότια Ιρλανδία και η Νότια Αφρική, για την Κύπρο είναι καινούργια.

 

Διαδικασία που οδηγεί σε ειρηνικές λύσεις

 

Συγκεκριμένα, η κοινωνική διαμεσολάβηση έχει οριστεί ως μια διαδικασία δημιουργίας και επιδιόρθωσης κοινωνικών δεσμών που οδηγεί σε ειρηνικές λύσεις των συγκρούσεων στην καθημερινή ζωή. Στη διαδικασία συμμετέχει ένα ή περισσότερα αμερόληπτα και ανεξάρτητα μέρος/η που διευκολύνει/ουν τις ανταλλαγές μεταξύ προσώπων ή/και οργανισμών για να βελτιωθούν σχέσεις ή για να λυθεί η σύγκρουση. Η Κοινωνική Διαμεσολάβηση βάζει τα μέρη και τις κοινότητές τους στην πρώτη γραμμή του προσδιορισμού, της επίλυσης και της αποκατάστασης των συγκρούσεων.

 

Εργαλείο αντιμετώπισης της μισαλλοδοξίας

 

Το πρόγραμμα «Κοινωνική Διαμεσολάβηση στην Πράξη» αποσκοπεί στο να θέσει τα θεμέλια σε Κύπρο και Μεγάλη Βρετανία για τη χρήση της Κοινωνικής Διαμεσολάβησης ως εργαλείο το οποίο μπορεί να αποτρέψει και να διαχειριστεί διαπροσωπικές και ομαδικές συγκρούσεις αλλά και να δουλέψει με συμβαλλόμενα μέρη, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν θεμελιώδη ζητήματα όπως είναι η μισαλλοδοξία. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση σε συγκρούσεις που πηγάζουν από κοινωνικά φαινόμενα όπως είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία κι έχει ως στόχο τη βιώσιμη επίλυση διαπροσωπικών και ομαδικών συγκρούσεων.

 

Στάσιμη η διαδικασία συμφιλίωσης σε κοινοτικό επίπεδο

 

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του προγράμματος, θεώρησαν ορθό και σημαντικό να φέρουν αυτή τη μεθοδολογία στη χώρα μας για δύο κύριους λόγους:

Α) η πολιτική μας πραγματικότητα και η στάσιμη διαδικασία συμφιλίωσης σε κοινοτικό επίπεδο ή/και ο περιορισμένος αντίκτυπος των μηχανισμών κοινής συμφιλίωσης στη χώρα,

Β) η αύξηση ανησυχητικών φαινομένων όπως είναι ο ρατσισμός, τα εγκλήματα μίσους και η ρητορική μίσους ως αποτέλεσμα της άφιξης των οικονομικών μεταναστών, των αιτητών ασύλου και των προσφύγων για σκοπούς διεθνούς προστασίας χωρίς την ύπαρξη συνεκτικής πολιτικής ένταξης.

 

Διήμερη εκπαίδευση στους ενδιαφερόμενους

 

Στις 14 και 15 Ιουλίου θα διεξαχθεί διήμερη εκπαίδευση στη συγκεκριμένη μεθοδολογία για άτομα που θα μπορούσαν στο πλαίσιο της επαγγελματικής ή της εθελοντικής τους δράσης να την χρησιμοποιήσουν και να την προωθήσουν. Το σεμινάριο θα λάβει μέρος στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus και είναι ανοικτό σε επαγγελματίες, για παράδειγμα κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς συμβούλους, δημοσιογράφους, άτομα που εργάζονται σε σχετικά κυβερνητικά τμήματα και σε ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις. Στα πλαίσια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν, μεταξύ άλλων, στο εγχειρίδιο που δημιούργησε το ICLAIM για τη χρήση της κοινωνικής διαμεσολάβηση από επαγγελματίες.

Επίσης, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας μίας διαδικτυακής ενημερωτικής πλατφόρμας, η οποία θα περιέχει υλικό και πληροφορίες που θα απαντούν σε ερωτήματα, π.χ. για την έννοια της Κοινωνικής Διαμεσολάβησης, πότε και πώς μπορούμε να την χρησιμοποιούμε, τι πρέπει να προσέξουμε κτλ. Ακολούθως, μετά την υλοποίηση της διήμερης εκπαίδευσης θα υπάρξει συνεργασία με τους εκπαιδευόμενους για να γίνει μία πιλοτική δοκιμασία της μεθοδολογίας σε συγκεκριμένη περιοχή που θα προσδιοριστεί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy