Κοινός πόνος και κοινός αγώνας

* Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συγγενείς αγνοουμένων έστειλαν μαζί το μήνυμά τους στην Ευρώπη

* Με λευκά τριαντάφυλλα πλημμύρισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συγγενείς αγνοουμένων έστειλαν ηχηρά μηνύματα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στις 10-12 Οκτωβρίου. Κύριο μέρος του προγράμματος της ομάδας αποτέλεσε το άνοιγμα έκθεσης φωτογραφίας της ΔΕΑ (Διερευνητικής Επιτροπής των Αγνοουμένων) στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία ήταν αφιερωμένη στους αγνοούμενους της Κύπρου.

Την ομάδα του ΑΚΕΛ αποτελούσαν τόσο συγγενείς αγνοουμένων όσο και άτομα που έχουν συμβάλει διαχρονικά στο ζήτημα των αγνοουμένων, όπως η διερευνητική δημοσιογράφος και ερευνήτρια Σεβγκιούλ Ουλουντάγκ και ο Χρίστος Ευθυμίου που ηγούνται της ΜΚΟ «Μαζί Μπορούμε». Επικεφαλής της ομάδας επισκεπτών ήταν η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, η οποία ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων έχει επίσης συμβάλει διαχρονικά στο διερευνητικό έργο.

Στις 11 Οκτωβρίου, οι συγγενείς των αγνοουμένων κρατώντας λευκά γαρύφαλλα υποδέχτηκαν τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούγκερ στο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας της ΔΕΑ στο Ευρωκοινοβούλιο. Το άνοιγμα της έκθεσης χαιρέτισαν ο Μάρτιν Σουλτς και τα τρία μέλη της ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, (ε/κ μέλος) η Gülden Plümer Kücük, (τ/κ μέλος) και ο Paul-Henri Arni (Ηνωμένα Εθνη). Στις ομιλίες τονίστηκε η ανθρωπιστική πτυχή του ζητήματος των αγνοουμένων και οι διαχρονικές προσπάθειες της ΔΕΑ για τη διερεύνηση και ταυτοποίηση των αγνοουμένων της Κύπρου. Τονίστηκε η σημαντική συμβολή της Ε.Ε. στη χρηματοδότηση της ΔΕΑ, καθώς και η ανάγκη για συνέχιση της εμπλοκής της στο πρόγραμμα.

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα από το συγκρότημα νεαρών ταλέντων «Cyprus Young Strings Soloists», το οποίο αποτελούσαν έξι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαθητές. Το πρόγραμμα διηύθυνε ο διακεκριμένος Κύπριος μουσικός Ματθαίος Καριόλου. Επίσης, στο χώρο διανεμόταν το πρόσφατα εκδιδόμενο βιβλίο της ΔΕΑ «Κάτω από τα χαρουπόδεντρα – Οι χαμένες ζωές της Κύπρου».

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η επικεφαλής της ομάδας επισκεπτών, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, μαζί με την Σταύρη Καλοψιδιώτου, μέλος της Κ.Ε. και του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, πραγματοποίησαν σειρά επαφών με ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Moraes Claude.

Η συμμετοχή των συγγενών αγνοουμένων στην ομάδα αποτέλεσε μια ιδιαίτερη συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία, η οποία σχετιζόταν με τον προσωπικό αγώνα του καθενός για τους αγνοούμενους συγγενείς του. Η συζήτηση μεταξύ ατόμων και από τις δύο κοινότητες που μοιράζονται τον κοινό πόνο της απώλειας συνέβαλε στον προσωπικό αγώνα του καθενός για μια ουσιαστική προσέγγιση του ανθρωπιστικού κομματιού πρώτιστα του θέματος αλλά και ενδοσκόπηση στις πολιτικές πτυχές του. Η εμπειρία γενικότερα έβαλε το δικό της λιθαράκι για την επούλωση των πληγών που άνοιξαν τα εγκλήματα του εθνικισμού-σοβινισμού και ο πόλεμος στον τόπο μας.

Ηλίας Δημητρίου,
Συντονιστής ομάδας επισκεπτών
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων ΑΚΕΛ

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy