Του

Θεοχάρη Μασούρα*

Ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είναι η μόνη ελπίδα ώστε να πιεστούν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί να επαναρχίσουν το διάλογο με μοναδικό στόχο την επανένωση. Η πρότασή μας είναι απλή: να γίνει ό,τι έγινε με την πορεία ειρήνης, εναντίον των αγγλικών βάσεων, με μια, όμως, ουσιώδη διαφορά. Αυτή τη φορά να πραγματοποιηθούν δύο πορείες με κοινό σύνθημα τη λύση – επανένωση και ταυτόχρονα: μία προς το Προεδρικό της Κυπριακής Δημοκρατίας και μία προς το «προεδρικό» του Ακιντζί. Θέση στις πορείες έχουν όλες οι δυνάμεις που συντάσσονται με τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και αποδέχονται το πλαίσιο Γκουτέρες, χωρίς προϋποθέσεις. Την οργάνωση της ελληνοκυπριακής πορείας πρέπει να έχει το ΑΚΕΛ, γιατί αν για λόγους δήθεν δημοκρατικούς αφεθεί να συνδιοργανωθεί από φορείς διαφορετικών κομμάτων, ουδέν ουσιαστικό θα γίνει. Οι λόγοι είναι γνωστοί, καθότι όλοι θα θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο…

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, αυτή τη φορά, πρέπει να εστιαστούν μόνο στις 6 θεματικές που προτείνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ: εδαφικό, περιουσιακό, ισότιμη μεταχείριση, πολιτική ισότητα, ασφάλεια, εγγυήσεις και με μεθοδολογία τη διασταυρούμενη συζήτηση. Οι δύο ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν, άρα να δώσουν και να πάρουν, να χάσουν και να κερδίσουν. Οι θέσεις τους πρέπει να ικανοποιούν, στο μέτρο του δυνατού, και τις δύο εθνοτικές κοινότητες, άρα πρέπει να είναι εφικτές. Ο διάλογος πρέπει να προσυμφωνηθεί ότι θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Στο κάτω – κάτω είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που πρέπει να επείγεται περισσότερο για λύση και επομένως δεν πρέπει να φοβάται το χρονοδιάγραμμα. Στο μυαλό των δύο ηγετών πρέπει να είναι το τι χάνει ο κυπριακός λαός από την παράταση του στάτους κβο κι όχι το τι θα χάσει από την επανένωση του τόπου.

44 χρόνια μετά την εισβολή ο λαός βρίσκεται στο περιθώριο. Έφτασε η ώρα, όχι να υποσκελίσει τους κομματικούς του σχηματισμούς, αλλά να συνενώσει τις δυνάμεις του με όσους, ανεξαρτήτως κόμματος, δεν βολεύονται με τη διχοτόμηση. Είναι η ώρα να πει ξεκάθαρα ότι διαφωνεί με τους λεγόμενους ενδιάμεσους που θεωρούν ότι η διχοτόμηση αποτελεί τη «δεύτερη καλύτερη λύση»! Οι πολίτες, παρ’ όλον ότι θα εξακολουθήσουν να ανήκουν σε διαφορετικές ιδεολογίες και παρ’ όλον ότι οι ιδεολογίες δεν πέθαναν, όπως διακήρυσσε ο πολύς Αμερικανός διανοούμενος, εντούτοις πλέον διαχωρίζονται και με ένα άλλο κριτήριο: σε εκείνους που πιστεύουν στη λύση της συμβίωσης και σε εκείνους που πιστεύουν ότι είναι καλύτερα «να μείνουμε όπως είμαστε», ως να εγγυάται κάποια υπερδύναμη τη μονιμότητα του στάτους κβο.

Οι δύο λαϊκές πορείες με σύνθημα την επανένωση δεν πρέπει να καθυστερήσουν να πραγματοποιηθούν. Το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις με τις μαζικές του οργανώσεις, που καλλιέργησαν διαχρονικά την αναγκαιότητα της συνύπαρξης, οφείλει να επιβιβαστεί πρώτο στο τρένο της επανενωτικής ελληνοκυπριακής πορείας και παράλληλα να ενθαρρύνει και άλλες επανενωτικές μάζες να επιβιβαστούν. Τα επιχειρήματα όσων, κυρίως συναγερμικών, θα προτείνουν υπερκομματική πορεία, ενώ αποτελεί δικαίωμά τους, εντούτοις δεν πρέπει να αφεθούν να τουμπάρουν την προσπάθεια. Και τούτο γιατί μονάχα η Λαϊκή Οργάνωση, ένθεν και ένθεν της Πράσινης Γραμμής, θα ξαναδώσει ελπίδα. Διαφορετικά θα εξακολουθήσει και το ΑΚΕΛ να παίζει στο γήπεδο όσων μιλούν για σχέδιο Β΄ (διχοτόμηση) και όσων τους πάει γάντι η λαϊκή παροιμία, «απόν θέλει να πάει στο μύλο, πέντε μέρες κοσσιηνίζει».

Δεν πρέπει να αφεθεί ο λαός στην απελπιστική διαμαρτυρία ότι «δεν γίνεται τίποτε»! Ήδη είναι πολλοί, απ’ όλα τα κόμματα, που άρχισαν να διαμαρτύρονται. Ανασκουμπώθου λοιπόν λαέ. «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου, σκύβω το κεφάλι στα μαρτύριά σου και θαυμάζω τα έργα σου», τραγουδούσε ο Νίκος Ξυλούρης.

* Φιλόλογος, πρώην διευθυντής σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης