Κυπριακό και διμερή συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου & Ιταλίας

H λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ξένες μονομερείς επεμβάσεις και στο πλαίσιο της λύσης είναι αναγκαίο να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση κατά την οποία θεωρούνται απαραίτητες οι εγγυήσεις, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός Υπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και δήλωσε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Τουρκία σε 2-3 βδομάδες να συμβάλει από την πλευρά της Ιταλίας στη διπλωματική αυτή προσπάθεια για επίλυση επιτέλους αυτού του προβλήματος.

Την ίδια ώρα ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης υπογράμμισε ότι αν οι δύο πλευρές στο Κυπριακό καταφέρουν να συμφωνήσουν στα θέματα των εγγυήσεων και του εδαφικού, με το τελευταίο, όπως είπε, να μην έχει ακόμη συζητηθεί, τότε «γιατί όχι» να μην υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του 2016. «Θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες να δούμε πώς προχωρά (η διαδικασία)», συμπλήρωσε.

Κασουλίδης και Τζεντιλόνι είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας επίσημες συνομιλίες στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ιταλού Υπουργού στην Κύπρο. Νωρίτερα ο Ιταλός ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, ζητήματα ενέργειας, οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, τρόποι κοινής δράσης για αντιμετώπιση των φαινομένων της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, καθώς και η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά από το δημοψήφισμα για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Ιωάννης Κασουλίδης, αφού καλωσόρισε τον Ιταλό ομόλογό του στην Κύπρο, εξέφρασε τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία τον περασμένο Αύγουστο. Ευχαρίστησε, επίσης, τον ομόλογό του για τη βοήθεια που παρείχε η Ιταλία στην Κύπρο για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην οροσειρά του Τροόδους το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. ΤΖεντιλόνι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για τις πρόσφατες εξελίξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, οι δύο Υπουργοί εξέτασαν τις σχέσεις Κύπρου-Ιταλίας και συμφώνησαν ότι παρά το γεγονός ότι αυτές βρίσκονται σε παραδειγματικό επίπεδο, θα εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση και την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας.

Επιπρόσθετα, οι κ.κ. Κασουλίδης και ΤΖεντιλόνι εξέτασαν τις εξελίξεις όσον αφορά στα ζητήματα ενέργειας στην περιοχή, με τον Κύπριο ΥΠΕΞ να εκφράζει την πεποίθηση ότι με την παρουσία των ιταλικών εταιρειών ENI και EDISSON στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ιταλία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και να συμβάλει στην πολιτική συνεργασίας και συνεργειών, που επιδιώκει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στο Brexit, αντηλλάγησαν απόψεις για τον αριθμό των αλλαγών που θα επιφέρει η απόφαση, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Κύπρος θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πιστωθεί με χρόνο για να καθορίσει πώς οραματίζεται τη μελλοντική του σχέση με την ΕΕ, το συντομότερο δυνατό, καθότι η αβεβαιότητα έχει συνέπειες και για τις δύο πλευρές», τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Κύπρου, ότι δηλαδή εναπόκειται στην Τουρκία να αντιδράσει θετικά, ώστε να σημειωθεί απτή πρόοδος στην ενταξιακή της πορεία, ειδικότερα στα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Πρόσθεσε ότι «η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη διατήρηση της χώρας πιο κοντά στα δημοκρατικά πρότυπα της ΕΕ, μέσα από την εφαρμογή των σχετικών μεταρρυθμίσεων». Εντούτοις, η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τη μεταναστευτική κρίση, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόκληση των υψηλών μεταναστευτικών πιέσεων, η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. «Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τα οποία δεν πρέπει να αφεθούν να αντιμετωπίσουν μόνα τις συνέπειες της μαζικής ροής προσφύγων», είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

«Μοιραστήκαμε, ακόμη, τις ανησυχίες μας σχετικά με την τρομοκρατία και συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες για αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης, καθώς και των βαθύτερων αιτίων της. Καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη από αυτήν την απειλή· πρέπει να δράσουμε μαζί, ως ΕΕ και ως διεθνής κοινότητα, για να καταπολεμήσουμε αυτήν τη μάστιγα», τόνισε κ. Κασουλίδης.

Τέλος, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία, χαιρετίζοντας τη συμφωνία της Γενεύης μεταξύ Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ και εκφράζοντας την ελπίδα για εφαρμογή της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

«Όσον αφορά στη Συρία, χαιρετίζουμε την απόφαση των Υπουργών Kέρι και Λαβρόφ και ελπίζουμε αυτή να αποτελέσει ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, για χάριν του λαού που υποφέρει, των χωρών στην περιοχή, οι οποίες δέχονται πολλούς πρόσφυγες από τη Συρία, και, εν κατακλείδι, για χάριν της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για τη φιλοξενία και την εποικοδομητική συνάντηση.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο των επαφών του στην Κύπρο είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη μέχρι στιγμής πρόοδο στην εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού. «Γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος, αλλά πάντοτε –και σε αυτό το πρόβλημα και σε άλλα περίπλοκα ζητήματα- η τελευταία περίοδος είναι η δυσκολότερη. Στηρίζουμε τη δέσμευση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης», τόνισε.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι μια ειρηνική διευθέτηση στην Κύπρο θα αποτελέσει, αυτήν τη στιγμή, ένα εξαιρετικά καλό μήνυμα για την Ευρώπη τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους. «Η Ευρώπη, αυτήν τη στιγμή, χρειάζεται καλά μηνύματα, καλά βήματα, ειδικότερα από μια χώρα, όπως η Κύπρος, η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συνύπαρξης διαφορετικών κοινοτήτων και θρησκειών εντός της Ευρώπης» επεσήμανε.

«Αυτό είναι το ενδιαφέρον μας για τις εν εξελίξει συνομιλίες και είμαστε αισιόδοξοι ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια για λύση» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη του στην Τουρκία θα προσπαθήσει να συμβάλει από την πλευρά της Ιταλίας στη διπλωματική προσπάθεια για επίτευξη επιτέλους λύσης σε αυτό το πρόβλημα, «εκτιμώντας τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη σε αυτή την προσπάθεια».

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για το εξαίρετο επίπεδο και σημείωσε τις πιθανότητες που υπάρχουν για περαιτέρω συνεργασία σε άλλους τομείς, όπως η ενέργεια. «Η ενέργεια και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα για περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Σε σχέση με το ζήτημα της μετανάστευσης, τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επωμιστούν το ίδιο μερίδιο ευθύνης της μεταναστευτικής ροής.

Τέλος, καλωσόρισε τη συμφωνία για τη Συρία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη και αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που θα τεθεί σε ισχύ σε μερικές ώρες, επισημαίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για πολιτική διαδικασία με θετική κατεύθυνση.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η θέση της Ιταλίας, όπως αυτή εκφράζεται στη Διακήρυξη των Αθηνών, για λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυητές, θα διοχετευτεί σε κάποιας μορφής ενέργεια ενόψει και της επίσκεψης του στην Τουρκία, ο κ. ΤΖεντιλόνι τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι κυπρογενής, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις.

«Η λύση πρέπει να προέρχεται από τις κοινότητες της Κύπρου και όχι απ` έξω, παράγοντας απαραίτητος εάν επιθυμούμε την πρακτική επιτυχία της λύσης», υπογράμμισε και τόνισε πως αν και δεν είναι δουλειά του να καθορίσει πτυχές της λύσης, εντούτοις στο πλαίσιο της λύσης «είναι αναγκαίο να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση κατά την οποία θεωρούνται απαραίτητες οι εγγυήσεις».

«Χρειαζόμαστε μια διεθνή λύση (στο θέμα των εγγυήσεων), η οποία προφανώς θα είναι αποδεκτή από τις κοινότητες της Κύπρου, με εγγυήσεις χωρίς (δικαίωμα για) ξένες μονομερείς επεμβάσεις», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το κεφάλαιο των εγγυήσεων είναι μια από τις πιο ευαίσθητες πτυχές των διαπραγματεύσεων και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και η εποικοδομητική συνεργασία από την Τουρκία θα συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η λύση του κυπριακού προβλήματος εντός του 2016, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι αυτό δεν είναι βέβαιο, καθότι σημαντικά ζητήματα, όπως το κεφάλαιο των εγγυήσεων, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διαφαίνεται φως στον ορίζοντα. Σημείωσε δε ότι το εδαφικό δεν έχει ακόμα συζητηθεί, ενώ συνέστησε υπομονή για τους επόμενους μήνες.

Κληθείς να σχολιάσει περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, ο Κύπριος Υπουργός επεσήμανε ότι η ΕΝΙ βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ενδυνάμωση του δεσμού των δύο χωρών.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Ιταλός Υπουργός επανέλαβε ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί παράγοντα πιθανής συνεργασίας στη Μεσόγειο. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι καταγράφονται τεράστιες προοπτικές στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι μια διευθέτηση του Κυπριακού θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy