Του Αντρου Καραγιάννη*

Οι συνομιλίες στην Ελβετία συνέπεσαν με την επανέναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος μας, η Τ.Α. θα πρέπει να είναι συνοδοιπόρος στην επίλυση του Κυπριακού. Σίγουρα δεν θα λύσουν το Κυπριακό οι δήμαρχοι.

Οι τοπικοί άρχοντες όμως, λόγω της άμεσης επαφής τους με τους δημότες, τα οργανωμένα σύνολα και ομάδες πολιτών, μπορούν να συμβάλουν στην προετοιμασία της κοινής γνώμης για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Μέσα από τοπικές συγκεντρώσεις και πανδημοτικές συνάξεις, θα μπορούσε να προετοιμαστεί κατάλληλα το κοινό για μια πιθανή πρόταση που θα κατατεθεί για ψήφιση σ’ ένα δημοψήφισμα.

Ενα επιπλέον καθήκον των Τοπικών Αρχών είναι να συμβάλουν στην προώθηση της επικοινωνίας και συνεργασίας των πολιτών και στις δύο κοινότητες μέσω της διοργάνωσης δικοινοτικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων και προγραμμάτων για νέους. Μέσω της επαναπροσέγγισης προωθείται επίσης η γνωριμία με την «άλλη» πλευρά, οι δύο κοινότητες έρχονται πιο κοντά και βελτιώνεται το κλίμα και η καθημερινότητά τους.

Οι δύο κοινότητες θα μπορούσαν κάλλιστα μέσω των Τοπικών Αρχών να διεκδικήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για κοινές δράσεις, πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων αλλά και για αναστηλώσεις μνημείων όπως γίνεται μέσω των διαφόρων Δικοινοτικών Επιτροπών.

Οι Τοπικές Αρχές θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνουν τους οικονομικούς φορείς στις δύο κοινότητες να έρθουν σε επαφή και να προωθήσουν τη συνεργασία μέσω του κανονισμού για την πράσινη γραμμή. Η συμβολή των Τοπικών Αρχών στη διεκδίκηση της λειτουργίας και άσκησης του θρησκευτικού μας δικαιώματος σε εκκλησίες είτε στη νεκρή ζώνη είτε στις κατεχόμενες περιοχές, είναι επίσης βαρυσήμαντη για τους δημότες.

Η προώθηση εξάλλου της διάνοιξης οδοφραγμάτων εμπλέκει αναμφίβολα τη συμβολή των Τοπικών Αρχών, αφού αυτή δημιουργεί εμπορική δραστηριότητα και φέρνει οικονομική ανάπτυξη στις δύο κοινότητες.

Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού και αυτή μας τη θέληση πιστεύουμε ότι θα πρέπει να την ακολουθήσουν κι άλλοι θεσμοί. Προς τιμήν του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κάλεσε τους ιερείς της ενορίας του να αναπέμπουν δεήσεις και παρακλήσεις για ενίσχυση του Προέδρου και όλων των εμπλεκομένων κατά τις διαπραγματεύσεις. Οσο πιο πολλοί θεσμοί στηρίζουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, τόσο πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας έχουμε.

Πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, όπως και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν πράγματι θέλουμε να επανενώσουμε το νησί μας θα πρέπει να αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, τόσο για τον τόπο όσο και για τις Τοπικές Αρχές. Για την ώρα προέχει η επίλυση του Κυπριακού και όχι η αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διάλυση δήμων ή κοινοτήτων.

Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον τόπο μας χωράμε όλοι. Δεν είναι καιρός για πισωγυρίσματα, αλλά για ενότητα, πρόοδο και συνεργασία. Οπως είπε ο Οδυσσέας Ελύτης «την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις».

* Δήμαρχος Δερύνειας