Κύπριοι στο… διάστημα!

Η πολυεθνική ομάδα της «Arachnobeea» βραβεύτηκε από τη NASA σε παγκόσμιο διαγωνισμό ανάμεσα σε χίλιες επιστημονικές ομάδες από 135 περιοχές του κόσμου

Γράφει: Τάσος Τσαππαρέλλας

Στο διάστημα μαζί με τη NASA (National Aeronautics and Space Administration) θα… πετάξει η κυπριακή επιστημονική ομάδα «Arachnobeea», η οποία κατάφερε να επιλεγεί από την επιτροπή του αμερικανικού οργανισμού ανάμεσα στις έξι καλύτερες ομάδες του κόσμου, μέσα από ένα διαγωνισμό ιδεών και καινοτομίας, όπου συμμετείχαν χίλιες περίπου επιστημονικές ομάδες από 135 περιοχές του κόσμου.

NASA6

Η… πολυεθνική ομάδα της «Arachnobeea» με έδρα τη Λεμεσό σχεδίασε ένα drone σε μορφή αράχνης και μέλισσας για μεταφορές μικρού φορτίου στο διάστημα, το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο παγκόσμια στην κατηγορία Best Mission Concept. Η κυπριακή ομάδα αναμένεται τώρα να προσκληθεί από τη NASA για να παρακολουθήσει την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, το οποίο θα μεταφέρει προμήθειες στον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Στην ομάδα συμμετέχουν οι Κύπριοι επιστήμονες Χρίστος Αντωνίου και Χαράλαμπος Λεβέντης, καθώς και συνεργάτες τους από Ουκρανία, Αρμενία και Σερβία, οι οποίοι όπως μας ανέφερε ο επικεφαλής της διοργανώτριας ομάδας, Γιάννης Παπάζογλου, εργάστηκαν μαζί και εδώ στην Κύπρο, αλλά και διαδικτυακά.

Στο διάστημα… μέσω Κύπρου

Η μελέτη της «Arachnobeea» είχε αναδειχθεί αρχικά από τον τοπικό διαγωνισμό Space Apps Challenge Limassol 2015 που πραγματοποιήθηκε αρχές του περασμένου Απριλίου στο ΤΕΠΑΚ.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό ανάπτυξης διαστημικών εφαρμογών στον κόσμο, ο οποίος διοργανώθηκε από ομάδα εθελοντών – φοιτητών του ΤΕΠΑΚ και εκπρόσωπο του Cyprus Space Exploration Organisation, με στρατηγικό συνεργάτη τη CYTA, μέσω του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών. Το Space Apps Challenge διοργανώνεται κάθε χρόνο τα τελευταία 3 χρόνια και αποτελεί ένα κάλεσμα της NASA προς την παγκόσμια κοινότητα, για εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα, που αντιμετωπίζει με τις διαστημικές της αποστολές, μέσα από τη συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα.

Από το Space Apps βγαίνουν κάθε χρόνο πάρα πολλές εφαρμογές, οι οποίες αφορούν διαφόρους τομείς όπως η εξερεύνηση πλανητών, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε αστεροειδείς, η προστασία του περιβάλλοντος (παρακολούθηση των ρύπων κ.ά.), η προειδοποίηση για καιρικά φαινόμενα, η παρακολούθηση σεισμικής δραστηριότητας και δραστηριότητας ηφαιστείων, η αστροπαρατήρηση κ.ά.

Βρήκαμε αυτή την πρόσκληση, μας είπε ο Γ. Παπάζογλου, πολύ ενδιαφέρουσα και «προκλητική», αφού γνωρίζουμε ότι και εδώ στην Κύπρο έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ένα υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο σε όλους τους τομείς.
Στον κυπριακό διαγωνισμό διαγωνίστηκαν έντεκα συνολικά ομάδες από τους επιστημονικούς τομείς της μηχανολογίας, ρομποτικής, ηλεκτρονικής, διοίκησης επιχειρήσεων, οικονομικών, αλλά και από κλάδους των εικαστικών.

Η κριτική επιτροπή, που απαρτιζόταν από διακεκριμένα άτομα του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χώρου, με μεγάλη εμπειρία στην έρευνα διαστήματος, ανέδειξε νικητές τις ομάδες Space Forester και Arachnobeea, ενώ το βραβείο του κοινού πήρε η ομάδα Chromosky. Οι τρεις ομάδες εκπροσώπησαν την Κύπρο στον παγκόσμιο διαγωνισμό της NASA, International Space Apps Challenge, όπου η «Arachnobeea» κατέλαβε την τιμητικότατη θέση ανάμεσα στις έξι καλύτερες επιστημονικές μελέτες του κόσμου, αλλά και την πρώτη θέση στην κατηγορία Best Mission Concept.

Βράβευση από τη NASA

NASA2

Η «Arachnobeea» ασχολήθηκε με την τροποποίηση ενός ελικοφόρου drone (quadcopter), ώστε να είναι σε θέση να προσαρτάται σε μεταλλικές κατασκευές, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών βραχιόνων, καθώς και να μπορεί να κινείται πάνω σε αυτές. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θεωρείται ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους αστροναύτες του διεθνούς διαστημικού σταθμού, αφού τα τροποποιημένα drones θα μπορούν να λειτουργούν σαν προσωπικοί βοηθοί των αστροναυτών-μηχανικών, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής τους εντός του σταθμού, όσο και κατά τη διενέργεια επισκευών στο εξωτερικό του.

Η NASA έχει ήδη ενημερώσει την κυπριακή ομάδα για την επιτυχία της και όπως δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας, Aleksandar Bozic, όλα τα μέλη νιώθουν πολύ περήφανα που βρίσκονται ανάμεσα στις έξι καλύτερες ομάδες του κόσμου και πρώτοι στην κατηγορία τους. Δεν αποκλείεται, επεσήμανε ο A. Bozic, η NASA να χρησιμοποιήσει κάποιες από τις ιδέες της κυπριακής ομάδας για χρήση από τον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Ενθάρρυνση και κίνητρα αναμένει η ομάδα εθελοντών

NASA

Τα φετινά αποτελέσματα, όπως μας είπε ο Γ. Παπάζογλου, ενθαρρύνουν την ομάδα εθελοντών να συνεχίσει το θεσμό αυτό και να τον εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο, γιατί φαίνεται ότι καθιερώνεται πλέον στις συνειδήσεις των φίλων της έρευνας και της εξερεύνησης του διαστήματος στην Κύπρο.

Διοργανώσεις όπως το NASA Space Apps Challenge, επεσήμανε, φανερώνουν το υψηλού επιπέδου ερευνητικό δυναμικό που υπάρχει στον τόπο μας και είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα ανήσυχα μυαλά του τόπου μας να εφαρμόσουν δημιουργικά τις δεξιοτεχνίες, την τεχνογνωσία και τα ακαδημαϊκά προσόντα που διαθέτουν, για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την εξερεύνηση του διαστήματος.

Μέσα από διαγωνισμούς όπως αυτός, συνέχισε, αποδεικνύεται ότι η καινοτομία στην έρευνα και η ανάπτυξη μέσα από την τεχνολογία, επιτυγχάνονται μόνο όταν υπάρχει συνέργεια και ποικιλομορφία στην κριτική σκέψη των μονάδων, που απαρτίζουν την ερευνητική ομάδα.

Αναμένουμε, είπε ο Γ. Παπάζογλου, ότι ανάλογο ενδιαφέρον εκτός από το ΤΕΠΑΚ, που στηρίζει τη διοργάνωση, θα επιδείξουν και οι αρμόδιοι φορείς του κυπριακού κράτους, έτσι που και έμπρακτα να δοθεί μια νέα ώθηση στην έρευνα και την καινοτομία.
Ηδη μας προβληματίζει, κατέληξε, το θέμα της κάλυψης των εξόδων της ομάδας για τη μετάβασή της στο Κανάβεραλ για την παρακολούθηση της εκτόξευσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy