Του Αμβρόσιου Προδρόμου

Ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας. Το πρόβλημα προέρχεται από κάποιους σημαντικούς παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε αλλά και να κατανοήσουμε, για να μπορέσουμε έτσι να προβούμε σε κάποιες σημαντικές αλλαγές.

Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της τεράστιας εξάρτησης της οικονομίας μας, κυρίως των βιομηχανικών μονάδων, από το υψηλό κόστος της ενέργειας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι όπως αυτός της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων, για να μπορέσουμε να έχουμε μια πραγματική αλλαγή πλεύσης σαν κράτος από τον τεράστιο και παράλληλα επικίνδυνο εξωγενή αυτό παράγοντα. Θεωρούμε ότι θα αποτελούσε τεράστιο λάθος εάν εναποθέσουμε τις ελπίδες μας αποκλειστικά και μόνο στην έλευση του φυσικού αερίου.

Ναι μεν αυτό αποτελεί θετικό βήμα, αλλά από την άλλη, τη δεδομένη στιγμή, δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό και ως εκ τούτου θα πρέπει το θέμα να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση στο θέμα της Ενέργειας έρχεται πιο ορθολογιστικά από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στην Κύπρο έχουμε την τύχη να έχουμε ηλιοφάνεια πέραν των 300 ημερών το χρόνο και είμαστε αδικαιολόγητοι να μην έχουμε δημιουργήσει ακόμα τη σωστή πολιτική. Σε αυτό το σημείο σημειώνουμε τις θετικές εξελίξεις στο θέμα των φωτοβολταϊκών πάρκων με τις τελευταίες ανακοινώσεις από την ΑΗΚ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το δεύτερο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και πάνω στο οποίο επιθυμούμε να επικεντρωθούμε, είναι αυτό της Έρευνας – Ανάπτυξης και της Καινοτομίας. Τομείς στους οποίους έχουμε σοβαρό πρόβλημα, το οποίο έχει πολλαπλό αντίκτυπο. Τόσο στην οικονομία όσον αφορά καθαρά τους αριθμούς αλλά και τη μη αξιοποίηση του εξαίρετου ανθρωπίνου δυναμικού που έχουμε στον τόπο μας, με αποτέλεσμα αυτό να φεύγει προς άλλες πολιτείες. Όσον αφορά την Καινοτομία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «28», η Κύπρος κατέχει τη θλιβερή 18η θέση και μόλις ξεπερνούμε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Καινοτομίας (Global Innovation Index) για το 2016 δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης του γεγονότος που όλοι μας γνωρίζουμε, δηλαδή ότι σαν κράτος έχουμε αποτύχει στον συγκεκριμένο τομέα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο Δείκτη οι πρώτες χώρες είναι και αυτές που έχουν τις πιο δυνατές οικονομίες στον κόσμο. Χώρες όπως η Ελβετία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις.

Η Καινοτομία δεν είναι απλά θέμα μεγέθους της χώρας αλλά πώς η χώρα αντιμετωπίζει στρατηγικά το θέμα αυτό.

Είναι, επιτέλους, καιρός να στραφούμε με στρατηγικό στόχο προς τον τομέα αυτό. Η Κύπρος έχει όλα τα εχέγγυα για να καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση αυτή. Υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά ελκυστική γεωγραφική θέση, το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον είναι θετικό, οπότε αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να στραφούμε προς τους νέους επιστήμονές μας.

Να τους δώσουμε όλα τα εχέγγυα και κίνητρα για να μπορέσουν να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες, οι οποίες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας με όλα τα συνεπαγόμενα θετικά αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι θα πρέπει να παραμεληθούν οι άλλοι τομείς της Οικονομίας.

Η Καινοτομία όχι μόνο θα τους συμπληρώσει αλλά θα τους ενισχύσει περαιτέρω. Είναι καιρός το κράτος να πάρει τα μηνύματα. Το οικονομικό μοντέλο που ακολουθούμε δεν μπορεί να είναι βιώσιμο για πάντα, επειδή είναι ευάλωτο σε εξωγενείς παράγοντες τους οποίους δεν μπορούμε να αναχαιτίσουμε, παρόλο που μπορούμε να πάρουμε προληπτικά μέτρα. Η Έρευνα/ Ανάπτυξη και Καινοτομία αποτελεί τη λύση.

Ας αξιοποιήσουμε επιτέλους τους νέους μας. Καλός είναι ο ήλιος και η θάλασσα, αλλά δεν είναι αρκετά. Τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αλλάξει. Εμείς…;