ΚΙΣΑ: Εγκληματική αμέλεια των αρχών – Γνώριζαν από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου για τους αγνοούμενους εργάτες

Για εγκληματική αμέλεια των αρχών και του εργοδότη των τεσσάρων θυμάτων της πυρκαγιάς κάνει λόγο η ΚΙΣΑ.

Μιλώντας στον Άστρα ο εκτελεστικός διευθυντής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Δώρος Πολυκάρπου ανέφερε ότι γνωστοί των τεσσάρων ειδοποίησαν τις αρχές από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου ότι χάθηκαν τα ίχνη τους. Τόνισε ότι ως ΚΙΣΑ θεωρούν ότι οι σωροί τους δεν πρέπει να φύγουν από την Κύπρο μέχρι να διερευνηθεί το χρονικό του θανάτου τους. Εξήγησε ότι εγείρεται ζήτημα για το τι έκαναν οι αρχές από την ώρα που έμαθαν ότι αναζητούνται άνθρωποι, σημειώνοντας ότι αν δρούσαν έγκαιρα αυτά τα τέσσερα άτομα ίσως τώρα ζούσαν.

Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία βρήκε το αυτοκίνητο την ίδια μέρα στις 8 το βράδυ, λέγοντας ότι ήταν πολύ εύκολο να εντοπιστεί λόγω του ότι μόλις δύο δρόμοι υπήρχαν που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Είπε ότι 200 μέτρα από το αυτοκίνητο βρίσκονταν τα σώματα τους τα οποία ήταν αναγνωρίσιμα, τονίζοντας ότι οι αρχές δεν κοίταξαν καν γύρω από το όχημα. Ανέφερε ότι βρέθηκαν από τους οικείους τους την Κυριακή το πρωί.

Ο κ. Πολυκάρπου σημείωσε επίσης ότι απ’ ότι φαίνεται οι τέσσερις εργάτες δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ τους από τον εργοδότη, αλλά οι ίδιοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του. Είπε ακόμη ότι 200 συνολικά μετανάστες έμειναν στα χωριά που καίγονταν, με τους εργοδότες τους να έχουν φύγει χωρίς να τους νοιάζει που θα μείνουν.

Την ίδια ώρα ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΙΣΑ μίλησε και για τους ιατροδικαστές οι οποίοι κλήθηκαν να παρευρεθούν στη σκηνή, αναφέροντας ότι δεν πλησίασαν καθόλου και έστειλαν μόνο το φωτογράφο κοντά στα τέσσερα πτώματα. Τόνισε ότι οι αρχές έδωσαν γάντια και σακούλες στους οικείους των τεσσάρων ώστε να μαζέψουν τα σώματα τους. Σημείωσε ότι τα άτομα εντοπίστηκαν η ώρα 9 το πρωί και οι ιατροδικαστές ήρθαν 5 ώρες μετά.

Ο Δώρος Πολυκάρπου είπε ότι θα υπάρξει στοιχειοθέτηση όσων έγιναν. Εξήγησε ότι εγείρεται θέμα των συνθηκών εργασίας των ατόμων αυτών, αφού όπως είπε είναι όλοι ανεμβολίαστοι και δεν έχουν μάσκες και αντισηπτικά. Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί πώς ενήργησε το Σχέδιο Διάσωσης και πως οι 200 μετανάστες έμειναν πίσω στα χωριά.

 

Η μεγαλύτερη και ανεπανόρθωτη όμως ζημιά από την πυρκαγιά του Σαββατοκυρίακου ήταν ο θάνατος τεσσάρων εργατών.

Ήρθαν στην Κύπρο για ένα καλύτερο αύριο, να εργαστούν και να συντηρήσουν τις οικογένεις τους, όμως δεν κατάφεραν.

Ο λόγος για τους Morzok Shady Morzok, Hisa Melad Farouk, Ezat Salama Josef και Maged Nabil Yonan.

-Αιζατ Σαλαμα Γιουσεφ, 36 ετών και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ηλικίας εννέα και δέκα χρονών. Εργαζόταν στην Κύπρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

-Μαρτζούκου Σορτι Μαρζου, 36 ετών, πατέρας τεσσάρων ανήλικων παιδιών. Εργαζόταν στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια.

-Ναγκιτ Ναμπιλ Γιουναν, 24 ετών. Εργαζόταν στην Κύπρο περίπου ένα χρόνο.

-Ελιάς Μιλατ Φαρουκ, 25 ετών. Εργαζόταν στην Κύπρο περίπου ένα χρόνο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy