Κιζίλγιουρεκ: «Γιατί ψήφισα αποχή στην έκθεση της Τουρκίας»

«Πολλοί πολίτες δίκαια αναρωτιούνται για τους λόγους για τους οποίους τήρησα απόχη στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας» είπε σε δηλώσεις του κατά την τρέχουσα διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αναφερόμενος στην «Έκθεση της Επιτροπής του 2022 για την Τουρκία».

 

«Όντως, με μια πρώτη ματιά εμπεριέχονται αρκετά θετικά στοιχεία που δικαιολογούν την υπερψήφιση της έκθεσης. Ανάμεσα σε άλλα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά για την ανάγκη στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για τις παραβιάσεις του κράτος δικαίου στην Τουρκία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η στήριξη της λύσης του κυπριακού στην βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, η καταδίκη του ανοίγματος της Αμμοχώστου και των επεισοδίων στην Πύλα…» συνέχισε.

 

«Ωστόσο η βασική αναφορά της έκθεσης για αντικατάσταση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ με μια ειδική σχέση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας είναι ένα βήμα προς την λανθασμένη κατεύθυνση.

 

Πιθανός τερματισμός της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την προοπτική επανένωσης της Κύπρου όσο και για τον εκδημοκρατισμό στην Τουρκία. Της αφαιρεί τις όποιες υποχρεώσεις έχει, προωθώντας παράλληλα αποκλειστικά οικονομικά, εμπορικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

 

Τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας, που αγωνίζεται για μια δημοκρατική Τουρκία, είναι συνυφασμένα με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

 

Με λύπη διαπίστωσα ότι οι δύο συνάδελφοι ευρωβουλευτές του Συναγερμού υπερψήφισαν τροπολογίες της ακροδεξιάς για τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

 

Ακόμη πιο λυπηρό είναι η αιτιολογία που έδωσαν για να δικαιολογήσουν την δικιά τους αποχή. Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ είπαν ότι είναι εναντίον της παραγράφου 34 της έκθεσης που καλεί για την ανάγκη στήριξης προς τους Τουρκοκύπριους.

 

Σε μια εποχή που οι Τουρκοκύπριοι περιμένουν ανοίγματα από την Κυπριακή Δημοκρατία, το ΑΚΕΛ έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτό το σκοπό και ο Πρόεδρος δείχνει πρόθυμος να εξαγγείλει μέτρα που θα διευκολύνουν την ζωή των Τουρκοκυπρίων, η στάση των ευρωβουλευτών του ΔΗΣΥ είναι ατυχής», κατέληξε.

 

Σημειώνεται, ότι η «Έκθεση της Επιτροπής  του 2022 για την Τουρκία» εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού με 434 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 152 αποχές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy