Κιζίλγιουρεκ: «Ιστορικό το κάλεσμα από το Ευρωκοινοβούλιο για τους Τουρκοκύπριους»

EP plenary session - Democratic Scrutiny of Social Media and the Protection of Fundamental Rights

«Στην τελευταία ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ψηφίστηκε η έκθεση προόδου για την Τουρκία, η οποία περιέχει για πρώτη φορά πολύ σημαντικά στοιχεία. Περιέχει μια πολιτικά ξεκάθαρη τοποθέτηση αναφορικά με τους Τουρκοκύπριους, η οποία αποτελεί και αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής μας δουλειάς». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής κύριος Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αναφερόμενος στο θέμα της υπερψήφισης της έκθεσης προόδου για την Τουρκία για το 2021 και τόνισε, ότι η έκθεση καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να δώσουν τη δέουσα σημασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σε μια εποχή που η Τουρκία παρεμβαίνει όλο και πιο απροκάλυπτα στα εσωτερικά της κοινότητας των Τουρκοκυπρίων, η φετινή έκθεση προόδου καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, ως μια ξεχωριστή και νόμιμη κοινότητα της Κύπρου, και να μην αγνοεί τη βούληση των Τουρκοκυπρίων παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά τους. Ο κύριος Κιζίλγιουρεκ τόνισε ότι αυτή η αναφορά έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι προέκταση της Τουρκίας, αλλά μια ξεχωριστή κυπριακή κοινότητα.

Η έκθεση καλεί και την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει το καθήκον που της αναλογεί και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της «με σκοπό τη διευκόλυνση της συνεργασίας των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ». Ο Κύπριος ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να υποβοηθήσει στη διαδικασία ενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων στην ΕΕ. Κατά τη γνώμη του αυτή είναι και η συνταγή για ανατροπή της τουρκικής πολιτικής για ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία και για την καλλιέργεια της προοπτικής για επανένωση της Κύπρου. Ο κύριος Κιζίλγιουρεκ κάλεσε τις κυπριακές αρχές να δώσουν τη δέουσα σημασία στην τοποθέτηση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και να αναλάβουν άμεση δράση.

Τέλος, ο Κύπριος ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να εντείνει τις προσπάθειές της για συνεργασία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα υπενθυμίζοντας ότι η θέση της είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν μια πιο θαρραλέα στάση για την προσέγγιση των κοινοτήτων». Ο κύριος Κιζίλγιουρεκ δηλώνει ότι αυτή η αναφορά έχει ιδιαίτερη σημασία, καθότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει την ευχέρεια να ενισχύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα με συγκεκριμένους τρόπους στα πλαίσια της πολιτικής της επανένωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.