Κιζίλγιουρεκ: Κανένας συμβιβασμός στο απόλυτο δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση

Ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Ομάδα της Αριστεράς αναδεικνύουν το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση στην ΕΕ. Ο κ.  Κιζίλγιουρεκ απέστειλε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την άρνηση των ιατρικών αρχών της Μάλτας να προχωρήσουν σε επέμβαση άμβλωσης παρότι υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία της γυναίκας.

Παράλληλα η ομάδα της Αριστεράς ζήτησε στην ερχόμενη ολομέλεια να συζητηθεί η τελευταία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχετικά με την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση.

Όπως τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ «θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα κάθε γυναίκας στη σωματική ακεραιότητα, αυτονομία και υγεία».

Σήμερα στην ΕΕ η πολιτική επί αυτών των σημαντικών ζητημάτων εναπόκειται στο κάθε κράτος μέλος. Έτσι έχουμε την Μάλτα όπου απαγορεύει τις αμβλώσεις και γυναίκες συχνά καταφεύγουν σε άλλα κράτη με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους. Πριν μερικούς μήνες είχαμε έγκυος γυναίκα στην Πολωνία που απεβίωσε από σηψαιμία, αφού οι ιατροί αρνήθηκαν να προβούν σε αφαίρεση του εμβρύου προτού αυτό ανακηρυχθεί νεκρό.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ τονίζει ότι «Είναι χρέος της ΕΕ, τουλάχιστο σε επίπεδο κρατών μελών να μην υπάρχουν διακρίσεις σε αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία που να υποχρεώσει το σύνολο των κρατών μελών να προσφέρουν καθολική, ασφαλή και ελεύθερη πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία»

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.