Κιζίλγιουρεκ: Μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου

«Μια ιστορία βίας και μνησικακίας» στην Αθήνα

????????????????????????????????????

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ «Μια ιστορία βίας και μνησικακίας» στην Αθήνα, την εβδομάδα που μας πέρασε. Την εκδήλωση διοργάνωνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης σε συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι καθηγητές πανεπιστημίου Αντώνης Λιάκος, ο Αντώνης Χατζηκυριάκου, ο Διεθνολόγος Θεόδωρος Τσίκας, και η Βουλ. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθηγήτρια πανεπιστημίου, Σία Αναγνωστοπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε η πρώην ΓΓ Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελλάδας Μαρία Γιαννακάκη.

Μηνύματα διαβάστηκαν εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του Γ.Γ της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου. Μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Gpap 1858A Scaled

Ο Στέφανος Στεφάνου, στη παρέμβαση του αναφέρθηκε στο βιβλίο του κ. Κιζίλγιουρεκ ως «μια σημαντική συνεισφορά για τον τόπο μας, για την πραγματική Ιστορία της Κύπρου και για τον αγώνα μας ενάντια στο σοβινισμό και τη διαίρεση της πατρίδας μας. Ο Νιαζί φωτίζει μικρές και μεγάλες ιστορικές αλήθειες οι οποίες θάφτηκαν κάτω από τα εθνικιστικά αφηγήματα που κυριάρχησαν μέσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα εδώ και δεκαετίες.»

Στο μήνυμά του, ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε πως «Σε μια περίοδο που ο αναθεωρητισμός, η βίαιη αλλαγή συνόρων και οι παγκόσμιοι ανταγωνισμοί οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση, χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο γενναίες φωνές από την Κύπρο σαν αυτή του Νιαζί, του αεικίνητου τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, που να μας καλούν να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα», σημειώνει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας: «Φωνές που να μας θυμίζουν πόσο αναγκαίος είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ ο αγώνας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα».

Ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, λαμβάνοντας τον λόγο, είπε πως «Δεν είναι τόσο γνωστό ότι η πράξη προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ καθιστά σαφές ότι όλο το νησί μπαίνει στην ΕΕ. Ολόκληρη η Κύπρος είναι στην ΕΕ, με μια ρήτρα που λέει ότι, μόλις επανενωθεί θα ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο και στην Τουρκοκυπριακή πλευρά. Άρα οι Τουρκοκύπριοι είναι ήδη Ευρωπαίοι συμπολίτες μας. Έχουμε 600 εκ € μέχρι τώρα, που έχουν πάει αποκλειστικά στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα για να πλησιάσει το κοινοτικό κεκτημένο και άλλα 200 τα επόμενα 7 χρόνια. Οι Τουρκοκύπριοι είναι ήδη μέσα στην Ευρώπη», σημείωσε εμφατικά, για να καταλήξει πως «Οι Μητέρες Πατρίδες, δεν διακρίθηκαν στις δεκαετίες που πέρασαν για τη θετική συνεισφορά τους. Ας αφήσουμε τους Κύπριους, μήπως βρουν μια άκρη οι ίδιοι. Η Ευρώπη θα είναι εκεί για να επικυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν».

Gpap 1876 Scaled

Κλείνοντας της συζήτηση, ο συγγραφέας Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αναφερόμενος στην ιστορία του νησιού τόνισε πως «Στην Κύπρο πολεμήσαν σαν Έλληνες και Τούρκοι, ηττηθήκανε σαν Έλληνες και σαν Τούρκοι, τώρα η ιστορία τους καλεί σαν πολίτες της Κύπρου να χτίσουν ένα κοινό μέλλον. Δεν τους έμεναν ιδανικά πια για να σκοτωθούν. Να χτίσουμε μια λειτουργική ομοσπονδία, με μια πολυπολιτισμική κοινωνία ως πολίτες, μακριά από εθνοτικό εθνικισμό και μνησικακία. Αυτή είναι η πρόκληση!» υπογράμμισε, για να τονίσει στη συνέχεια πως «βεβαίως, αυτό αφορά άμεσα και την Ελλάδα και την Τουρκία, γιατί Κύπρος διχοτομημένη σημαίνει Ελληνοτουρκική διένεξη».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.