Κιζιλγιουρέκ: O ηγέτης των Τ/Κυπρίων να υπερασπίζεται την ομοσπονδία στην Κύπρο

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου


Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων πρέπει να υπερασπίζεται την ομοσπονδία στην Κύπρο, δηλώνει ο Κιζιλγιουρέκ

 

Υπό τον τίτλο «Είτε λύση είτε διχοτόμηση», η Yeni Bakış (26.02.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό στις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα να εκλεγεί ένα άτομο το οποίο θα υπερασπίζεται μια ομόσπονδη Κύπρο, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο ανάμεσα του μόνιμου διαχωρισμού της Κύπρου και της ομοσπονδιακής προοπτικής.

O Κιζιλγιουρέκ ανέφερε ότι φαίνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι αναμένουν σοβαρά προβλήματα όταν η προοπτική της Τουρκίας προστίθεται δίπλα από την πολιτική που εφαρμόζει η ελληνοκυπριακή ηγεσία και πρόσθεσε: «Είτε θα μας παρασύρουν σε μια εντατική πολιτική που προχωρά προς ένα μόνιμο διαχωρισμό είτε θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να συμμετάσχουμε σε ένα διεθνή ίδρυμα με πίστη στο ομοσπονδιακό κράτος με μια πολιτική που θα αναγκάζει την ελληνοκυπριακή πλευρά δια της οδού του διαλόγου».

Στη συνέχεια, ο Κιζιλγιουρέκ υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μονιμότητα της μη λύσης και εξήγησε: «Αυτό σημαίνει την μονιμότητα χωρίς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σήμερα η Τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι μια κοινότητα χωρίς καθεστώς. Δεν έχει ένα καθεστώς το οποίο να αναγνωρίζεται από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι μια κοινότητα που βρίσκεται στην υποδιοίκηση της Τουρκίας στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Από το 1960 μέχρι σήμερα, η ελληνοκυπριακή πολιτική έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να σπρώξει όλο και περισσότερο τους Τουρκοκύπριους στην αγκαλιά της Τουρκίας».

Αναφερόμενος ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν μπόρεσε να ιδρύσει σχέσεις με τον κόσμο, ο Κιζιλγιουρέκ είπε: «Είναι πολύ δύσκολο να είσαι Τουρκοκύπριος αυτές τις ημέρες. Από τη μια, η ελληνοκυπριακή ηγεσία διοικεί μόνη της την Κυπριακή Δημοκρατία και από την άλλη υπάρχει η Τουρκία που συμμετάσχει εκεί ως μια δύναμη. Γι’ αυτό οι Τουρκοκύπριοι έχουν παραμείνει σε μια αδύναμη κατάσταση εκεί».