Κιζίλγιουρεκ: Πρώτος ο ΠτΔ πρότεινε την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου


Η ιστορία με την εισαγωγή της τούρκικης γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ δεν ξεκίνησε με την εκλογή του κ. Κιζίλγιουρεκ αλλά έχει προϊστορία από την περίοδο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εν έτη 2002 όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στην ΕΕ είχε διερευνήσει το ενδεχόμενο της εισαγωγής της Τούρκικης γλώσσας αφού η Ελληνική ήταν ήδη μια από τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης.

Το 2016 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στον τότε προεδρεύοντα του Συμβουλίου (Ολλανδική προεδρία) σχετικά με το ίδιο θέμα. Χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης ζητούσε να ξεκινήσουν προετοιμασίες για την εισαγωγή της τούρκικης γλώσσας ταυτόχρονα με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Με την εκλογή του κ. Κιζίλγιουρεκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα επανήλθε. Με γραπτές ερωτήσεις προς το Συμβούλιο και την Κομισιόν ρωτούσε βασικά που βρίσκεται το θέμα.

Οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο είναι πανομοιότυπες. Τονίζουν ότι το γλωσσικό καθεστώς της ΕΕ είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Συμβουλίου και επιπρόσθετα στην απάντηση του το Συμβουλίου αναφέρει ότι αυτό το θέμα δεν έχει τεθεί ποτέ ενώπιον του και άρα καμία προετοιμασία δεν είχε ξεκινήσει.

Είναι φανερό ότι παρά την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος το θέμα δεν είχε τεθεί ποτέ επίσημα στο Συμβούλιο ώστε να εξεταστεί. Ο ευρωβουλευτής κ. Κιζίλγιουρεκ υπογραμμίζει την σημασία που έχει η εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ. Η τούρκικη γλώσσα, επίσημη γλώσσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί κεφαλαιώδης ζήτημα για την ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για την επίλυση του κυπριακού και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των Τουρκοκυπρίων προς την ΕΕ.

Καταλήγοντας, ο κ. Κιζίλγιουρεκ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη όπως δείξει πραγματική πολιτική βούληση και θέσει επίσημα το θέμα στο Συμβούλιο.