Κιζίλγιουρεκ: “Η «συμφωνία του αιώνα» παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”«Η ούτω καλούμενη «συμφωνία του αιώνα» είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Συνομολογήθηκε χωρίς τη συμμετοχή των Παλαιστινίων, και νομιμοποιεί τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς (στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη), κάτι που αποτελεί έγκλημα πολέμου. Κάνει βήματα πίσω από τις συμφωνίες του 1967 και αρνείται την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα τους.»

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο κύπριος ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς. Ο κύριος Κιζίλγιουρεκ τοποθετήθηκε στην συζήτηση αναφορικά με τα «αμερικανικά σχέδια για την Μέση Ανατολή: Η απάντηση της ΕΕ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του, ο ευρωβουλευτής ανάφερε πως «λυπάμαι να πώ πως το σχέδιο Τράμπ δεν αποτελεί μόνο επίθεση προς τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αλλά και μια προσπάθεια προώθησης μιας περιφερειακής τάξης, η οποία υποδαυλίζει το διεθνές δίκαιο. Είναι μια συμφωνία που μπορεί να φέρει καταστροφή σε όλη την περιοχή και δεν είναι λιγότερο απαράδεκτη και λιγότερο επικίνδυνη από τηναποικιοκρατική συμφωνία Sykes-Picot του 1916.»


Κλείνοντας σημείωσε πως «σε μια εποχή των υπάρχοντων διεθνών σχέσεων, η ΕΕ πρέπει να σταθεί σταθερή στη θέση της για λύση δύο κρατών με ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967. Επιπλέον πρέπει να αντισταθούμε ενάντια στους Ισραηλινούς οικισμούς οι οποίοι παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και να στηρίξουμε την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.»