Κλ.Νικολαΐδης: Σε ολικό παγετό οι ορεινές περιοχές – Αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω των κανονικών για την εποχή, αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, με χιονόπτωση σε περιοχές άνω των 450 μέτρων, ενώ υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης και σε χαμηλότερα υψόμετρα από την Κυριακή όταν μια άλλη ψυχρή μάζα αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας Κλεάνθη Νικολαΐδη.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οι θερμοκρασίες σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι κάτω του κανονικού, γύρω στους 9 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, στους 11 στα παράλια και στους -2 στα ψηλότερα ορεινά.

«Αυτό σημαίνει ότι αρκετές περιοχές στα ορεινά που είναι πάνω από 900 μέτρα θα είναι σε συνθήκες ολικού παγετού, δηλαδή η θερμοκρασία δεν θα ανεβεί πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου για τις επόμενες 24 ώρες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, απόψε επίσης θα είναι μια κρύα νύχτα, με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν στο εσωτερικό, στους 3 με 4 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και στους -8 στα υψηλότερα ορεινά.

«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες ιδιαίτερα για τις ορεινές κοινότητες και λόγω της θερμοκρασίας και της ολισθηρότητας του δρόμου και παγετού,» είπε.

Κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της ημέρας και απόψε είναι πιθανό να υπάρξει χιονόπτωση σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε υψόμετρα πάνω από 450 με 500 μέτρα, πρόσθεσε.

«Η ψυχρή αέρια μάζα που μας επηρεάζει τώρα θα αρχίσει να θερμαίνεται αύριο Πέμπτη και Παρασκευή έτσι ώστε Παρασκευή και Σάββατο να είναι στα κανονικά για την εποχή επίπεδα,  αλλά από ό,τι φαίνεται από την Κυριακή, Δευτέρα, πάλι μια ψυχρή αέρια μάζα θα μας επηρεάσει και ίσως σε εκείνη την περίπτωση να έχουμε χιόνι ή χιονόνερο και σε πιο χαμηλές περιοχές (σσ: από 450 με 500 μέτρα)», είπε ο κ. Νικολαΐδης.

Στην περιοχή της πλατείας Τροόδους το χιόνι ήταν στα 26 εκατοστόμετρα κατά τις 8 το πρωί, που σημαίνει, πρόσθεσε, «ότι από χθες στις 10 με 11 το πρωί που είχαμε 9 εκ., προστέθηκαν πέραν των 17 εκ. φρέσκου χιονιού. Στην περιοχή του Ολύμπου είναι φυσικά πολύ περισσότερο το φρέσκο χιόνι.»

Σε ερώτηση για τους χθεσινούς ισχυρούς ανέμους, είπε ότι ήταν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις και έφταναν τοπικά την ένταση των 8 με 9 μποφόρ. «Τέτοια ένταση καταγράφηκε στην περιοχή του Ακάμα, ενώ στα νότια παράλια καταγράφηκαν εντάσεις μέχρι και 6 μποφόρ», είπε, προσθέτοντας ότι τέτοιων εντάσεων άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Από τα μεσάνυχτα έχουν τραπεί σε βόρειους ανέμους ασθενέστερης έντασης γι’ αυτό και η ψυχρή αέρια μάζα που μας επηρεάζει, πρόσθεσε.

Αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας

Σημαντική αύξηση στα επίπεδα ζήτησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παραγωγή ενέργειας το απόγευμα της Τρίτης 18 Ιανουαρίου (6.15 μ.μ.) έφτασε τα 955 μεγαβάτ (MW), εκ των οποίων 110 MW προήλθαν από αιολικά πάρκα.

Η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα λόγω περαιτέρω πτώσης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ενώ το ποσοστό παραγωγής από αιολικά πάρκα αναμένεται να μειωθεί.

Όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΣΜΚ Ρογήρος Ταπάκης, υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την παραγωγή ενέργειες προκειμένου να προληφθούν τυχόν υπερφορτώσεις, αλλά και να εξασφαλιστεί η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε όλη τη χώρα.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως δεν σημειώθηκε καμία βλάβη ή υπερφόρτωση του δικτύου τις τελευταίες ημέρες, με την κάλυψη όλων των περιοχών της Κύπρου να διεξάγεται δίχως πρόβλημα, ενώ συνέστησε προς όλους τους καταναλωτές να ακολουθούν τις συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας σε ό,τι αφορά εν προκειμένω τη θερμομόνωση και τη θέρμανση εσωτερικών χώρων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy