Κλάδος Υπαλλήλων Τμήματος Δασών της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.: «Απαράδεκτη και προσβλητική η τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ»

Αχρείαστη, απαράδεκτη και «άκρως προσβλητική» χαρακτηρίζει την τοποθέτηση του Υπουργείου Οικονομικών, ότι εκμεταλλεύεται τον ευαίσθητο τομέα εργασίας του ώστε να προβάλει τα αιτήματα του, ο Κλάδος Υπαλλήλων Τμήματος Δασών της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, και μόνο που γίνεται αυτή η αναφορά, φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν διαβάσει και δεν έχουν μελετήσει τα δεκάδες διαβήματα του Κλάδου, εδώ και έξι χρόνια.

«Έχουμε στείλει πάμπολλες επιστολές, τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στο Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, χωρίς καμιά ουσιαστική ανταπόκριση, παρά τις προειδοποιήσεις μας», αναφέρεται.

Προσθέτουν ότι έφτασαν στο σημείο να στέλνουν επιστολές στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν την αδιαφορία και τις επιφανειακές προσεγγίσεις κάποιων και να αποφύγουν τη λήψη δυναμικών μέτρων προς επίλυση του θέματος.

«Σκόπιμα αποφύγαμε να κάνουμε δημόσιες παρεμβάσεις όταν όλη η κοινωνία συζητούσε τα όποια κενά, μετά την τεράστια πυρκαγιά του Αρακαπά και περιοριστήκαμε και πάλι σε γραπτά διαβήματα», αναφέρουν. Προσθέτουν ότι αντιστάθηκαν στις επίμονες πιέσεις των μέσων ενημέρωσης και άλλων να προβάλουν δημόσια τα αιτήματα τους, δίνοντας την ευκαιρία στο κράτος να επιλύσει νηφάλια και ουσιαστικά το πρόβλημα, μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες.

«Αντέξαμε για ακόμα ένα καλοκαίρι –το τέταρτο στη σειρά- μια απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση, με απάνθρωπα προγράμματα και εξοντωτικά ωράρια των 60 και 70 ωρών εβδομαδιαίως. Εάν θέλαμε να εκμεταλλευτούμε τον ευαίσθητο τομέα εργασίας μας, δεν θα κατεβαίναμε σε κινητοποίηση μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά μέσα στον καλοκαίρι και όταν το θέμα ήταν ψηλά στην ατζέντα της ενημέρωσης και της κοινωνίας», αναφέρουν.

Συμπληρώνουν ότι αυτό που περίμεναν από το Υπουργείο Οικονομικών, είναι περισσότερο σεβασμό και εκτίμηση στις θυσίες και τον τρόπο δουλειάς των μελών τους.

Εκφράζουν επίσης την εκτίμηση ότι μάλλον είναι άλλοι που εκμεταλλεύονται τη θέση τους «για να διαβάλλουν συνειδήσεις και προσφορά, μέσα από παραπληροφόρηση και επικοινωνιακή διαχείριση ενός υπαρκτού και ουσιαστικού προβλήματος».

Ο Κλάδος αναφέρει ότι βασικά αιτήματα της εκδήλωσης διαμαρτυρίας τους την Παρασκευή ήταν η άμεση επαναφορά των 27 θέσεων που καταργήθηκαν κατά την περίοδο 2012 – 2015 και η συμπερίληψη τους στο νομοσχέδιο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022, για αποκατάσταση της οργανωτικής δομής του Τμήματος Δασών σε ασφαλή επίπεδα, η συνεχής και έγκαιρη επικαιροποίηση της δομής του Τμήματος Δασών όταν αποφασίζεται οποιαδήποτε πρόσθετη ανάθεση ή διεύρυνση αρμοδιοτήτων και η διαρκής διατήρηση της δομής του Τμήματος Δασών σε πλήρη στελέχωση.

Όπως σημειώνουν, απέναντι στο αίτημα για επαναφορά των 27 θέσεων δασικών υπαλλήλων, δηλαδή 23 θέσεων Δασικού Λειτουργού και 4 θέσεων Συντηρητή Δασών, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι, με τον Προϋπολογισμό του 2022 δημιουργούνται 10 νέες συνολικά δημοσιοϋπαλληλικές θέσεις. Ωστόσο, προσθέτουν, καμιά από αυτές δεν αφορά δασικούς υπαλλήλους και ως εκ τούτου, με κανένα τρόπο δεν επιτυγχάνεται η κάλυψη των υφιστάμενων επικίνδυνων κενών στο τμήμα.

Οι 10 θέσεις, αναφέρουν, αφορούν νέες θέσεις Χειριστών (Πιλότων) και Μηχανικών στη Μονάδα Πτητικών Μέσων και σκοπεύουν να καλύψουν νέες ανάγκες και νέα κενά που θα δημιουργηθούν από την επικείμενη προμήθεια νέων αεροσκαφών. «Η επίκληση των 10 θέσεων για να δοθεί η εικόνα ότι ικανοποιείται το αίτημα μας και πως ο Κλάδος δεν εκτιμά τις ενέργειες του Υπουργείου, είναι απαράδεκτη», αναφέρεται.  Διευκρινίζεται επίσης ότι η επαναφορά των 27 θέσεων αποτελεί και αίτημα του ίδιου του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Αναφορικά τη συμπερίληψη συνολικά 112 νέων θέσεων ωρομισθίων, που αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, ο Κλάδος αναφέρει ότι οι πρόσθετες θέσεις ωρομισθίων, δημιουργούν την ανάγκη για πρόσθετες θέσεις δασικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσης, της οργάνωσης, της καθοδήγησης και ελέγχου αυτού του προσωπικού. «Ειδικότερα, επειδή  ένα μέρος αυτών των 112 θέσεων φαίνεται να αφορά στη δημιουργία των Ειδικών Ομάδων Δασοπυροσβεστών Ταχείας Επέμβασης, όπως προβλέπεται στην έκθεση της Ειδικής Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε μετά τις πυρκαγιές του 2016, τότε η ανάγκη πρόσθετου δασικού υπαλληλικού προσωπικού, πέραν των 27 αιτούμενων, είναι εκ των ων ουκ άνευ», αναφέρεται.

Όσο για αναφορά στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για πρόσθετες 98 θέσεις Δασικού Εργάτη Α’/Δασοπυροσβέστη / Πυροφύλακα και άλλες 14 πρόσθετες θέσεις, ο Κλάδος αναφέρει ότι μάλλον πρόκειται περί λάθους και εκ παραδρομής επανάληψη, καθότι αυτές οι 98 συν 14 θέσεις, είναι οι ίδιες με τις 112 που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο. «Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η επανάληψη έγινε σκόπιμα, παρότι χρησιμοποιείται, δύο φορές μάλιστα, η λέξη επιπρόσθετα / πρόσθετες».

Αναφέρουν ακόμα ότι η παρουσία των 37 συναδέλφων αποφοίτων του Δασικού Κολεγίου που υπηρετούν ως Δασικοί Λειτουργοί Εργοδοτούμενοι Ορισμένου Χρόνου (ΕΟΧ) δεν είναι αρκετή για να καλύψει το κενό που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης και η κατάργηση των 27 θέσεων. Από τις 172 θέσεις Δασικού Λειτουργού που έχουν απομείνει στο Προϋπολογισμό του Τμήματος Δασών, είναι πληρωμένες μόνο οι 118, εκ των οποίων οι 2 είναι σε απόσπαση, και μαζί με τους 37 ΕΟΧ, οι υπηρετούντες φτάνουν τους 153, αναφέρεται. Συγκρίνοντας αυτό τον αριθμό με τις 172 προβλεπόμενες θέσεις του σημερινού Προϋπολογισμού, αλλά και τις 195 θέσεις του προϋπολογισμού του 2011 (πριν την κατάργηση), οι αριθμοί είναι συντριπτικοί, προστίθεται.

Σημειώνεται ακόμα ότι αν κάποιος προσθέσει και τις κενές θέσεις στις ψηλότερες βαθμίδες της πυραμίδας των Δασικών Λειτουργών, αλλά και εκείνες στην πυραμίδα των Συντηρητών Δασών, το κενό που καλείται να καλύψει το υφιστάμενο προσωπικό είναι τεράστιο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy