Κλασική περίπτωση βλάβης

Του Παναγιώτη Πενταλιώτη


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΚλασική είναι η πλέον η περίπτωση του Προέδρου, που αντί να επικεντρωθεί στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επιδίδεται σε ένα παιχνίδι δηλώσεων και εντυπώσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Βήμα – βήμα προς τη διχοτόμηση για να ικανοποιηθεί το ΕΛΑΜίτικο του ακροατήριο -μέσα και έξω από τον ΔΗΣΥ.

Θα βλέπουν τις αποφάσεις του Υπουργικού κάποιοι αργόσχολοι στο μέλλον και θα διερωτώνται αν το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Αναστασιάδη με τη μόνη δουλειά που ασχολήθηκε ήταν τα διαβατήρια. Τη μια να δίνει διαβατήρια σε καταζητούμενους ή να κάνει delivery διαβατήρια σε λωποδύτες και την άλλη να ακυρώνει ή να μην ανανεώνει διαβατήρια σε Κυπρίους επειδή: «τουρκική αδιαλλαξία» γι’ αυτό.

Συν τοις άλλοις, είναι η μόνη κυβέρνηση στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναγνώρισε «αξιωματούχους» της «τδβκ» από τους οποίους αφαίρεσε τα διαβατήρια και την ίδια στιγμή είναι η μόνη κυβέρνηση που αφαίρεσε έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας (δηλαδή την αναγνώρισή της) από άτομο που το όνειρό του είναι η αναγνώριση της «τδβκ». Κλασική περίπτωση βλάβης.

Με τον τρόπο του ο Ν. Αναστασιάδης το μόνο που πετυχαίνει είναι την ενίσχυση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και κάτι έξτρα πύργους στη Λεμεσό που… πετά (ακόμα να διαψεύσει τη φράση «Αφήστε το Κυπριακό, η Λεμεσός πετά», την οποία φέρεται να είπε ο ΠτΔ σε εγκαίνια στη Λεμεσό πριν 3 χρόνια).

Οι δηλώσεις δε την εβδομάδα που μας πέρασε, για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, μοιάζουν με ένα μεγάλο γλέντι διχοτόμησης Νίκου-Ερσίν, που στο ίδιο τραπέζι τσακώνονται για το πόσο όμοιοι είναι και οι δύο τους.

Ο Πρόεδρος με την πρότασή του ζήτησε «λύση» με επιστροφή στις εγγυήσεις του 1960. Δηλαδή κάτι χειρότερο από αυτό που μπορούσε να πάρει από την… αδιάλλακτη Τουρκία στο Κραν Μοντανά το 2017 όταν δέχτηκε να συζητηθεί η κατάργησή τους.

Με την επιστροφή στο 1960, ζήτησε ουσιαστικά «βέτο» από τους Τ/κυπρίους σε όλα, χωρίς μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Με την επιστροφή στο 1960 ζήτησε εσαεί εγγυήσεις της Τουρκίας σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς καν συζήτηση για «εκσυγχρονισμό» τους ή συνομιλίες για κατάργησή τους.

Μα, εν τω μεταξύ, τα δύο πιο πάνω, και πολύ περισσότερο, κατά τα λεγόμενά του, το ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων, δεν ήταν και ο λόγος της κατάρρευσης των συνομιλιών το 2017 στο Κραν Μοντανά; Ήρθε 4 χρόνια μετά να τα ζητήσει ο ίδιος, και μάλιστα στην αρχική τους μορφή, όπως το 1960;

Από το 2013 και μετά έχει πάρει στο λόφο ολόκληρο δημοσιογραφικό χωριό, συμβούλους και επικοινωνιολόγους. Τους ακούει κάποιος νηφάλιος με καθαρό πνεύμα; Γιατί με καθαρό οινόπνευμα σίγουρα υπάρχει κάποιος που τους ακούει.

Καταλαβαίνει ότι η πρόταση-βαρέλλα που έριξε (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, επέμενε στο ΡΙΚ ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε να συζητηθεί με τον ΟΗΕ και την Τζέιν Χολ Λουτ) είναι ουσιαστικά εγκατάλειψη της συμφωνημένης βάσης λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση;

Αυτό που καταγράφεται είναι #σταθερά_βήματα_μπροστά στην οριστική διχοτόμηση και μάλιστα με τον διεθνή παράγοντα να θεωρεί συνυπεύθυνο τον Νίκο Αναστασιάδη. Μια κλασική περίπτωση βλάβης (για εμάς).

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.