«Κλειδί» το τρίτο πρόσωπο που θα καθορίσει και το ποιος θα ανέλθει στο θρόνο

Η Ιερά Σύνοδος θα καθορίσει αύριο την ηµεροµηνία των εκλογών ανοίγοντας και επίσηµα την προεκλογική περίοδο

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Mάχη επτά µνηστήρων εµφανίζεται, προς το παρόν, η διεκδίκηση για µια θέση αρχικά στο τριπρόσωπο και έπειτα στον αρχιεπισκοπικό θρόνο µετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόµου Β’.

Σχεδόν οι µισοί Συνοδικοί, επτά από τους δεκαέξι, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον αν και, όπως µας αναφέρθηκε από εκκλησιαστικές πηγές, πολλά µπορεί να αλλάξουν εντός των ηµερών. Οι Μητροπολίτες Λεµεσού Αθανάσιος, Πάφου Γεώργιος, Ταµασού Ησαΐας, Κωνσταντίας Βασίλειος, καθώς και οι Μόρφου Νεόφυτος, Κυρηνείας Χρυσόστοµος και Καρπασίας Χριστόφορος είναι τα ονόµατα που ακούγονται προς το παρόν.

Αν και η πλειοψηφία από αυτούς δεν τοποθετήθηκε επίσηµα, αναµένοντας τη συνεδρία αύριο της Ιεράς Συνόδου, εντούτοις παρασκηνιακά όπως πληροφορούµαστε γίνονται διαβουλεύσεις και διεργασίες. Ήδη αρκετοί από τους Συνοδικούς έχουν επικοινωνήσει µε κόσµο κυρίως µέσω των οµάδων τους καλώντας τον να πάει στην κάλπη και να επιλέξει το όνοµά τους. Άλλωστε, προεργασίες γίνονταν ακόµη και ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστοµος Β’ ήταν εν ζωή, αλλά αντιµετώπιζε τα προβλήµατα υγείας του, κάτι που είχε παραδεχθεί και ο ίδιος δηµόσια εκφράζοντας µάλιστα τη δυσαρέσκειά του για τα παρασκηνιακά παιχνίδια διαδοχής του.

Αύριο τα διαδικαστικά

Η Ιερά Σύνοδος αναµένεται να αποφασίσει αύριο για την ηµεροµηνία των εκλογών (για τους λαϊκούς) που µε βάση τον νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, που αναθεωρήθηκε το 2010, πρέπει να γίνουν εντός σαράντα ηµερών από τη χηρεία του Θρόνου, δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα.

Αναµένεται αύριο να συζητηθούν και κάποιες σκέψεις που φαίνεται να έχουν Συνοδικοί όπως η µετάθεση των εκλογών µετά τα Χριστούγεννα, ώστε να µη συµπέσει η εκλογική διαδικασία µε το δωδεκαήµερο και η ανάθεση της ευθύνης διεξαγωγής των εκλογών στο κράτος αντί στις ενοριακές επιτροπές προκειµένου η διαδικασία να είναι πιο αξιόπιστη. Και οι δύο προτάσεις όµως προσκρούουν στις προεδρικές εκλογές που είναι καθορισµένες για τις 5 και 12 Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου θα διεξαχθεί για πρώτη φορά σε δύο στάδια: αρχικά, µε καθολική ψηφοφορία θα καταρτιστεί το «τριπρόσωπο» (θα επιλεγούν δηλαδή οι τρεις επικρατέστεροι) και στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει από τους τρεις τον νέο Αρχιεπίσκοπο. Άρα η σύνθεση του τριπρόσωπου είναι καθοριστικής σηµασίας.

Ierasinodos 7 Scaled

Το «τρίτο πρόσωπο» και οι δυναµικές που δηµιουργούνται

Προβάδισµα αυτή τη στιγµή φαίνεται ότι έχουν οι Λεµεσού Αθανάσιος και Ταµασού Ησαΐας. Εάν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις αυτές, τότε αποκτά τεράστια σηµασία το ποιος θα είναι ο τρίτος ιεράρχης που θα εισέλθει στο τριπρόσωπο. Κι αυτό διότι αµφότεροι δεν ανήκουν στην οµάδα των λεγόµενων «αρχιεπισκοπικών» (η στενή οµάδα συνεργατών του αποθανόντος Αρχιεπισκόπου). Η οµάδα αυτή µπορεί να µην έχει πλειοψηφία ανάµεσα στο λαό, φαίνεται να έχει ωστόσο ισχυρή πλειοψηφία εντός της Ιεράς Συνόδου.

Με βάση πάντοτε τα δεδοµένα µέχρι σήµερα αφού όπως έχουµε προαναφέρει είναι µια περίοδος που θα γίνουν διεργασίες και ενδεχοµένως να δούµε και διάφορες συµµαχίες να «γεννιούνται», τα σενάρια που διαµορφώνονται είναι τα εξής:

Σε περίπτωση που στο τριπρόσωπο βρεθεί ο Μόρφου Νεόφυτος αναµένεται να δηµιουργηθεί µια δυναµική για τον Λεµεσού Αθανάσιο, αφού θα τύχει υποστήριξης και από άλλους Συνοδικούς, όπως για παράδειγµα από τον Πάφου Γεώργιο. Ο Ταµασού Ησαΐας ενώ είναι ένας ιδιαίτερα δηµοφιλής Μητροπολίτης, εντούτοις στην Ιερά Σύνοδο δεν βρίσκεται ψηλά στις προτιµήσεις κυρίως λόγω της ηλικίας του, αφού σε περίπτωση εκλογής του ως νέου Αρχιεπίσκοπου τότε µειώνονται οι ελπίδες άλλων συνοµήλικων ή µικρότερών του να διεκδικήσουν τη θέση αυτή σε κάποια χρόνια.

Εάν στο τριπρόσωπο βρεθεί ο Πάφου Γεώργιος, τότε πολύ πιθανόν θα είναι και ο νέος Αρχιεπίσκοπος αφού εντός της Συνόδου συγκεντρώνει τη µεγαλύτερη υποστήριξη.

Εάν στο τριπρόσωπο βρεθεί ο Κωνσταντίας Βασίλειος, τότε συγκεντρώνει επίσης µεγάλες πιθανότητες να είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος γιατί θα στηριχθεί από την οµάδα του Πάφου Γεώργιου.

Να σηµειώσουµε ότι όπως µας δήλωσε ο Μητροπολίτης Βασίλειος, αλλά και όπως επιβεβαιώνεται από άλλες πηγές φαίνεται ότι υπήρχε µια προτίµηση από πλευράς του αποθανόντος Αρχιεπισκόπου ως προς τη διαδοχή του µεταξύ του Κωνσταντίας και του Πάφου. Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, όπως πληροφορούµαστε, φαίνεται να συγκεντρώνει υποστήριξη εντός της Ιεράς Συνόδου γιατί εκτιµάται ότι εκπροσωπεί την παραδοσιακή Εκκλησία της Κύπρου. Γεγονός που όπως µας επισηµάνθηκε είναι σηµαντικό, ιδιαίτερα µε τις «πιέσεις» που υπάρχουν από άλλες πλευρές, έστω για παρασκηνιακό έλεγχο της Εκκλησίας της Κύπρου.

To Φανάρι, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον

Οικουµενικό Πατριαρχείο και Αµερική σε καµία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν ρωσόφιλο Αρχιεπίσκοπο στην Κύπρο.

Μπορεί η παρουσία του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου να παρουσιάστηκε ως κάτι το αναµενόµενο, ωστόσο εκκλησιαστικές πηγές εκτιµούν ότι δεν είναι τόσο απλό το ζήτηµα. Η προηγούµενη επίσκεψη Οικουµενικού Πατριάρχη στον τόπο µας έγινε πριν από έξι σχεδόν αιώνες!

Ο Πατριάρχης ο οποίος έφθασε µε ιδιωτικό αεροσκάφος αµερικανικών συµφερόντων για την κηδεία και αναχώρησε αµέσως είχε στενές σχέσεις µε τον αποθανόντα Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστοµο Β’ αφού είχε τη στήριξή του σε µείζονος σηµασίας εκκλησιαστικά θέµατα, όπως στη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου και τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ενδεικτικό είναι και το µήνυµα του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν, που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου. Άτοµα που γνωρίζουν µάς ανέφεραν ότι οι Αµερικανοί θέλουν η κυπριακή Εκκλησία να συνεχίσει να αναγνωρίζει την Ουκρανία σε βάρος της Ρωσίας και δεν επιθυµούν, προφανώς, να αυξηθεί η επιρροή του Ρωσικού Πατριαρχείου Μόσχας σε βάρος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ενδεικτικά µας ανέφεραν ότι και το 1973 όταν έγινε εκκλησιαστικό πραξικόπηµα ενάντια στον Μακάριο ένας από τους πρώτους που έβγαλε ανακοίνωση υπέρ των πραξικοπηµατιών ήταν ο τότε Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Iera Sinodos Anastasiadis Morfou 3 Scaled

Ποιους φοβίζει ο Μόρφου Νεόφυτος και γιατί;

∆ιαφορετική είναι η δυναµική που έχουν οι ιεράρχες ανάµεσα στον κόσµο και διαφορετική εντός της Ιεράς Συνόδου. Το σίγουρο είναι ότι αρκετοί έχουν υποστηρικτές µέσα στο λαό που είναι ικανοί µε την ψήφο τους να τους δώσουν µία από τις τρεις πρώτες θέσεις. Ένα παράδειγµα είναι ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος µιλώντας ενώπιον των πιστών του δήλωσε ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του για διεκδίκηση της θέσης του Αρχιεπισκόπου.

Γνώστης ο ίδιος και η οµάδα του της τεχνολογίας χρησιµοποιεί στο έπακρον σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και βίντεο για να προβάλλει το έργο και τις απόψεις του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι µπορεί να προβλέπει γεγονότα, ενώ είχε δηλώσει ότι ακόµη και πολιτικοί και υπουργοί αναζητούσαν τους χρησµούς του, γεγονός που τροµάζει τους υπόλοιπους ιεράρχες. Γνωστή είναι και η στάση του κατά την περίοδο της πανδηµίας όπου οι πιστοί που τον ακολουθούν, φανατικοί αντιεµβολιαστές, έφεραν την Εκκλησία σε δύσκολη θέση υποχρεώνοντας τον τότε Αρχιεπίσκοπο να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ των αποφάσεων του κράτους.

Ierasinodos 4 Scaled

Ξεκάθαρα τοποθετήθηκε ο Μητροπολίτης Βασίλειος

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος με ειλι­κρίνεια εξέφρασε δημοσίως το ενδι­αφέρον του για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Όπως ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα μας, από αύριο Δευτέρα θα αρχίσει και επίσημα η προεκλογι­κή περίοδος και ο κάθε ιεράρχης θα διεκδικήσει τη δική του εκλογή από το λαό πρωτίστως και ύστερα από την Ιερά Σύνοδο.

Στόχος όπως είπε είναι να διατη­ρηθεί η πνευματικότητα της Εκκλησί­ας της Κύπρου. Αυτό, όπως σημείωσε, είναι κάτι που επιθυμούσε και ο μα­καριστός Αρχιεπίσκοπος αφού σκοτα­δισμοί δεν χωράνε.

Όπως μας ανέφερε ο Μητροπολί­της Βασίλειος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απομονωθεί η Εκκλη­σία της Κύπρου. Πρέπει να διατηρεί σχέσεις και να υπάρχει διάλογος όχι μόνο με τους Ορθόδοξους, αλλά και με τους Χριστιανούς ευρύτερα.

Αυτό άλλωστε είναι και ένας από τους στόχους του ίδιου αφού έχει υπηρετήσει ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της επιτροπής «Πίστης και Τάξις» του Παγκόσμιου Συμβου­λίου Εκκλησιών. Τον Σεπτέμβριο του 2022, κατά την 11η Γενική Συνέλευ­ση, εξελέγη στη θέση του προέδρου των Ορθοδόξων. Εκπροσωπεί επίσης την Εκκλησία της Κύπρου στον Θεο­λογικό Διάλογο Ορθοδόξου – Ρωμαι­οκαθολικής Εκκλησίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.