«Κλειδώνει» σήμερα η μείωση της τιμής στο ρεύμα

Η πίεση του ΑΚΕΛ έφερε θετικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές

Έλα στο Google News

Η πίεση του ΑΚΕΛ σε σχέση με την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης, έφερε αποτέλεσμα.

Μετά τις επιστολές του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Υπουργό Ενέργειας, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί Νατάσα Πηλείδου και Κωνσταντίνος Πετρίδης, καθώς και αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), με θέμα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι σήμερα Τετάρτη η Υπουργός Ενέργειας και ο Υπουργός Οικονομικών θα έχουν συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στις 11.15 στο Υπουργείο Εμπορίου «για εξεύρεση τρόπων ώστε να υπάρξει μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και ΑΗΚ προσανατολίζονται σε μείωση της τάξης του 10% την στιγμή που η αύξηση στην τιμή του ρεύματος είναι 38%. Σχολιάζοντας ο πρόεδρος της Συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης είπε ότι αν αποφασιστεί μείωση 10%, αυτό δεν θα είναι ικανοποιητικό. Έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα που αποφασίστηκε μείωση του ΦΠΑ και μείωση της τάξης του 30% στον ηλεκτρισμό. Να σημειωθεί ότι χιλιάδες πολίτες που δικαιούνται έκπτωση 20% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει αίτηση. Ο κύριος Δρουσιώτης κάλεσε τους πολίτες να ενημερωθούν και αν είναι δικαιούχοι αυτής της έκπτωσης να προχωρήσουν με τις διαδικασίες που απαιτούνται για να επωφεληθούν.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για πιο μόνιμη λύση

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες και η κινητοποίηση του κόμματος έχει δημιουργήσει μια κινητικότητα και έναν προβληματισμό αναφορικά με το πώς μπορεί έστω και προσωρινά να δοθεί μια ελάφρυνση στο μεγάλο βάρος το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διεμήνυσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει την προσπάθεια για προώθηση μέτρων με στόχο να επέλθουν πιο μόνιμες λύσεις στο ζήτημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως η ακρίβεια στα καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι εάν η κυβέρνηση υλοποιούσε από το 2013 τις αποφάσεις για έγκαιρη έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, τα δεδομένα σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Τόνισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις προς όφελος της κοινωνίας, ενώ έριξε και σπόντα προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι «το ΑΚΕΛ προτιμά να είναι ουσιαστικό παρά να προβαίνει σε επικοινωνιακές δραστηριότητες τρέχοντας σε πρατήρια βενζίνης ενώπιον των καμερών. Αυτά εμείς δεν πρόκειται να τα κάνουμε. Λειτουργούμε επί της ουσίας».

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Αύγουστο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) αυξήθηκε με ρυθμό 5%, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Μάλιστα, στον ηλεκτρισμό ο δείκτης αυξήθηκε με ρυθμό 39,8%, ενώ μεγάλες ανατιμήσεις σημειώθηκαν επίσης σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.