«Κλειδώνει» στις 31 Αυγούστου ο κατώτατος μισθός

Κούσιος: «Το διάταγμα θα εκδοθεί ανεξαρτήτως διαφορών»

 

Κρίσιμη σύσκεψη για το θέμα του κατώτατου μισθού συγκάλεσε για την επόμενη Τετάρτη 31 Αυγούστου ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, με τους κοινωνικούς εταίρους (ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ΟΕΒ και ΚΕΒΕ εκ μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων).

Η σύσκεψη θα είναι η τελευταία πριν την έκδοση του σχετικού διδάγματος από την κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Κ. Κούσιος διαμήνυσε ότι «η προσπάθεια είναι να συγκλίνουν οι απόψεις κατά το δυνατόν, γιατί συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει. Το διάταγμα θα εκδοθεί με βεβαιότητα, ανεξαρτήτως διαφορών», πρόσθεσε.

Πέραν από το ύψος του κατώτατου μισθού, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στο περιεχόμενο και το σκοπό που θα εξυπηρετεί ο νέος θεσμός, δηλαδή εάν θα είναι ένας μηχανισμός προστασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων ή ένας μηχανισμός εδραίωσης της εκμετάλλευσης και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εργασίας επιχείρησε να βάλει νέα στοιχεία στη φόρμουλα για τον κατώτατο μισθό, με σκοπό να ικανοποιήσει τα «θέλω» των εργοδοτών. Συγκεκριμένα, επιχείρησε να αυξήσει τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας από 38 σε 40, ώστε να μειωθεί ο ωριαίος μισθός ο οποίος αφορά όλους όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης ή μερικής απασχόλησης και οι οποίοι είναι οι πιο ευάλωτοι.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν την εισαγωγή ρυθμίσεων, ώστε οι συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις Συλλογικές Συμβάσεις να είναι δεσμευτικοί για όλους τους εργαζομένους του κλάδου. Ζήτησαν επίσης την κατοχύρωση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού με συμφωνημένο ωράριο εργασίας, αποκατάσταση της ΑΤΑ και επέκτασή της ώστε να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων και ρύθμιση του 13ου μισθού και άλλων βασικών εργατικών δικαιωμάτων.

Από την άλλη πλευρά, οι εργοδοτικές οργανώσεις ζήτησαν τη συγκράτηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα. Ζήτησαν επίσης να υπάρξει μεταβατική περίοδος αλλά και εξαιρέσεις και υποσημειώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει εκπονήσει μελέτη (με βάση το μοντέλο Euromod), η οποία έδειξε ότι «ένας μηνιαίος κατώτατος μισθός 1.000 ευρώ αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου φτώχειας (-10%), ιδιαίτερα της φτώχειας στην εργασία (-22%), και προς όφελος των νέων και των γυναικών εργαζομένων».

 

 

Νέοι και γυναίκες
Η Κομισιόν έχει εκπονήσει μελέτη, η οποία έδειξε ότι «ένας μηνιαίος κατώτατος μισθός 1.000 ευρώ αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου φτώχειας (-10%), ιδιαίτερα της φτώχειας στην εργασία (-22%), και προς όφελος των νέων και των γυναικών εργαζομένων».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy