«Κλειδώνουν» νέα, αυστηρότερα μέτρα

Πολλές οι εισηγήσεις - Τα επικρατέστερα μέτρα που επιστρέφουν

Η αυστηροποίηση των μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού τίθεται εκ νέου σήμερα στο τραπέζι. Ήδη από προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έστειλε το μήνυμά του λέγοντας ότι θα δοθεί ένα 15νθημερο για περαιτέρω εμβολιασμούς πριν ανακοινωθούν νέα μέτρα, παραπέμποντας ουσιαστικά στους ανεμβολίαστους, αφού, όπως είπε, δεν επιθυμεί κανείς ένα ολικό lockdown.

Συγκεκριμένα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό υπό τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Νωρίτερα θα προηγηθεί συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο θα ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου αλλά και για τις εισηγήσεις των ειδικών όσον αφορά την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού. Οι δύο συναντήσεις πραγματοποιούνται ενόψει της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Στη σύσκεψη του Υπουργού με τους επιδημιολόγους θα τεθούν επί τάπητος διάφορα μέτρα, μεταξύ των οποίων τα self-test, ο περιορισμός των ατόμων στις συναθροίσεις, η τηλεργασία, η πραγματοποίηση στοχευμένων τεστ τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους. Ακόμη εξετάζεται η απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους σε κλαμπ, γήπεδα και θέατρα.

Πληροφορίες φέρουν το υπουργείο να προσανατολίζεται σε μη πραγματοποίηση σχολικών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, αλλά και στην ακύρωση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις.

Επίσης, περαιτέρω μέτρα ενδεχομένως να εφαρμοστούν και στα δημοτικά σχολεία, κάτι που, όπως αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας, μελετάται και θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις. Παράλληλα, δεν αποκλείεται σύντομα και εάν δεν αλλάξει η κατάσταση, να τεθούν περιορισμοί στις διακινήσεις των ανεμβολίαστων πολιτών, προκειμένου να αποφευχθεί το ολικό lockdown. Μέτρο το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Εξάλλου, από σήμερα καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus για τη διενέργεια ελέγχων κατοχής SafePass, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, βάρος φαίνεται να ρίχνουν οι αρμόδιοι και στο χάπι κατά του κορονοϊού, το οποίο ουσιαστικά μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας, με τις πρώτες παρτίδες να αναμένονται στην Κύπρο στις αρχές του νέου έτους.

Τα επικρατέστερα μέτρα που επιστρέφουν 

Μιλώντας στον Άστρα ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου είπε ότι οι εισηγήσεις είναι πολλές, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις αναμένεται να οδηγηθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να αναχαιτιστεί η έξαρση του ιού και να μην επιβληθούν αυστηρά μέτρα εν όψει και των Χριστουγέννων. Μεταξύ άλλων συζητιέται η επαναφορά της τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν, η εφαρμογή των self-tests και η απαγόρευσή εισόδου ανεμβολίαστων πολιτών σε συγκεκριμένους χώρους, όπως γήπεδα, θέατρα και νυχτερινά κέντρα. Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στα Δημοτικά Σχολεία. Δεδομένα θεωρούνται τα αυξημένα rapid test στα σχολεία, ενώ υπό συζήτηση παραμένει η πραγματοποίηση ή όχι των χριστουγεννιάτικων γιορτών.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.