«Κλείδωσαν» οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν ως εφημερεύοντα ιατρεία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Κλείδωσαν οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν ως εφημερεύοντα ιατρεία, τα οποία ξεκινούν λειτουργία στις 9 Ιουλίου του 2022, πληροφορείται το ΚΥΠΕ, με την επίσημη ανακοίνωση για το θέμα να αναμένεται μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ έχουν ήδη καθοριστεί τα σημεία, που θα λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Λάτσιων, στην Πάφο το Νοσοκομείο Πάφου, στη Λάρνακα το Παλιό Νοσοκομείο, ενώ στην Αμμόχωστο έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου.

Εντός της ημέρα αναμένεται να αποφασιστεί αν το εφημερεύον ιατρείο στη Λεμεσό θα στεγαστεί στο Κέντρο Υγείας Λινόπετρας ή στο Παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Εξάλλου, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργήσουν στην πρώτη φάση με ένα οκτάωρο το Σάββατο και ένα 4ωρο την Κυριακή.

Οι ώρες λειτουργίας που φαίνεται να προκρίνονται είναι το Σάββατο από τις 09:00 μέχρι τις 17:00 και την Κυριακή από τις 09:00 μέχρι τη 13:00.

Επιπλέον, τα εφημερεύοντα ιατρεία θα στελεχωθούν σε πρώτη φάση με 100 Προσωπικούς Ιατρούς για ενήλικες και 30 παιδίατρους.

Σημειώνεται ότι για το πρόβλημα που παρατηρείται στην Αμμόχωστο με τους παιδιάτρους, ο ΟΚΥπΥ θα προβεί στην αγορά υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων αποφασίστηκε ότι σε πρώτη φάση τα Κέντρα εφημερίας θα στελεχώνονται από κυβερνητικούς ιατρούς.

Αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2022 τα εφημερεύοντα ιατρεία θα στελεχώνονται από κυβερνητικούς ιατρούς, για να σημειώσει ότι αν παραστεί ανάγκη ο ΟΚΥπΥ θα προχωρήσει με αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες.

Η ίδια πηγή συμπληρώνει ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) θα πρέπει να εξεύρει άλλα ιατρικά κέντρα ή άλλους χώρους, ώστε να στεγαστούν οι ιδιώτες γιατροί, με στόχο την αύξηση των Κέντρων, που θα εξυπηρετούν τον ασθενή.

Σε ερώτηση εάν γίνονται σκέψεις για 24ωρη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, ώστε να απόσυμφορηθούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), η ίδια πηγή είπε πως με την έναρξη της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, έστω και τα Σαββατοκύριακα, που παρατηρείται αύξηση στις Πρώτες Βοήθειες, «τα ΤΑΕΠ θα αποσυμφορηθούν ως ένα βαθμό».

Σημείωσε ακόμα ότι στην αποσυμφόρηση βοηθά και το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ έχει καθιερώσει ήδη σε οκτώ Αγροτικά Κέντρα την 24ωρη εφημερία.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.