Το πρόβλημα επηρεάζει 100.000 Κυπρίους αλλά και χιλιάδες ξένους

Στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τους εγκλωβισμένους αγοραστές προχωρά η Βουλή, ώστε να αντιμετωπιστούν τα νομικά ζητήματα τα οποία εγέρθηκαν στα δικαστήρια, αλλά και τα προσκόμματα τα οποία προβάλλουν οι τράπεζες και οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Όπως τόνισε χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, μετά από συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο στόχος της Επιτροπής είναι η άρση της αδικίας την οποία υφίστανται οι χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι αποπλήρωσαν το τίμημα για την αγορά του ακινήτου τους, αλλά δεν πήραν τίτλο ιδιοκτησίας είτε λόγω αφερεγγυότητας του επιχειρηματία ανάπτυξης γης είτε λόγω πολεοδομικών προβλημάτων.

Σημείωσε μάλιστα ότι το πρόβλημα επηρεάζει περίπου 100.00 Κυπρίους, καθώς και δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίους, πολλοί από τους οποίους προσέφυγαν σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια με αποτέλεσμα να ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος να καταδικαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Τόνισε επίσης την ανάγκη για άμεση ρύθμιση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι οι εγκλωβισμένοι αγοραστές -παρά το γεγονός ότι έχουν εξοφλήσει το τίμημα της αγοράς- κινδυνεύουν με εκποίηση της περιουσίας τους, λόγω αφερεγγυότητας του ντιβέλοπερ.

Χαρακτήρισε ακόμη ως «απαράδεκτα» τα προσκόμματα τα οποία προβάλλουν οι τράπεζες, για μια σειρά από υποθέσεις οι οποίες αφορούν εγκλωβισμένους αγοραστές.

Χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Ιούνιο

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Νομικών της Βουλής έχει θέσει το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών πολύ υψηλά στις προτεραιότητές της.

Μάλιστα στη χθεσινή συνεδρία καθορίστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας εντός των επόμενων δύο μηνών, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος με τους εγκλωβισμένους αγοραστές ξεκίνησε το 2015, όταν με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ η Βουλή προχώρησε στην ψήφιση νομοθεσίας. Ωστόσο παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγω των προσφυγών που κατατέθηκαν στα δικαστήρια από τράπεζες και ντιβέλοπερ, αλλά και λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών στις πολεοδομικές αρχές.

Μεγαλύτερο το πρόβλημα σε Αμμόχωστο και Πάφο

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία την οποία ψήφισε η Βουλή έφερε αποτελέσματα, αφού, με βάση τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, υποβλήθηκαν 17.175 αιτήσεις και μεταβιβάστηκαν συνολικά 6.131 τίτλοι ιδιοκτησίας (5.792 μέσω της διαδικασίας η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία και 339 μετά από διευθετήσεις του ντιβέλοπερ).

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, αφού, όπως αναφέρθηκε από τους εκπρόσωπους του Κτηματολογίου, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων ακινήτων ανέρχεται στις 30 χιλιάδες. Η επαρχία με τα περισσότερα προβλήματα είναι η Αμμόχωστος (υποβλήθηκαν 4.285 αιτήσεις και μεταβιβάστηκαν μέχρι στιγμής 664 τίτλοι ιδιοκτησίας), ενώ ακολουθεί η Πάφος (υποβλήθηκαν 4.192 αιτήσεις και μεταβιβάστηκαν 1.874 τίτλοι). Επίσης στη Λευκωσία υποβλήθηκαν 3.003 αιτήσεις και εκδόθηκαν 1.456 τίτλοι, ενώ στη Λεμεσό υποβλήθηκαν 2.366 αιτήσεις και εκδόθηκαν 1.226 τίτλοι. Ακόμη, στη Λάρνακα υποβλήθηκαν 3.329 αιτήσεις και εκδόθηκαν 911 τίτλοι.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίο