Κλείνουν τα εργατικά μέτωπα στον τομέα των τραπεζών

Εξελίξεις σε Τράπεζα Κύπρου, Astrobank και Cdb Bank

Έλα στο Google News

Κλείνουν τα εργατικά μέτωπα στον τομέα των τραπεζών, αφού η ΕΤΥΚ ανακοίνωσε χθες θετικές εξελίξεις σε Τράπεζα Κύπρου, Astrobank και Cdb Bank. Για την Τράπεζα Κύπρου αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την πρόταση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Σημειώνεται μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξε «θέληση καλόπιστης συνεργασίας» εκ μέρους της νέας διοίκησης της Τράπεζας και εκφράζεται η ελπίδα όπως «αυτό είναι μια νέα αρχή με μακροχρόνια πορεία».

Όσον αφορά την ουσία, η πρόταση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης είναι τριετούς διάρκειας (2018 – 2020) και σ’ αυτήν περιλαμβάνεται μία καινοτομία, η οποία αναμένεται να ωφελήσει κυρίως τους εργαζομένους με απολαβές κάτω των 2,5 χιλ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, συμφωνήθηκε όπως παραχωρηθεί σε όλους ισόποση αύξηση ύψους 115 ευρώ το μήνα για το 2019 και επιπλέον 115 ευρώ το μήνα για το 2020. Για το 2018, όπως αναφέρεται, έχει παραχωρηθεί ήδη ετήσια προσαύξηση.

Διευκρινίζεται επίσης ότι «η ρύθμιση αυτή δεν καταργεί τις υφιστάμενες μισθολογικές κλίμακες και η αύξηση (115 ευρώ + 115 ευρώ) θα είναι εντός των συμφωνημένων με την ΕΤΥΚ κλιμάκων και στην οποία είναι τοποθετημένος ο κάθε εργαζόμενος ανάλογα με το βαθμό του». Όπως αναφέρεται, το όφελος για τους νέους χαμηλόμισθους εργαζομένους «θα είναι μεν άμεσο (230 ευρώ), αλλά πολύ μεγαλύτερο μακροχρόνια αφού με τις αυξήσεις (230 ευρώ) θα τους βοηθήσει άμεσα να ξεπεράσουν τις μικρές ετήσιες προσαυξήσεις της κλίμακας και στο μέλλον όλες οι προσαυξήσεις τους θα είναι μεγαλύτερες των 115 ευρώ κατ’ έτος (βάσει υφιστάμενων κλιμάκων)».

Σημειώνεται επίσης ότι με βάση την πρόταση η ΑΤΑ παραμένει ως έχει, ενώ το Ταμείο Προνοίας για το 2020 θα είναι στο 8% και από 01/01/2021 στο 9%. Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Astrobank αναφέρεται ότι εγκρίθηκε η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για την τριετία 2019 – 2021, ενώ παράλληλα έχει επαναβεβαιωθεί η ισχύς όλων των υφιστάμενων συμφωνιών και η προσήλωση των δύο μερών στην τήρηση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Αναφέρεται επίσης ότι αυξήθηκε το όριο στο στεγαστικό δάνειο, το οποίο μπορεί να πάρει ο κάθε εργαζόμενος από 130 χιλ. ευρώ σε 150 χιλ. ευρώ, ενώ συμφωνήθηκε ότι μετά από δέκα χρόνια μπορεί ο κάθε εργαζόμενος-δανειολήπτης να πάρει επιπρόσθετο δάνειο 50 χιλ. ευρώ για σκοπούς ανακαίνισης με τους ίδιους όρους. Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Cdb Bank αναφέρεται ότι η Διοίκηση της Τράπεζας ενημέρωσε τη συντεχνία ότι θα προχωρήσει «άμεσα στην τήρηση των συμβατικών και νομικών της υποχρεώσεων με την παραχώρηση της προβλεπόμενης από τις συμφωνίες, ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ, αναδρομικά από 01.01.2019». Σημειώνεται ότι ανοικτά παραμένουν τα μέτωπα σε Ελληνική Τράπεζα και ΚΕΔΙΠΕΣ. Ωστόσο οι πιο πάνω εξελίξεις ενδέχεται να λειτουργήσουν θετικά για τη γεφύρωση των διαφορών στους υπό αναφορά οργανισμούς.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.