Κλείσιμο ΣΠΕ: Το τελικό χτύπημα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές

Με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των ΣΠΙ καταδικάζονται οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών

Του Γιάννη Κακαρή

  • Στην περιοχή Φαρμακά επηρεάζονται οι κοινότητες: Φαρμακάς, Οδού, Γούρρι, Καμπί και Καλό Χωριό
  • Πρόβλημα στη διεκπεραίωση τραπεζικών λογαριασμών, πρόβλημα και στην τροφοδοσία, αφού έκλεισαν και παντοπωλεία
  • Το Καμπί προκαλεί τις εμπορικές τράπεζες: όποια λειτουργήσει κατάστημα στην περιοχή, εκεί θα μεταφερθούν όλοι οι λογαριασμοί μας
  • Μεγάλο το πρόβλημα και σε κοινότητες στην Πάφο, με λήψη δυναμικών μέτρων προειδοποιούν Λύμπια, Ξυλοφάγου, Δρομολαξιά-Μενεού και άλλες περιοχές

Το ξεπούλημα του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα -πέραν των πολιτικών, οικονομικών και άλλων ευθυνών, που αυτές εξετάζονται στα πλαίσια της Ερευνητικής Επιτροπής- έχει σίγουρα προκαλέσει και σειρά προβλημάτων στο καταναλωτικό κοινό, άλλοτε πελάτες των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Σειρά ΣΠΙ, παγκύπρια, κλείνουν και δεν αντικαθίστανται ως καταστήματα της Ελληνικής. Κλείνουν καταστήματα που λειτουργούσαν σε καθημερινή βάση ή καταστήματα τα οποία μέχρι πρότινος -και μετά το τροϊκανό πέρασμα- λειτουργούσαν περιφερειακά με μερική απασχόληση.
Η “Κυριακάτικη Χαραυγή” επικοινώνησε με προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων περιοχών που επηρεάζονται σημαντικά από τον τερματισμό λειτουργίας των ΣΠΙ και της μη αντικατάστασής τους από τη νέα πραγματικότητα και κατέγραψε ενδιαφέρουσες απόψεις, και προπάντων προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Φαρμακά, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως με το κλείσιμο της περιφερειακής συνεργατικής δημιουργείται πρόβλημα σε σειρά κοινοτήτων, οι κάτοικοι των οποίων εξυπηρετούνταν, όπως η Οδού, το Γούρρι, το Καμπί, ο Φαρμακάς και το Καλό Χωριό της Κλήρου. Αρχικά σταμάτησαν να τροφοδοτούν το Συνεργατικό Παντοπωλείο, ώσπου σιγά-σιγά κατάφεραν να το κλείσουν.
Όσον αφορά το Πιστωτικό Ίδρυμα, μας ανέφερε ότι “ενώ παλιά ήταν ανοιχτό καθημερινά, κατέληξε να λειτουργεί μόνο κάθε Τρίτη”. Τώρα βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ενημερώνονται για το κλείσιμό του.

Η πλησιέστερη τράπεζα για τους κατοίκους της περιοχής βρίσκεται στο Παλαιχώρι και στην Κλήρου, ενώ για τα ψώνια τους πρέπει να μεταβούν στο Αρεδιού, αφού ούτε το Καλό Χωριό ούτε η Κλήρου έχουν υπεραγορά.

Το οριστικό κλείσιμο της τράπεζας στον Φαρμακά δημιουργεί τεράστια προβλήματα, αφού λόγω της αστυφιλίας, πολλοί συνταξιούχοι δεν έχουν παιδιά που να κατοικούν στο χωριό. Για αυτούς είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να μετακινούνται κάθε μήνα ώστε να παίρνουν τη σύνταξή τους ή να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια τους σε άλλη περιοχή.

Το Καμπί μελετά τρόπους συλλογικής αντίδρασης μέσα από τη συλλογή υπογραφών. Οι υπογραφές αυτές, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, θα σταλούν μαζί με επιστολή σε όλες τις άλλες τράπεζες, ενημερώνοντάς τις, πως όποια λειτουργήσει κατάστημα στην περιοχή, εκεί θα μεταφερθούν όλοι οι λογαριασμοί, “γιατί πλέον αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη και όχι ο κόσμος ή η εξυπηρέτησή του”.

Μια άλλη περιοχή που πλήττεται σοβαρά είναι αυτή της Αμαργέτης και των γειτονικών χωριών, στην Πάφο, που εξυπηρετούνταν από το ίδιο Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα.
Το εν λόγω κατάστημα λειτουργούσε υπό μερική απασχόληση κάθε Παρασκευή και είχε περιφερειακό χαρακτήρα, γιατί εξυπηρετούσε και τους κατοίκους των γύρω χωριών, όπως της Νατάς και της Ελεδιώς. Το κατάστημα θα λειτουργήσει για τελευταία φορά την Παρασκευή 14/9.

Η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της Αμαργέτης, κ. Ανδρούλα Κάιζερ, δήλωσε ότι δημιουργούνται αρκετά προβλήματα γιατί η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι, και διερωτάται «πώς θα αντεπεξέλθουν οι ηλικιωμένοι, αφού πλέον πρέπει να μεταβαίνουν στην Πάφο για να πάρουν τις συντάξεις τους και να κάνουν τις δουλειές τους».
Χαρακτηριστικά μας ανέφερε πως, ακόμα και όταν λειτουργούσε το ίδρυμα στο χωριό, η ίδια μετέφερε τους ηλικιωμένους με το αυτοκίνητό της. “Τώρα που θα πρέπει να πηγαίνουν στην Πάφο, ποιος θα τους παίρνει;”.

09092018.Pdf Adobe Acrobat Pro 1

Δυναμικές αντιδράσεις

Οι κάτοικοι των Λυμπιών και της Ξυλοφάγου δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέτρα και να αντισταθούν στο κλείσιμο των τοπικών τους καταστημάτων.
Σε ανακοίνωσή του, το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυμπιών ενημερώνει ότι η συνάντηση του Κοινοτικού Συμβουλίου και όλων των οργανωμένων συνόλων της κοινότητας Λυμπιών με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Τράπεζας που έγινε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, δεν έφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα, αφού δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τις εκκλήσεις και τα επιχειρήματα της αντιπροσωπείας της ακριτικής κοινότητας των Λυμπιών. Με βάση τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της τράπεζας, έγινε ξεκάθαρο ότι, για την τράπεζα, πάνω απ’ όλα είναι το οικονομικό της συμφέρον.
Για τους πιο πάνω λόγους, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση παγκοινοτικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 10:30 π.μ. έξω από τα κτίρια της Συνεργατικής. Επίσης αποφασίστηκε η κλιμάκωση των μέτρων με εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία, ενώ υπήρχαν και έντονες απόψεις, αν η Ελληνική Τράπεζα δεν διαφοροποιήσει τη θέση της, τότε όλοι οι κάτοικοι Λυμπιών θα προχωρήσουν σε απόσυρση των καταθέσεών τους.
Στην αντίδραση των κατοίκων των Λυμπιών προστίθεται και αυτή των κατοίκων της Ξυλοφάγου. Σε ανακοίνωσή τους, οι Λαϊκές Οργανώσεις Ξυλοφάγου και Συνοικισμού και η ΕΚΥΣΥ Ξυλοφάγου εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκειά τους για το κλείσιμο της Συνεργατικής Ξυλοφάγου, αναφέροντας πως «είναι αδιανόητο σε μια κοινότητα των 10.000 κατοίκων να μην υπάρχει τράπεζα για εξυπηρέτηση των αναγκών τους».
Επίσης έχουν αναλάβει πρωτοβουλία να συναντηθούν με όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, ώστε να συζητήσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ενώ παράλληλα σημειώνουν πως θα προχωρήσουν σε μέτρα, μη αποκλειομένων και δυναμικών κινητοποιήσεων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.