Η κλιµατική αλλαγή δεν σταµατά στα οδοφράγµατα

«Ζούµε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αναπνέουµε τον ίδιο αέρα, το νησί µας είναι κοινό, ένα κοινό που πρέπει να το προστατεύσουµε»

  • «Ζούµε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αναπνέουµε τον ίδιο αέρα, το νησί µας είναι κοινό, ένα κοινό που πρέπει να το προστατεύσουµε»
  • Πολλά από τα καθηµερινά προβλήµατα οφείλονται ή επιδεινώνονται λόγω της κλιµατικής κρίσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Η κλιµατική αλλαγή δεν σταµατά στα οδοφράγµατα!

Αυτό είναι το πρώτο µήνυµα, το οποίο αρκετοί περιβαλλοντιστές προσπαθούν να µεταδώσουν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων αφού εντοπίζουν µια σειρά από κενά σε ό,τι αφορά στρατηγικές για αντιµετώπιση περιβαλλοντικών ζητηµάτων. Την ίδια ώρα, επισηµαίνουν πως το περιβάλλον και η ειρήνη συνδέονται -και κατά πολύ µάλιστα- και θα µπορούσε κάλλιστα η συνεργασία για περιβαλλοντικά ζητήµατα να αποτελέσει µια καλή ευκαιρία για να έρθουν οι κοινότητες του νησιού µας πιο κοντά.

Τζόζεφ Μποράη: Η ειρήνη στην Κύπρο θα έρθει από τους ανθρώπους της

Περιβαλλοντικός ακτιβιστής ο Τζόζεφ Μποράη µέσα από την “Αυλή” εδώ και 2,5 χρόνια οπόταν και ιδρύθηκε µαζί µε µια οµάδα από άτοµα που ζουν στην Κύπρο, προσπαθεί να φέρει στο φως άγνωστα για αρκετούς ζητήµατα που ωστόσο επηρεάζουν την καθηµερινότητά µας, αλλά και το µέλλον µας.

«Τι είναι η κλιµατική αλλαγή; Τι είναι η κλιµατική κρίση; Τι είναι η ειρήνη; Πώς συνδέονται; Και πώς µπορεί ο κόσµος να βρίσκει απαντήσεις σε όλα αυτά; Η “Αυλή” είναι µια πλατφόρµα που ενηµερώνει και τον κόσµο για αυτά τα θέµατα.

Η λειτουργία µας µετρά 2,5 χρόνια. Ξεκίνησε εν µέσω πανδηµίας σε µια προσπάθεια να έρθουν οι δύο κοινότητες πιο κοντά µετά και το κλείσιµο των οδοφραγµάτων. Ψάχναµε να βρούµε τρόπους, ώστε να έρθει η ειρήνη στην Κύπρο. Η ειρήνη στην Κύπρο θα έρθει από τους ανθρώπους που ζουν στο νησί γιατί ακόµη και αν αύριο µας πούνε λύθηκε το Κυπριακό, σηµασία έχει να είναι ο κόσµος έτοιµος».

Παράλληλα, ο Τζόζεφ αναπτύσσει και τη σηµασία της κλιµατικής δικαιοσύνης. «Κλιµατική δικαιοσύνη είναι ένα ζήτηµα για το οποίο µιλούµε πολύ συχνά στην “Αυλή”. Και δεν αφορά µόνο το περιβάλλον, αλλά οικονοµικά, πολιτικά, κοινωνικά θέματα γιατί συνδέονται άρρηκτα. Αν µπορείς να αντιληφθείς ποια είναι τα πλεονεκτήµατα που απολαµβάνει κάθε άτοµο και η κάθε κοινότητα, αλλά και ποιοι είναι οι αγώνες που δίνει η κάθε κοινότητα για να µπορέσει να επιβιώσει και να ευηµερήσει, τότε θα έχεις και πιο νωρίς το αποτέλεσµα που θέλεις».

∆ιεθνείς έρευνες τοποθετούν την Κύπρο στη ζώνη κινδύνου

Όπως επισηµαίνει ο Τζόζεφ, τα τελευταία χρόνια είχαµε µεγάλες πυρκαγιές σε Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία, ερηµοποίηση του νησιού, αύξηση συχνότητας των βροχοπτώσεων. «∆ιεθνείς έρευνες κάνουν λόγο ότι η Κύπρος είναι στη ζώνη κινδύνου, ότι ίσως γίνουµε και κλιµατικοί µετανάστες.

Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχει µια παγιωµένη κατάσταση, η οποία δυστυχώς δεν ενθαρρύνει τις δύο κοινότητες να συνεργαστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν µας βοηθά καθόλου.

∆ηλαδή, εάν θέλουµε να ξεκινήσουµε να αντιµετωπίσουµε την κλιµατική αλλαγή στο νότιο µέρος του νησιού, αλλά δεν συζητούµε για τα προβλήµατα που υπάρχουν στο βόρειο µέρος του νησιού, συνεπάγεται ότι θα βρούµε πολλά προβλήµατα µπροστά µας στο µέλλον.

Παρατηρούµε επίσης ότι δεν υπάρχουν άµεσες λύσεις ούτε από πλευράς Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, ούτε από την πλευρά της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Έχουµε να αντιµετωπίσουµε έναν κίνδυνο µε τον οποίο είναι αντιµέτωπη όλη η ανθρωπότητα, έναν κίνδυνο κοινό, που επηρεάζει και τις δύο κοινότητες το ίδιο. Η κλιµατική αλλαγή δεν σταµατά στο οδόφραγµα. Παρατηρώντας όλα αυτά και άλλα τόσα η “Αυλή” προσπαθεί να αναλάβει δράση και να είµαστε πρωτοπόροι».

Κεµάλ Κούφογλου: Πολλά προβλήµατα οφείλονται στην κλιµατική κρίση

Όπως επισηµαίνει ο Κεµάλ Κούφογλου, ακτιβιστής για το περιβάλλον και διοργανωτής εκστρατειών κατά των ορυκτών καυσίµων, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι πολλές. Σηµειώνει ωστόσο ότι οι ακτιβιστές θα πρέπει να εγκύψουν τόσο στα τοπικά ζητήµατα που αφορούν το περιβάλλον, αλλά και στα περιφερειακά και διεθνή.

Την ίδια ώρα, επισηµαίνει την ανάγκη να ακουστούν οι πολίτες, οι άνθρωποι που βιώνουν τα περιβαλλοντικά προβλήµατα.

Ο Κεµάλ Κούφογλου αναφέρει ακόµη ότι πολλά από τα καθηµερινά προβλήµατα που συζητούνται είτε στη Μεσαορία, είτε στις ορεινές περιοχές, οφείλονται ή επιδεινώνονται λόγω της κλιµατικής κρίσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας. «Αυτά περιλαµβάνουν τις διαµαρτυρίες των αγροτών, την αύξηση των τιµών της ενέργειας και των τροφίµων, ενώ τα χρήµατα που µπαίνουν στις τσέπες των πολιτών παραµένουν τα ίδια, αν όχι λιγότερα. Επίσης, τα προβλήµατα λόγω των δασικών πυρκαγιών, ακόµη και του ίδιου του Κυπριακού.

Ο αγροτικός µας τοµέας έχει µετατραπεί σε ένα µη βιώσιµο και σε µεγάλο βαθµό εξαρτώµενο από τις εισαγωγές τοµέα. Ταΐζουµε τα ζώα µας µε εισαγόµενο και γενετικά τροποποιηµένο καλαµπόκι και σόγια. Υπάρχει επίσης υπερβολική χρήση φυτοφαρµάκων και ορµονών, τα οποία είναι απαγορευµένα σε άλλες χώρες, αλλά εξακολουθούν να αγοράζονται µε στόχο το βραχυπρόθεσµο κέρδος. Αυτά τα χηµικά δηλητηριάζουν τα ζώα µας, την κυπριακή γη και την υγεία µας.

Πέρσι πήγαινα στο χωριό των γονιών µου, τη Λουρουτζίνα και περνούσα από περιοχές κοντά στην πράσινη γραµµή. Αυτό που παρατήρησα ήταν ένα συγκλονιστικό σκηνικό που έµοιαζε µε εκτάσεις που παρουσιάστηκαν στο  ντοκιµαντέρ “Kiss the Ground”: από τη µια πλευρά η γη που χρησιµοποιήθηκε για γεωργική παραγωγή µετατράπηκε σε σκόνη χωρίς σηµάδια ζωής, ενώ από την άλλη πλευρά η γη πίσω από την πράσινη γραµµή, όπου δεν υπήρξε καµία επέµβαση, έµοιαζε µε ένα καταπράσινο καταφύγιο µε πανύψηλα εγγενή φυτά».

Αναγκαία η επένδυση σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας

Ήρθε η ώρα να αφήσουµε τα παραµύθια και να προσγειωθούµε στην πραγµατικότητα, σηµειώνει ο Κεµάλ Κούφογλου, αναφέροντας πως ο EastMed δεν επανένωσε και δεν πρόκειται να επανενώσει το νησί µας.

«Είναι οι δύο κοινότητες και οι σχέσεις µεταξύ τους που θα µπορέσουν να κάνουν την όποια λύση και τη συνύπαρξη να πετύχουν. Η λύση για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα, να αποτραπούν τα πολεµικά πλοία και να αντιµετωπιστεί η ενεργειακή κρίση είναι να έχουµε τη δική µας βιώσιµη, καθαρή και ανεξάρτητη ενεργειακή στρατηγική», είπε σηµειώνοντας ότι στην Κύπρο υπάρχει µεγάλη προοπτική για την ηλιακή ενέργεια.

Άλλωστε και η επιστήµη στρέφεται ξεκάθαρα σε επενδύσεις στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας. Και η Κύπρος έχει επιλογές… Η εξάρτησή µας από το εισαγόµενο πετρέλαιο συνεχίζει να αυξάνει το κόστος για τους Κύπριους καταναλωτές, ενώ µας εµποδίζει να πετύχουµε τους δηλωµένους στόχους της Κύπρου για το κλίµα.

Η Κύπρος, όπως επισηµαίνουν ακτιβιστές και περιβαλλοντιστές, θα πρέπει να επενδύσει σε κοινοτικά ενεργειακά έργα που παράγουν καθαρή ανανεώσιµη ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την οικονοµία όσων διαµένουν στη χώρα µας και σέβονται το περιβάλλον µας, αντί να προσφέρουµε δισεκατοµµύρια ευρώ σε µεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που την ίδια ώρα καταστρέφουν τις θάλασσές µας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy