Κλιμακώνουν τα μέτρα οι μαθητές
  Σύσκεψη θα καλέσει ο Υπουργός Παιδείας με τη συμμετοχή όλων

  Κλιμακώνουν τα μέτρα σήμερα οι μαθητές και μαθήτριες κατά των εξετάσεων τετραμήνων με τετράωρη αποχή από τα μαθήματά τους. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να συγκαλέσει κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών μετά από εισήγηση και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης ενώ ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης αντίκρισε θετικά τα όσα του κατέθεσαν χθες οι γονείς και τα οποία κατά την άποψή τους καθιστούν το θεσμό των τετραμήνων προβληματικό.

  Επίσης χθες στα σχολεία κυκλοφόρησε και εγκύκλιος προς τις Διευθύνσεις οι οποίες καλούνται να λάβουν μέτρα κατά των μαθητών που θα απέχουν από τα μαθήματά τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως όσοι μαθητές απέχουν από μάθημα όπου εκείνη την ώρα θα διεξάγεται διαγώνισμα θα πάρουν μονάδα χωρίς την ευκαιρία να λύσουν σε άλλο χρόνο το διαγώνισμα. Η κίνηση αυτή έχει εκληφθεί από τους μαθητές ως εκφοβισμός και τρομοκρατία κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, όπως αναφέρουν και σε σχετική ανακοίνωσή τους. Η ΠΣΕΜ κάλεσε εκ νέου χθες τους μαθητές να βγουν έξω από τις τάξεις την 3η, 4η, 5η και 6η περίοδο στέλλοντας έτσι ηχηρό μήνυμα πως δεν είναι πειραματόζωα.

  Ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπήθιος, ερωτηθείς χθες εάν οι μαθητές θα παρακαθίσουν στις επερχόμενες εξετάσεις είπε ότι δεν γνωρίζει από τώρα τι θα συμβεί, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι στο τραπέζι. Υπέδειξε, ωστόσο, ότι μια ανάσα πριν τις εξετάσεις και τα προβλήματα είναι ορατά ακόμη και από εκείνους που υποστήριζαν το θεσμό, εννοώντας τους οργανωμένους γονείς. Η λύση σύμφωνα με τους οργανωμένους μαθητές είναι η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων.

  Πάντως από πλευράς Υπουργείου Παιδείας εκτιμούν ότι η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί και οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν για μετέπειτα.

  Κληθείς χθες να σχολιάσει την απόφαση των μαθητών για αποχή από τα μαθήματά τους, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Χαμπιαούρης είπε ότι σέβεται τις αποφάσεις της ΠΣΕΜ. «Ωστόσο, έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος των τετραμήνων και των διαγωνισμάτων αυτή τη στιγμή και δεν χρειάζεται να δημιουργούνται οποιεσδήποτε αναστατώσεις στα σχολεία. Σήμερα ολοκληρώνεται η φάση των τετραμήνων. Μέσα στον Δεκέμβριο θα έχουν τα παιδιά να γράψουν, να εξεταστούν, να αξιολογηθούν σε τέσσερα 90λεπτα διαγωνίσματα, όλο τον Δεκέμβριο».

  Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε χθες με τους οργανωμένους γονείς ο κ. Χαμπιαούρης, όπως μας λέχθηκε, αντίκρισε θετικά τις αλλαγές που του κατέθεσαν και θα τεθούν στο τραπέζι. Συγκεκριμένα, οι οργανωμένοι γονείς θέλουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των 20λεπτων γραπτών ασκήσεων, τόσο για το επόμενο τετράμηνο όσο και τη νέα σχολική χρονιά. Ζητούν ξεκάθαρη θεσμοθέτηση των πρότζεκτ, μεταφορά των εξετάσεων από Δεκέμβρη τον Ιανουάριο, περίοδο κατά την οποία τα σχολεία θα παραμένουν κλειστά. Ενώ κατάργηση γραπτών αξιολογήσεων θέλουν για τα μαθήματα της Γυμναστικής, της Τέχνης και της Μουσικής.

  Ελένη Κωνσταντίνου