Κλιμάκωση του πολέμου και όχι ειρήνη φέρνει η στρατιωτικοποίηση

Του Νεόφυτου Νεοφύτου


Μπορεί οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να δηλώνουν ότι προσπαθούν να αποφύγουν στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία για να μην έρθουν σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά το πράττουν καθημερινά με την παραχώρηση στρατιωτικού σύγχρονου εξοπλισμού στον ουκρανικό στρατό.

Υπάρχει πλέον ξεκάθαρη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι οποίοι προμηθεύουν με οπλικά σύγχρονα συστήματα τον ουκρανικό στρατό για να πολεμά τους Ρώσους.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι πλέον ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά έχει εξελιχθεί ένας ανοιχτός και πολύ επικίνδυνος πόλεμος, στρατιωτικός και οικονομικός, μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Το ΝΑΤΟ, με προεξάρχουσες χώρες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά την Πολωνία, στέλνει όλο και περισσότερα αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα στον ουκρανικό στρατό. Οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την περασμένη Τετάρτη στρατιωτική βοήθεια αξίας άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.


Προηγούμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας είχε επίσης αξία 500 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ, συν τα όπλα που δόθηκαν σε διμερές επίπεδο. Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε  τη χορήγηση βοήθειας 30 εκατ. ευρώ στον ουκρανικό στρατό.

Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας ετοιμάζεται  για την αποστολή ακόμη 2.000 αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία, ενώ δόθηκαν ήδη οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Strela.

Αντί λοιπόν να αναληφθούν υπεύθυνες και αξιόπιστες πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή, να τερματιστεί ο πόλεμος και οι εχθροπραξίες, να σταματήσει το καθημερινό ανθρώπινο προσφυγικό δράμα στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ μαζί με τη Βρετανία, συμπαρασύροντας και την ΕΕ, καταφεύγουν σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του προβλήματος, ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο για τερματισμό του πολέμου, εξέφρασε βάσιμες ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει «μη αποδεκτά» όπλα.


Επίσης, δεν αποκλείεται και επέκταση του πολέμου με εμπλοκή της Κίνας, η οποία ήδη απειλείται από τις ΗΠΑ και νιώθει ότι μετά τη Ρωσία θα πάρει σειρά για επίθεση από τη Δύση…

Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση και επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία τρομάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη διπλωματία για τερματισμό της ρωσικής εισβολής. Το ζητούμενο παραμένει η ειρηνική συνύπαρξη των λαών χωρίς πολεμικές συγκρούσεις και πολέμους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.