Κλιματική αλλαγή: Χρηματοδότηση εκατομμυρίων στο Ινστιτούτο Κύπρου

Μετά και το δεύτερο στάδιο της ανταγωνιστικής διαδικασίας αξιολόγησης, το ερευνητικό πρόγραμμα “EMME-CARE: Κέντρο Κλιματικής και Ατμοσφαιρικής Έρευνας για την Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή” του Ινστιτούτου Κύπρου, επιλέχθηκε ως ένα από τα λίγα προγράμματα στην Ευρώπη, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος TEAMING, στο πλαίσιο του Προγράμματος – πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020».

Σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Κύπρου αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 15 εκατομμύρια ευρώ, στον οποίο θα προστεθούν και άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ ως αντίστοιχη συνεισφορά από την Κυπριακή Κυβέρνηση, για συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Το EMME-CARE συντονίζεται από τον καθηγητή Jean Sciare, Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC) του Ινστιτούτου Κύπρου, και υποστηρίζεται από μια ομάδα διακεκριμένων φορέων και παγκοσμίως γνωστών επιστημόνων στην κλιματική αλλαγή, όπως ο καθηγητής Markku Kulmala, ο καθηγητής Jos Lelieveld και ο καθηγητής Philippe Ciais, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι της Φινλανδίας, το Ινστιτούτο Χημείας “Max Planck” στη Γερμανία, και το Εργαστήριο Κλιματικών Επιστημών και Περιβάλλοντος της Επιτροπής Εναλλακτικών Ενεργειακών και Ατομικής Ενέργειας (CEA) της Γαλλίας, αντίστοιχα.

Το στρατηγικό έργο EMME-CARE στοχεύει στη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας, που θα διερευνήσει τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αλλαγής του κλίματος.

«Η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή αποτελούν μια θερμή ζώνη ατμοσφαιρικής ρύπανσης και είναι περιοχή με υψηλή φωτοχημεία, υπεύθυνη για πολύ υψηλά επίπεδα όζοντος και δευτερογενών ρύπων. Βρίσκεται στη συμβολή δύο ζεστών σημείων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και αποτελεί σημαντικό επίκεντρο στη παγκόσμια κλιματική αλλαγή. H Κύπρος βρίσκεται σε ιδανική θέση για να παρακολουθήσει και να μελετήσει αυτά τα θέματα ως νησί στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταφερόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τρεις ηπείρους», αναφέρεται.

Το Κέντρο θα λειτουργεί σε διεπιστημονική βάση, σε πλαίσιο συνεργασίας με την επιστημονική κοινότητα, τη βιομηχανία και την Κυβέρνηση προκειμένου να ενσωματώσει, να δομήσει και να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δραστηριότητες και ερευνητική υποδομή του τομέα Κλιματικής και Ατμοσφαιρικής Έρευνας του Περιβάλλοντος του Ινστιτούτου Κύπρου, ώστε να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Αριστείας παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Κώστας Παπανικόλας δήλωσε ότι «πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση ότι το Ινστιτούτο Κύπρου έχει αναδειχθεί ως ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας στην έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία στην περιοχή μας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.