Του

Νεοκλή Συλικιώτη*

 

Η καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω της κατάχρησης των φυσικών πόρων και της αλόγιστης δράσης των πολυεθνικών είναι τεράστια. Ως αποτέλεσμα τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν μακράν τα πιο θερμά. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται επικίνδυνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πυρκαγιές, οι σεισμοί, οι ξηρασίες και οι καταστροφικοί τυφώνες εντείνουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, καταδικάζουν τους λαούς της Ασίας και της Αφρικής στην πείνα και την εξαθλίωση, ενισχύουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που ταλανίζει 1 στους 4 πολίτες της Ευρώπης και καταστρέφουν το αγαθό της υγείας. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Περιβάλλον, σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο περίπου 50.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του μολυσμένου αέρα. Δυστυχώς και στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες βιώνουμε έντονα το ξέσπασμα και την εκδίκηση της φύσης. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με δρόμους που μετατρέπονται σε ποτάμια, σπίτια καταστρέφονται, δέντρα ξεριζώνονται… Δεν αρκούν πλέον τα ευχολόγια. Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Τα οικολογικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εθνικό ζήτημα. Χρειάζονται πραγματικές λύσεις, αλλά πάνω από όλα πολιτική βούληση που να θέτει φραγμούς στην ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών επιχειρήσεων και να προωθεί δεσμευτικούς στόχους για προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Κύπρο, πρέπει επιτέλους να κατατεθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να συμβάλουμε ως κράτος τουλάχιστον στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με τη συμφωνία του Παρισιού, καθώς και των επιμέρους στόχων που θέτει η ΕΕ π.χ. για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 32,5% και κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 32%. Οι στόχοι αυτοί είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε, καθώς δυστυχώς ακόμα και αυτοί αποδεικνύονται κατώτεροι των δυνατοτήτων των κρατών, αλλά κυρίως και των αναγκών που υπάρχουν. Χάρη στην έντονη κινητοποίηση των ευρωβουλευτών της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε επίσημη θέση για πολύ πιο φιλόδοξους στόχους, οι οποίοι όμως δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο, με τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Κύπρο, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί και πρέπει να αναγνωριστεί ως ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες της ενεργειακής μας πολιτικής.


Για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να προωθηθούν φιλόδοξοι στόχοι για την ανάπτυξη ενός παραγωγικού ενεργειακού μοντέλου προς όφελος της κοινωνίας. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ αντί να προωθήσει μια ρεαλιστική ολοκληρωμένη στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, δυστυχώς απέτυχε να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα και παραμένει ουραγός όσον αφορά την υλοποίηση των στόχων που θέτει η ΕΕ. Ως ΑΚΕΛ έχουμε ξεκάθαρη θέση όσον αφορά την ανάγκη ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενισχύοντας τις δημόσιες επενδύσεις για την προώθηση των απαραίτητων υποδομών και στηρίζοντας τους μικρούς παραγωγούς. Οι προτάσεις αυτές κατατάσσονται στους πρωταρχικούς στόχους και της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και θα αποτελέσουν βασικά αιτήματα και στη συνέχεια του αγώνα για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Εξίσου σημαντικό, όσον αφορά την Κύπρο, είναι επίσης το να τερματιστεί κάθε απόπειρα επέμβασης στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 της Κύπρου. Δεν γίνεται στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων των λίγων να καταστρέφουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε λοιπόν τον αγώνα ώστε να εξαλειφθούν τέτοιες ενέργειες.

Η σημερινή γενιά είναι η τελευταία που μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και η πρώτη που θα υποστεί τις συνέπειές της. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε ξανά! Απαιτείται λοιπόν η υιοθέτηση νέων πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των λαών και όχι την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος προς όφελος των πολυεθνικών και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών.

*Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ,

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς