Η κλιματική αλλαγή σπρώχνει τον πληθωρισμό προς τα πάνω

 

Στο 2,1% ο ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο 2023

Ο επικεφαλής του γιγαντιαίου κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας είπε ότι θα ήταν «αρκετά δύσκολο» να πέσει ο πληθωρισμός εξαιτίας της επίμονης ανοδικής τάσης που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι παγκόσμιες τάσεις της αγοράς.

Οι Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο παλεύουν να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, παρά τις πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετά δύσκολο να πέσει ο παγκόσμιος πληθωρισμός», είπε ο Nicolai Tangen, CEO της Norges Bank Investment Management.

Επιπρόσθετα με αυτή την τάση, «το νέο είναι οι κλιματικές επιπτώσεις, δηλαδή η σύνδεση του κλίματος με τον πληθωρισμό», είπε, δείχνοντας τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων.

«Πιο ακριβό ελαιόλαδο, πατάτες, βοδινό, όλα αυτά τροφοδοτούν τον πληθωρισμό», είπε. «Το νέο στοιχείο είναι ότι το κλίμα επηρεάζει επίσης την παραγωγικότητα».

Ο Tangen ανέφερε ότι το καλοκαίρι «στην Ευρώπη φέτος ήταν τόση ζέστη που δεν μπορείς να δουλέψεις μέσα στη μέρα», ενώ αναφέρθηκε επίσης και σε αυξανόμενα ακραία καιρικά συμβάντα που αποτρέπουν τουρίστες.

Ο Ιούλιος 2023, που σημαδεύτηκε από καύσωνες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο, ήταν ο πιο ζεστός μήνας που καταγράφηκε ποτέ στη Γη, σύμφωνα με το παρατηρητήριο κλίματος της ΕΕ, Copernicus.

Ο Tangen παρουσίαζε τα αποτελέσματα εξαμήνου του κυβερνητικού ταμείου συντάξεων Global, του μεγαλύτερου στον κόσμο με αξία 15,3 τρισ. νορβηγικές κορώνες (1,3 τρισ. ευρώ) στο τέλος Ιουνίου.

Το ταμείο, που παραδόξως χρηματοδοτείται από τα κρατικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, έχει κάνει την κλιματική αλλαγή μία από τις κύριες προτεραιότητές του, θέτοντας απαιτήσεις στις εταιρείες στις οποίες επενδύει.

Το ταμείο επενδύει κυρίως σε μετοχές, αλλά και ομόλογα και ακίνητα σε όλο τον κόσμο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy