Κλιματική κρίση και ενεργειακή πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, λέει ο Καδής

Η κλιματική κρίση και η ενεργειακή πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες και η προσπάθεια χειρισμού και αντιμετώπισής τους είναι μαραθώνιος και αγώνας ταχύτητας ταυτόχρονα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό στη δημόσια συζήτηση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα: Κλιματική Κρίση & Ενεργειακή Πολιτική:Κύπρος, Quo vadis? ο Υπουργός ανέφερε πως οι κλιματικές δράσεις έχουν επιταχυνθεί σημαντικά, όμως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα ή προγραμματίζονται δεν φαίνεται να επαρκούν για να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου.

Συνεπώς, είπε,  χρειάζεται να αναθεωρηθούν εγκαίρως οι στόχοι που έχουν τεθεί ανά χώρα, με βάση ένα παγκόσμιο πλαίσιο που θα οδηγεί στη βαθιά απανθρακοποίηση των εθνικών ενεργειακών συστημάτων. Αυτό είναι εξάλλου το κύριο διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτή την περίοδο στη Γλασκόβη, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης των συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Ανέφερε ότι αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία 30 χρόνια καταφέραμε να μειώσουμε τις καθαρές εκπομπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μόλις 25%, συνειδητοποιεί πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση του μηδενισμού τους τα επόμενα 30 χρόνια και για να έχουμε σοβαρές πιθανότητες να πετύχουμε αυτόν τον υπαρξιακής σημασίας στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050, απαιτούνται ιδιαίτερα φιλόδοξα, προσεκτικά και καλά ελεγχόμενα ενδιάμεσα βήματα και στρατηγικές.

Ο Υπουργός ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης προβλέπει την αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2023, οι σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του Σχεδίου της χώρας μας.

Είπε επίσης πως με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον νέο Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, η Κύπρος έχει πλέον στη διάθεσή της εξαιρετικά εργαλεία και σημαντικούς οικονομικούς πόρους, οι οποίοι προγραμματίζεται να αξιοποιηθούν προς υλοποίηση πρόσθετων πολιτικών και μέτρων, με απώτερο στόχο όλοι οι τομείς της οικονομίας να προσανατολιστούν σε πραγματικά βιώσιμη κατεύθυνση και στον δρόμο προς την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Ο κ . Καδής σημείωσε ακόμη πως κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η γνώση, η κατάρτιση και η ενημέρωση αποτελούν σημαντικές παραμέτρους, που θα υποστηρίξουν την προσπάθεια των κυβερνήσεων να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν στοχευμένες πολιτικές και μέτρα και ως εκ τούτου, η συνεισφορά των επιστημόνων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θεωρούμε ότι είναι άκρως σημαντική και πολύτιμη.

Αναφέρθηκε  και στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Κύπρος για να συντονίσει τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας, υποστηρίζοντας πως οι εισηγήσεις των επιστημόνων θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης, με μέτρα που θα είναι κατάλληλα για την περιοχή μας, επιστημονικά τεκμηριωμένα, εφαρμόσιμα και κοστολογημένα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy