Κλιματική κρίση με καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης…

Ο ιστορικός καύσωνας που βίωσε η Βρετανία, με τον υδράργυρο να ξεπερνά για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου, είχε καταστεί τουλάχιστον δέκα φορές πιθανότερος σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια ώρα, νέες μελέτες καταδεικνύουν πως η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει και τη συχνότητα των πυρκαγιών, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη και στην περιοχή της Μεσογείου.

Πολύ αρνητικά είναι τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις αρκετών μελετών σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Ήδη ο πλανήτης με τις πυρκαγιές από τη μια και τις πλημμύρες από την άλλη έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται όλα όσα οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες προειδοποιούσαν.

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το φινάλε και την τελική παρτίδα σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ώστε να κατανοήσει καλύτερα και να σχεδιάσει τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης που οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη εξετάσει, προειδοποίησαν επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα των Επιπτώσεων στο Κλίμα αναφέρονται σε κενά γνώσης σε ό,τι αφορά τα καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, σε έρευνά τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Science».

Τα κλιματικά μοντέλα που μπορούν να προβλέψουν την έκταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ανάλογα με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι ολοένα και πιο εξελιγμένα και παρέχουν στις κυβερνήσεις τα εφόδια και τα εργαλεία για χάραξη πολιτικής, αναφέρουν.

Αυτό που έχει διερευνηθεί λιγότερο είναι ο κλιμακωτός αντίκτυπος ορισμένων γεγονότων, όπως οι καταστροφές σε καλλιέργειες και η απώλεια υποδομών λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι ερευνητές προτείνουν μια διεθνή ερευνητική ατζέντα για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να σχεδιάσουν τις  χειρότερες περιπτώσεις και αυτές βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες: την πείνα και τον υποσιτισμό, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τις συγκρούσεις και μεταδιδόμενες ασθένειες.

Ο Johan Rockstrom, διευθυντής του Ινστιτούτου του Πότσνταμ, είπε ότι όση περισσότερη έρευνα γίνεται σε θέματα της τήξης των πάγων ή στις επιπτώσεις στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τόσο μεγαλύτερη αναδεικνύεται η ανάγκη για σενάρια υψηλού κινδύνου.

Αλλάζουν οι πυρκαγιές στη Μεσό γειο λόγω κλιματικής αλλαγής

Επίσης, την άνευ προηγουμένου αλλαγή στο καθεστώς των πυρκαγιών στην Ευρώπη και ειδικότερα στις περιοχές της Μεσογείου λόγω της κλιματικής αλλαγής, καταδεικνύει διεθνής μελέτη που συντονίστηκε από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης με τη συμμετοχή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συγκεκριμένα του διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο ΙΕΠΒΑ, Δρος Χρήστου Γιαννακόπουλου και της ερευνήτριας Άννας Καράλη.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η ιστορική αυτή αλλαγή φαίνεται να επηρεάζει τη Νότια, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αλλά είναι πιο έντονη στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς θα επηρεάσει τις περιοχές της Νότιας Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκαν πρωτοφανείς τιμές μετεωρολογικού κινδύνου πυρκαγιάς, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για την άνοιξη και ταυτόχρονα οι ακραίες συνθήκες που ευνοούν την έναρξη των πυρκαγιών γίνονται όλο και πιο συχνές, κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου, λόγω των αυξημένων περιόδων καύσωνα και υδρολογικής ξηρασίας. Η αύξηση του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς είναι αρκετά πρόσφατη και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει τις δυνατότητες πυρόσβεσης, οδηγώντας σε υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με τις πυρκαγιές σε εξαιρετικά ζεστά και ξηρά καλοκαίρια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, συμπεραίνονται μεταξύ άλλων πως η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς θα επηρεάσει τις περιοχές της Νότιας Ευρώπης. Τα ευρωπαϊκά δάση και οι καταβόθρες άνθρακα που θα επηρεαστούν από τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς αποτελούν κλειδί για τη ρύθμιση του κλίματος. Τα δάση της ΕΕ απορροφούν περίπου το 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως (δεσμεύοντας 360 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, περισσότερο από τις εκπομπές μιας χώρας όπως η Ισπανία, οι οποίες είναι περίπου 214 εκατομμύρια τόνοι). Η μελέτη αναφέρει ότι η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς θα επηρεάσει τις δασώδεις και ορεινές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν μεγάλες δεξαμενές άνθρακα που κινδυνεύουν. Παραδείγματα αποτελούν τα Πυρηναία, ο Ιβηρικός και ο Κανταβριανός ορεινός όγκος στην Ισπανία, οι Άλπεις, ο γαλλικός κεντρικός ορεινός όγκος, τα ιταλικά Απέννινα Όρη, τα Καρπάθια Όρη, τα Βαλκάνια και ο Καύκασος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς αποτελεί πρόκληση για την εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δάση, η οποία προτείνει τη διατήρηση της ετήσιας μείωσης τουλάχιστον 310 εκατομμυρίων τόνων CO2 από τον δασικό και γεωργικό τομέα το 2030 στην Ευρώπη.

Ο ιστορικός καύσωνας στη Βρετανία ήταν μόνο η αρχή

 

Ο ιστορικός καύσωνας που βίωσε τον περασμένο μήνα η Βρετανία, με τον υδράργυρο να ξεπερνά για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου, είχε καταστεί τουλάχιστον δέκα φορές πιθανότερος σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης.

Η μελέτη από την επιστημονική ομάδα WWA σημειώνει πως με βάση τα κλιματικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί η πιθανότητα να σημειώνονται θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε οποιαδήποτε χρονιά είναι πλέον μία στις 100 από μία στις 1.000 που ήταν στην προ υπερθέρμανσης του πλανήτη εποχή.

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα αναλύει σε πραγματικό χρόνο καιρικά φαινόμενα για να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή.

Η μελέτη προσθέτει ότι η υπερβολική ζέστη θα έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων κατοίκων της Βρετανίας. Τα επίσημα στοιχεία για τους θανάτους που μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Η εκτίμηση της WWA είναι πως κατά το διήμερο κορύφωσης του καύσωνα στις 18 και 19 Ιουλίου θα πρέπει να σημειώθηκαν τουλάχιστον 840 θάνατοι στην Αγγλία και στην Ουαλία επιπλέον των θανάτων που κατά μέσο όρο συμβαίνουν κάθε χρόνο την ίδια περίοδο.

Η ανάλυση των καιρικών δεδομένων τονίζει πως οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας στα μέσα του μήνα θα ήταν «στατιστικά αδύνατες» αν ο πλανήτης δεν είχε θερμανθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 21 ερευνητές που συνέκριναν μετεωρολογικά αρχεία και ανέλυσαν τις τάσεις των τελευταίων δεκαετιών ως προς τις θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy