Κλινική για ανθρώπους με διαταραχές γεύσης και όσφρησης στο Hadassah

Η ανικανότητα όσφρησης ή γεύσης μειώνει πολύ την ποιότητα ζωής

Νευρολόγοι, παθολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, γναθοπροσωποχειρούργοι, ογκολόγοι και γαστρεντερολόγοι συνεργάζονται για να βοηθήσουν ανθρώπους με διαταραχές γεύσης και όσφρησης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ.

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια των τμημάτων στοματικής υγείας, καταστολής και απεικόνισης του Hadassah και της Σχολής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Hebrew που φέρνει μαζί ειδικούς από διάφορα πεδία για να διαγνώσουν και αν είναι δυνατόν να παρέχουν θεραπεία σε άτομα που πάσχουν από τέτοιου είδους διαταραχές.

Ο καθηγητής Doron Aframian, επικεφαλής του τμήματος Οδοντιατρικής δήλωσε ότι 2% του πληθυσμού του Ισραήλ υποφέρει από προβλήματα όσφρησης ή/και γεύσης, αλλά ο αριθμός αυτός φτάνει το 50% για όσους είναι πάνω από 65 ετών.

Υπάρχουν πολλές αιτίες, εξηγά ο Aframian αλλά η πιο διαδεδομένη είναι οι ιγμοριακές εμφράξεις λόγω φλεγμονών, πολύποδων και ψυχολογικών προβλημάτων. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε παρενέργειες από κάποια φάρμακα, χημειοθεραπεία, ατυχήματα κ.α.

Η ανικανότητα όσφρησης ή γεύσης προκαλεί σοβαρή ζημιά στην ποιότητα ζωής, πρόσθεσε, αν αναλογιστούμε ότι αυτές οι δύο αισθήσεις προστατεύουν και από δηλητηριώδεις ουσίες. Βοηθούν, επίσης, στην υγιεινή διατροφή.

Η ανικανότητα όσφρησης μειώνει την ικανότητα γεύσης κατά περίπου 70%. Ως αποτέλεσμα, όσοι υποφέρουν από αυτού του είδους διαταραχές χάνουν βάρος επειδή δεν έχουν όρεξη για φαί.

Διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο από διαρροή υγραερίου, φωτιά ή τροφική δηλητηρίαση.

Επιπρόσθετα, απώλεια αυτών των αισθήσεων μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι ενδεικτική κάποιας ασθένειας όπως Parkinson, ενός εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων, δηλώνει ο καθηγητής Αframian.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah (www.hadassah-med.com) των Ιεροσολύμων είναι ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομειακά κέντρα αλλά και κέντρα ιατρικής έρευνας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Παρέχει περίθαλψη και θεραπεία σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο.

Μεγάλος αριθμός ασθενών από την Κύπρο και την Ελλάδα επισκέπτονται το Hadassah για διάγνωση ή για θεραπείες, πολλές από τις οποίες προσφέρονται αποκλειστικά από το νοσοκομείο αυτό.

Ο ιατρικός οργανισμός iMER (www.imer.biz) είναι το διεθνές γραφείο ασθενών του Νοσοκομείου Hadassah.

Η iMER, με γραφεία στην Κύπρο, Αυστρία, Γερμανία, Ισραήλ, Ρωσία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία, σε συνεργασία με το Hadassah, προσφέρει υπηρεσίες αξιολόγησης της κατάστασης ενός ασθενούς, ετοιμασίας ιατρικού πλάνου και παραπομπής στο ανάλογο τμήμα του Hadassah.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy