Κλητεύει τον Τραμπ η Επ. Διερεύνησης για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο

Η εξεταστική επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο ψήφισε χθες υπέρ της κλήτευσης του Ντόναλντ Τραμπ. Σε περίπτωση που ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν συμμορφωθεί, τότε θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης.

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που απαρτίζεται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της κλήτευσης Τραμπ προκειμένου ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ να καταθέσει ενόρκως για την επίθεση στο Καπιτώλιο.

«Είναι το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο όσων εκτυλίχθηκαν στις 6 Ιανουαρίου 2021. Θέλουμε λοιπόν να ακούσουμε τον ίδιο», δήλωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής Μπένι Τόμσον.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, η μη συμμόρφωση με κλήτευση για κατάθεση αποτελεί πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 12 μηνών. Αν η επιτροπή ζητήσει κλήτευση και αυτή αγνοηθεί, η ολομέλεια της Βουλής καλείται να ψηφίσει εάν θα παραπέμψει την υπόθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες.

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φιάσκο» την εξεταστική επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, λίγη ώρα αφότου ψήφισε ομόφωνα υπέρ της κλήτευσής του για να καταθέσει ενόρκως σχετικά με τον ρόλο του στα αιματηρά γεγονότα.

Αποφεύγοντας να αποκαλύψει εάν σκοπεύει να συμμορφωθεί με την κλήτευση, ο Τραμπ διερωτήθηκε γιατί η επιτροπή δεν τον είχε καλέσει πριν από μήνες. «Γιατί περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τα τελευταία λεπτά της τελευταίας τους συνεδρίασης; Επειδή η επιτροπή είναι ένα απόλυτο φιάσκο που χρησιμεύει μόνο για να διχάσει περαιτέρω τη χώρα μας. Και το κάνει, παρεμπιπτόντως, πολύ άσχημα», έγραψε ο κ. Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, την οποία δημιούργησε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.