Κω: Η επόμενη μέρα του σεισμού (Video)

Δύο νεκροί, ένας Τούρκος 39 χρόνων και ένας Σουηδός, 27 χρόνων, δεκάδες τραυματίες εκ των οποίων επτά σοβαρά και ζημιές κυρίως σε παλαιά κτίρια και στο λιμάνι είναι ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κω.

Το αρχικό σοκ των κατοίκων και στις δυο πλευρές του Αιγαίου διαδέχεται σταδιακά η ψυχραιμία. Η κατάσταση στο νησί της Κω εξελίσσεται ομαλά παρά την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία σύμφωνα με τους σεισμολόγους θα μπορούσε να συνεχιστεί και για εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 200 μετασεισμοί, οι μεγαλύτεροι λίγο πάνω από 4 ρίχτερ.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε πως ο σεισμός της Κω δεν διαφοροποιείται από τον πρόσφατο σεισμό της Λέσβου και από άλλους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ίδια περιοχή, καθώς πρόκειται για ακόμη έναν επιφανειακό σεισμό, που σημειώνεται σε σχετικά μικρά βάθη (10-15 χλμ).

Παράλληλα επέστησε την προσοχή των κατοίκων του νησιού για μία «φυσική ακολουθία» μετασεισμών, που μπορεί να φτάσει σε μεγέθη ακόμη και των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο Κ. Παπαζάχος.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος αυτών των μετασεισμών εκτίμησε ότι πιθανώς να είναι της τάξης των 4,5 ή και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γι’ αυτό τόνισε ότι «καθώς ένας μετασεισμός είναι δυνητικά επικίνδυνος, θεωρείται αδιανόητη η κατοίκηση σπιτιών ή κτηρίων που δεν έχουν ελεγχθεί ή έχουν κριθεί ακατάλληλα». Ο Κ. Παπαζάχος επισήμανε ότι μιλάμε για το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, το οποίο, όπως είπε, είναι ένα μεγάλο ρήγμα, μήκους 50χλμ, ενώ θύμισε τον μεγάλο σεισμό από το ίδιο ρήγμα, το 1933, μεγέθους 6,8 βαθμών, που είχε αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, όπως και του 1941 και του 1968, μεγέθους 6 βαθμών.

Σοβαρές είναι οι υλικές ζημιές κυρίως σε παλαιά κτίσματα. Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω αλλά και σε ολόκληρο το νησί προκειμένου να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτήρια τα οποία έχουν πληγεί. Όπως δήλωσε ο κ. Γλυνός στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές είναι κυρίως σε παλαιά κτήρια λιθοδομών. Τα περισσότερα νέα κτήρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα προβλήματα. Πάντως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, όταν και θα υπάρξει μια πιο πλήρης εικόνα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy