Ολομέτωπη επίθεση κατά του ΚΟΑ εξαπέλυσε η Ομόνοια, για την απάντηση του Οργανισμού στο αίτημά της για χρήση του Μακαρείου σταδίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΚΟΑ αποφάσισε όπως παραχωρήσει το γήπεδο στους «πράσινους» υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν κάποια έργα που ζητά η Αστυνομία. Η απάντηση της Ομόνοιας προς τον Οργανισμό είναι ένα μεγαλοπρεπές «ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε», όμως προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε νέο αίτημα προς τον ΚΟΑ για κατεδάφιση του Μακαρείου και ανέγερση νέου σύγχρονου σταδίου με συμβολή της Πολιτείας. Το συγκεκριμένο αίτημα επρόκειτο να κοινοποιηθεί στον Οργανισμό και επίσημα, με επιστολή της Διοίκησης. Αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση της Ομόνοιας: «Ευχαριστούμε τον ΚΟΑ που έχει εγκρίνει ομόφωνα το αίτημά μας για να χρησιμοποιούμε ως έδρα μας το Μακάρειο στάδιο. Μετά από αυτή την εξέλιξη, θα καταθέσουμε νέο αίτημα στον ΚΟΑ για κατεδάφιση του Μακαρείου σταδίου και ανέγερση νέου σύγχρονου γηπέδου -στον ίδιο χώρο- που θα αποτελεί στολίδι για την Κύπρο μας και στο οποίο εκτός από την Ομόνοια που θα το διαχειρίζεται, θα μπορούν να αγωνίζονται και προσφυγικά σωματεία.

Θα πρόκειται για καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο, καθώς ο στίβος θα μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο χώρο. Το χρηματικό ποσό που απαιτείται για τα έργα που ζητά η Αστυνομία, αλλά και για τα βελτιωτικά έργα που πρέπει να γίνουν στο στάδιο είναι πάρα πολύ μεγάλο και πιστεύουμε πως δεν αξίζει τον κόπο να δαπανηθεί σε ένα πεπαλαιωμένο στάδιο. Μπορούμε με τα χρήματα αυτά, αλλά και με τη συμβολή της Πολιτείας (ΚΟΑ), να φτιάξουμε νέο σύγχρονο γήπεδο».

Παράλληλα, η Διοίκηση της Ομόνοια εκφράζει ετοιμότητα για να προχωρήσει άμεσα το θέμα: «Ευχόμαστε η Πολιτεία (ΚΟΑ) να αντιμετωπίσει το αίτημά μας για ανέγερση νέου γηπέδου στην περιοχή του Μακαρείου σταδίου με την ίδια θέρμη, κατανόηση και αποφασιστικότητα που αντιμετωπίζει την ανέγερση γηπέδου στη Λεμεσό, τη χορηγία προς την ΑΕΚ για ανέγερση και επέκταση του ιδιόκτητου γηπέδου της, όπως και την ανέγερση του γηπέδου στην Περιστερώνα. Είμαστε έτοιμοι και έχουμε τη δυνατότητα, με τη συμβολή της Πολιτείας (ΚΟΑ), να προχωρήσουμε άμεσα στην ανέγερση ενός γηπέδου που θα είναι το καμάρι του τόπου μας. Είναι πραγματικά λυπηρό που αφέθηκε το ιστορικό Μακάρειο στάδιο να φτάσει στη σημερινή του κατάντια και να κρίνεται ως ακατάλληλο από την Αστυνομία.

Εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας για να προχωρήσουμε άμεσα σε όλα όσα απαιτούνται ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό ένα νέο γήπεδο στη Λευκωσία. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι συνεργασία με την Πολιτεία (ΚΟΑ) ώστε να δοθούν οι χορηγίες που η κάθε ομάδα δικαιούται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Το υπόλοιπο κόστος θα το επωμιστούμε εμείς. Θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανταπόκριση της Πολιτείας (ΚΟΑ) στο αίτημά μας, καθώς επηρεάζει την ευρύτερη προσπάθειά μας για να αποκτήσει η Ομόνοια το δικό της γήπεδο», προσθέτει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ομόνοια θα αγωνίζεται κατά την περίοδο 2019-2020 στο ΓΣΠ.

Παραβίαση βασικών προνοιών της νομοθεσίας

Αναφορικά με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο ΚΟΑ παραχωρεί το Μακάρειο στην Ομόνοια, σε σχέση με την έκθεση της Αστυνομίας, η ανακοίνωση της διοίκησης αναφέρει: «Τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν για ζητήματα ασφαλείας και αστυνόμευσης για αγώνες χαμηλής, μέτριας και υψηλής επικινδυνότητας (δηλαδή για όλους τους αγώνες) καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο για εμάς να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε έγκαιρα όλα όσα παρουσιάζονται ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να χρησιμοποιήσουμε το Μακάρειο στάδιο τη νέα σεζόν.

Σύμφωνα με την επιστολή του ΚΟΑ, προϋπόθεση για να γίνουν τα έργα είναι να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του Οργανισμού, δηλαδή να ετοιμαστούν προδιαγραφές για τα έργα, να βγουν σε δημόσιες προσφορές, να αξιολογηθούν και έπειτα να επιλεχθεί η πιο συμφέρουσα προσφορά. Αυτές οι διαδικασίες απαιτούν αρκετό χρόνο και συνεπώς θα σημειωθεί σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων». Η Ομόνοια επισημαίνει, ακόμα, ότι η συγκεκριμένη έκθεση βρίσκεται ενώπιον του ΚΟΑ από τις 4 Απριλίου 2018. Σημειώνει, επίσης, ότι παρότι δεν έγιναν τα έργα που ζήτησε η Αστυνομία, εντούτοις διεξάγονταν αγώνες στο στάδιο, γεγονός που συνιστά παραβίαση βασικών προνοιών της νομοθεσίας.

ΠΡΟΣ ΚΟΑ – ΚΟΠ «Κλείστε το…»

Η Ομόνοια καλεί τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή αγώνων στο Μακάρειο στάδιο. Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Διοίκησης: «Είναι ξεκάθαρο από την έκθεση της Αστυνομίας ότι το Μακάρειο είναι ένα πεπαλαιωμένο στάδιο, ακατάλληλο για να χρησιμοποιείται από οποιαδήποτε ομάδα και για οποιοδήποτε παιχνίδι, καθώς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια αθλητών, προσωπικού και φιλάθλων και επιπλέον καθιστά αδύνατη την αστυνόμευση όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ως εκ τούτου, ο ΚΟΑ και η ΚΟΠ επιβάλλεται άμεσα να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή αγώνων στο Μακάρειο στάδιο, προτού βρεθούμε προ δυσάρεστων γεγονότων. Θα ζητήσουμε από την ΚΟΠ, σε περίπτωση που προτίθεται να ορίζει παιχνίδια στο Μακάρειο στάδιο, να εγγυηθεί την ασφάλεια αθλητών, προσωπικού και φιλάθλων, αλλά και τη σωστή αστυνόμευση σύμφωνα με τη νομοθεσία. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η ΚΟΠ αδυνατεί να δώσει τις πιο πάνω εγγυήσεις, τότε δεν επιθυμούμε να αγωνιστούμε στο Μακάρειο στάδιο, καθώς δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο κανέναν από την ομάδα μας».

Γιώργος Χατζηαντώνης