Κώδικα για “πράσινα και ελεύθερα πεζοδρόμια” προωθούν Οικολόγοι και Οργάνωση Παραπληγικών

Με στόχο τη δημιουργία πράσινων και λειτουργικών πεζοδρομίων για όλους τους συνανθρώπους μας, με ή χωρίς κινητικά προβλήματα, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, προωθούν την εφαρμογή σχετικού κώδικα στους Δήμους, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης.

Ο κ. Περδίκης, συνοδευόμενος από μέλη του Κινήματος και τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρη Λαμπριανίδη, συζήτησε το θέμα σε σύσκεψη στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού, με τους Δημάρχους Λεμεσού, Γερμασόγειας και Κάτω Πολεμιδιών.

Όπως ανέφερε, η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την ΟΠΑΚ και στοχεύει στη δημιουργία κανόνων που διέπουν την δεντροφύτευση σε πεζοδρόμια, ώστε, αφενός, να υπάρχει χώρος για πεζούς και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρίες και, αφετέρου, ν` αναπτύσσεται το αστικό πράσινο προσφέροντας ένα περιβάλλον φιλικό προς τον άνθρωπο και τη φύση.

Πριν το πετύχουμε αυτό, υπέδειξε, “πρέπει να γίνει μια τεράστια προσπάθεια ν` αδειάσουν τα πεζοδρόμια από τα αυτοκίνητα, από πινακίδες και πάσσαλους της ηλεκτρικής”, ενώ σε παρατήρηση πώς μπορεί να αλλάξουν κακές νοοτροπίες, απάντησε πως “το μάθημα και το ξεμάθημα εν κοντά”.

” Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές σε αυτή τη χώρα, το αποδείξαμε τα τελευταία χρόνια, αρκεί να το αποφασίσουμε σαν λαός ότι θα αλλάξουμε στάση και συμπεριφορά σε ορισμένα ζητήματα”, είπε ο Γιώργος Περδίκης.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι η χρήση αυτοκινήτου “έφτασε στο τέρμα, δεν σηκώνει άλλο” και πως η μόνη λύση είναι να στραφούμε στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και στο περπάτημα.

Θέλουμε συνέχισε, πράσινα και πλατιά πεζοδρόμια, δρόμους με νησίδες πρασίνου και νερού, που να κάνουν τον άνθρωπο, με ή χωρίς κινητικά προβλήματα, ν` απολαμβάνει το περπάτημα, “και αυτό μπορεί να γίνει, ιδιαίτερα στα κέντρα των πόλεων”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, και οι τρεις Δήμαρχοι επέδειξαν θετική διάθεση, να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου.

Σκάφη αναψυχής, η αιτία της ρύπανσης της θάλασσας

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τους τρεις Δημάρχους, συζητήθηκε το θέμα της ρύπανσης του κόλπου της Λεμεσού, όπου και εκφράστηκε η κοινή θέση πως, το πρόβλημα εντοπίζεται στη διακίνηση μικρών σκαφών αναψυχής.

“Ανταλλάξαμε κάποιες ιδέες με τους Δημάρχους και σε προσεχή συνάντηση με την Υφυπουργό Ναυτιλίας θα προωθήσουμε αυτές τις ιδέες”, είπε ο κ.Περδίκης, σημειώνοντας ότι “το Υφυπουργείο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί φαίνεται πως υπάρχει θέμα, ποιος είναι ο υπεύθυνος για τα σκάφη αυτά που βρίσκονται στη μαρίνα Λεμεσού”.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι “ο έλεγχος που υπάρχει φαίνεται να είναι ελλιπής και όχι ολοκληρωμένος”.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Λεμεσό, ο Γιώργος Περδίκης είχε συνάντηση και με τον εκπρόσωπο του Κινήματος “ΕνΕργώ” Λευτέρη Γεωργίου, όπου αναφέρθηκε πως αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, με έξοδα του Υπουργείο Εργασίας, 35 Ελληνοκύπριοι άστεγοι.

Όπως δήλωσε ο κ.Περδίκης,” πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, που άπτεται της αύξησης των ενοικίων και της έλλειψης κοινωνικής στέγης”.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.