Οικογένειες και φοιτητές που έχουν πραγματική ανάγκη δεν εγκρίνονται για να τους παραχωρηθεί φοιτητικό επίδομα, με τις επιπτώσεις να είναι αλυσιδωτές. Όπως τόνισε στη «Χαραυγή» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, υπάρχουν και συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι κόφτης για κόσμο που πραγματικά έχει ανάγκη. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε σε τετραμελή οικογένεια με δύο φοιτητές και ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ, το οποίο κατά αναλογία είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο η αίτησή τους για φοιτητικά επιδόματα δεν εγκρίθηκε, αφού έλαβαν 19 από τα 20 μόρια που προβλέπουν τα κριτήρια.

Δυστυχώς σήμερα, υπέδειξε ο Α. Καυκαλιάς, υπάρχουν φοιτητές που αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους είτε λόγω των ψηλών ενοικίων είτε των άλλων εξόδων που καλούνται να επωμιστούν. Την ίδια ώρα ωστόσο ένα σημαντικό ποσό του φοιτητικού κονδυλίου παραμένει αδιάθετο. Πάγια θέση και των οργανωμένων φοιτητών είναι πως ούτε και ένα σεντ δεν πρέπει να παραμένει αδιανέμητο από το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας.

Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας. Εξάλλου χθες η Επιτροπή Παιδείας στήριξε την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία τροποποιεί τον περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμο, ώστε το επίδομα που παραχωρείται με βάση τη νομοθεσία για το ΕΕΕ σε άτομα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις να μην περιλαμβάνεται στο οικογενειακό εισόδημα για τον υπολογισμό της φοιτητικής μέριμνας.

Ελένη Κωνσταντίνου