Κοινές προσπάθειες Δένδια – Κόμπου για αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας

Συζητήθηκαν μέτρα για να αποτραπεί η αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε διεθνές επίπεδο

 

Την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επανέλαβε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, ο οποίος πραγματοποίησε χθες την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. «Το Κυπριακό, είπε, αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα, κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξή μας για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης, δηλαδή, δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», υπογράμμισε. Εξήγησε, επίσης, ότι συζητήθηκαν οι προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί η αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε διεθνές επίπεδο. «Συζητήσαμε για την κινητοποίησή μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ, καθώς και στους στρατηγικούς και περιφερειακούς μας εταίρους. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια για την αποφυγή νέων τετελεσμένων», είπε ο κ. Δένδιας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησής του με τον κ. Δένδια, είπε ότι άγγιξε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων. «Κεντρικό ζήτημα ήταν το Κυπριακό, για το οποίο η Ελλάδα έχει υπάρξει διαχρονικά το στήριγμά μας». Όπως είπε, κοινό όραμα είναι η επανένωση της Κύπρου και η επίλυση του Κυπριακού, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και στηριζόμενη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε διχοτομικές λύσεις ή λύσεις τύπου δύο κρατών», υπογράμμισε. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από την κυπριακή κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση και με την Ελλάδα, «θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών». «Μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου έχει αναπτυχθεί πλέον ένας αυτόματος και πολυεπίπεδος μηχανισμός συντονισμού», σημείωσε. Όπως είπε ο κ. Κόμπος, τα αποτελέσματα αυτού του αποτελεσματικού συντονισμού αποτυπώνονται τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας απασχόλησαν περιφερειακά ζητήματα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy